Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Γερουσιαστής Τραμπ για Σκόπια: δεν είναι χώρα, να μοιραστεί στους γείτονες

Η δήλωση του γερουσιαστή της Καλιφόρνια για τα Σκόπια προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ. Τι είπε για τα σύνορα στα Βαλκάνια.

Η δήλωση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή της Καλιφόρνια, Ντάνα Ροχραμπάχερ, στο αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι Vizion Plus,
για τα Σκόπια άναψε «φωτιές» και προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της ΠΓΔΜ.

Ο γερουσιαστής αιφνιδίασε δηλώνοντας «η “Μακεδονία” δεν είναι χώρα. Συγγνώμη, δεν είναι χώρα». Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, αντέδρασε οργισμένα και διαμαρτυρήθηκε στο State Department.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ροχραμπάχερ, η δημιουργία της ΠΓΔΜ από μόνο του ήταν ένα αποτυχημένο σχέδιο, και η ατμόσφαιρα είναι «ώριμη» για επανασχεδιασμό των συνόρων στην περιοχή.

o Αμερικανός γερουσιαστής τόνισε, «Yπάρχει τέτοια διχόνοια στη χώρα τους, ώστε δεν θα είναι ποτέ ικανοί να ζήσουν μαζί στο μέλλον. Για αυτόν τον λόγο Κοσσοβάροι και Αλβανοί από την ΠΓΔΜ θα πρέπει να είναι μέρος του Κοσσόβου και η υπόλοιπη ΠΓΔΜ να είναι μέρος της Βουλγαρίας ή όποιας χώρας πιστεύουν ότι έχουν σχέση».





Ο Ροχραμπάχερ δεν σταμάτησε εκεί, όσον αφορά στο θέμα του επανασχεδιασμού των συνόρων στα Βαλκάνια, ο ίδιος είπε ότι θα ήταν ιδανικό αυτό να γίνει με ειρηνικό τρόπο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν ανησυχεί από την ρωσική επιρροή στη βαλκανική περιοχή.

Τα Σκόπια, απαντώντας στις δηλώσεις του Αμερικανού Γερουσιαστή, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, τόνισε πως, «οι απόψεις του δημιούργησαν μεγάλο άγχος στη “Μακεδονία” και την ευρύτερη περιοχή.

Πυροδοτεί εθνικιστική ρητορική στις γειτονικές χώρες, πηγαίνοντας μας πίσω στο παρελθόν. Πιστεύουμε ότι το αμερικανικό State Department θα άρει κάθε αμφιβολία αναφορικά με τις δηλώσεις και θα επιβεβαιώσει την πολιτική της απέναντι στην “Μακεδονία” και τα Βαλκάνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις