Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Tα νέα deals που αλλάζουν όψη στη λεωφόρο Συγγρού

Η Λεωφόρος Συγγρού ανήκει στους λιγοστούς άξονες όπου η ζήτηση για γραφειακούς χώρους επιστρέφει δειλά - δειλά.
Η κινητικότητα στον ευθύγραμμο άξονα, που συνδέει την Αθήνα με τη θάλασσα, και σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με την υλοποίηση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και την ολοκλήρωση του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) διατηρούν ζεστό το ενδιαφέρον για μισθώσεις κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου. 

«Ο άξονας της Συγγρού είναι αναδυόμενος, διαθέτοντας κατά προσέγγιση, σε κάθε χιλιόμετρο, ένα κτήριο -τοπόσημο” σημειώνει ο Κοσμάς Θεοδωρίδης, επικεφαλής του μεσιτικού δικτύου Ακίνητα Πόλις και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος.






Πράγματι, με αφετηρία το Μουσείο της Ακρόπολης, ο οδικός άξονας διαθέτει σημαντικές κτιριακές αναπτύξεις, όπως το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο κτήριο Φιξ, με τον ομώνυμο σταθμό του μετρό να τροφοδοτεί τη ζήτηση στην ευρύτερη περιοχή. 

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, το τμήμα του οδικού άξονα μέχρι το ύψος του Παντείου Πανεπιστημίου μετατρέπεται σταδιακά σε ξενοδοχειακή "ζώνη”, φιλοξενώντας, μεταξύ άλλων, τα τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία Divani Palace Acropolis, Hera, Intercontinental, Royal Olympic, το Athens Ledra που έχει κλείσει αλλά η αξιοποίησή του συναντά επενδυτικό ενδιαφέρον και το καινούργιο Athens Avenue στην περιοχή Άγ. Σώστης. 

Ταυτόχρονα, η γειτνίαση της Συγγρού με τη θάλασσα δημιουργεί προοπτικές για την αγορά ξενοδοχείων και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συμφωνία της Marriott International με τα ξενοδοχεία Χανδρή για την ανακαίνιση του ξενοδοχείου Metropolitan που θα λειτουργήσει με το εμπορικό σήμα Marriott.

"Οι νέες αναπτύξεις επί της Λεωφόρου Συγγρού, όπως το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε συνδυασμό με τα σχέδια για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου διατηρούν τη ζήτηση για γραφειακούς χώρους. Πρόκειται για ζήτηση που αποδίδεται και στην καλή προσβασιμότητα που προσφέρει ο αυτοκινητόδρομος” εξηγεί ο Πάνος Θεοφιλόπουλος επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης συναλλαγών της CBRE Hellas. 

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι πλησίον του ΚΠΙΣΝ, θα φιλοξενηθούν τα νέα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας Anangel Maritime Group, σε μία επένδυση της τάξης των 47 εκατ. ευρώ.  Μια παλαιότερη συναλλαγή αφορά τα κτήρια της Interamerican που αγόρασε το 2010 ο εφοπλιστής Θανάσης Μαρτίνος, με το Ιδρυμα Ωνάση, τις εγκαταστάσεις των ναυτιλιακών εταιρειών Costamare, Diana Shipping, Prime Marine Management να συμπληρώνουν το "χάρτη” της απόβασης ναυτιλιακών εταιρειών στον οδικό άξονα ή περιμετρικά αυτού. 

Τα νέα deals

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, πρεσβεία χώρας με σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση κτηρίου επί της Λεωφ. Συγγρού με στόχο τη δημιουργία πολιτιστικού κέντρου. Το τίμημα αντιστοιχεί σε χαμηλό μονοψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ. 

Επίσης, τα βλέμματα όσων αναζητούν ευκαιρίες είναι στραμμένα στο κτήριο επί της Λεωφ. Συγγρού 340 και Δοϊράνης όπου βρισκόταν η έδρα της Νέας Δημοκρατίας. Ως γνωστόν η ισόγεια επιφάνεια εμβαδού περίπου 7.800 τ.μ. είναι μισθωμένη στην αλυσίδα Media Markt, με την τοποθεσία του ακινήτου να θεωρείται κομβική και γι' αυτό εκτιμάται ότι θα προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον όταν βγει στην αγορά.

Όπως ακόμη πληροφορείται το Capital.gr, φέρεται να κυοφορείται άλλο ένα deal για την ανάπτυξη ξενοδοχειακού συγκροτήματος στη συμβολή των οδών Συγγρού και Βούρβαχη, στο τμήμα δηλαδή του αυτοκινητοδρόμου που τείνει να μετατραπεί σε ξενοδοχειακό hub.

Τιμές

Όσον αφορά τα μισθώματα, για καλής ποιότητας γραφειακούς χώρους και με επιφάνεια της τάξης των 2.400 τ.μ. ανέρχονται, κατά προσέγγιση, σε 15 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με τη Δανός / BNP Paribas να τοποθετεί το εύρος μισθωμάτων από 9 έως 14 ευρώ / τ.μ. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της Eurobank Property Services, τα μέσα μισθώματα στη Συγγρού ανέρχονταν το 2005 σε περίπου 16 ευρώ, αγγίζοντας τα 18 ευρώ / τ.μ. μέχρι και το 2010.

Έτσι, η ζητούμενη τιμή για γραφεία επί της Λ.Συγγρού στο ύψος της Νέας Σμύρνης διαμορφώνεται σε 14 ευρώ / τ.μ., ενώ τα ζητούμενα μισθώματα ξεπερνούν τα 18 ευρώ σε καλής ποιότητας κτήριο επί της Συγγρού.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΤτΕ, οι ονομαστικές τιμές για καλής ποιότητας γραφειακούς χώρους αυξήθηκαν, κατά το πρώτο εξάμηνο, οριακά σε ποσοστό 0,2%. Όπως εξηγούν αναλυτές, η περιορισμένη αυτή άνοδος αξιών αποδίδεται στο γεγονός ότι η μετεγκατάσταση εταιρειών σε καλύτερης ποιότητας γραφειακούς χώρους σε συνδυασμό με την ύπαρξη πεπερασμένου όγκου νεόδμητων γραφείων.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις