Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε χθες Τετάρτη ότι δεν θα συμμετάσχει στις όποιες προσπάθειες σχηματισμού προσωρινής κυβέρνησης ή κυβέρνησης τεχνοκρατών,
αν στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος επικρατήσει το "Όχι".
Ο Ρέντσι έχει υποσχεθεί ότι θα παραιτηθεί σε μία τέτοια περίπτωση και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση της δημοτικότητάς του. Πολλοί αναλυτές αναμένουν σε μία τέτοια περίπτωση τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης, επιφορτισμένης με την χάραξη ενός νέου εκλογικού συστήματος, μίας "κυβέρνησης τεχνοκρατών" χωρίς κομματική ταυτότητα.
Ο Ρέντσι δήλωσε ακόμη ότι είναι βέβαιος πως το εκλογικό σύστημα θα αλλάξει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Το υπάρχον σύστημα προωθήθηκε στο κοινοβούλιο από τον ίδιο τον Ρέντσι το 2015 και δεν έχει ποτέ τεθεί σε εφαρμογή.
Στις 4 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί στην Ιταλία το δημοψήφισμα που αφορά στις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες έχουν ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο, όπως αποφάσισε, σήμερα, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ρέντσι.
Το συγκεκριμένο δημοψήφισμα αφορά κυρίως στη μείωση του αριθμού των γερουσιαστών και την αποδυνάμωση της γερουσίας, την αλλαγή των διαδικασιών για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας και τον περιορισμό των δικαιοδοσιών των περιφερειών.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει καλέσει τους ιταλούς να ψηφίσουν «ναι», συνδέοντας, σε μεγάλο βαθμό, το πολιτικό του μέλλον με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αντιθέτως, έχουν ξεκινήσει την εκστρατεία τους υπέρ του «όχι».
Η Λέγκα του Βορρά και η Ιταλική Αριστερά, τις περασμένες ημέρες διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε διαβουλεύσεις, με στόχο την από κοινού επιλογή της καταλληλότερης ημερομηνίας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα γκάλοπ , το «όχι» διατηρεί, στην φάση αυτή, μικρό προβάδισμα, σε ποσοστό 52%.



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου