Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

«Η πορφυρή δούλη»: Το βιβλίο που ξεπουλάει παγκοσμίως μετά την εκλογή Τραμπ [εικόνες]

Οι ανησυχίες που εκφράστηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ οδήγησαν στην εκτόξευση των πωλήσεων του μυθιστορήματος «Η ιστορία της πορφυρής δούλης» της Μάργκαρετ Ατγουντ.

Το δυστοπικό μυθιστόρημά επανήλθε στη λίστα των μπεστ σέλερ 30 και πλέον χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του.
Το βιβλίο, που αναφέρεται σε μια θεοκρατική δικτατορία στις ΗΠΑ όπου οι γυναίκες αναγκάζονται να γεννούν παιδιά για την άρχουσα τάξη, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των μπεστ-σέλερ του βιβλιοπωλείου Amazon στις αρχές της εβδομάδας και παραμένει ακόμη μέσα στα 10 κορυφαία ευπώλητα.
Σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης βιβλίου της Κούβας, όπου τιμώμενη χώρα είναι ο Καναδάς, η Άτγουντ παραδέχτηκε πάντως ότι σημαντικό ρόλο στην εκτόξευση των πωλήσεων έπαιξε και το τρέιλερ που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα του Σούπερ Μπόουλ και αφορά τη νέα τηλεοπτική μεταφορά του έργου της από τον ιστότοπο Hutu.

«Οταν εκδόθηκε αρχικά θεωρήθηκε υπερβολικό. Ωστόσο, γράφοντάς το είχα φροντίσει να επιβεβαιώσω ότι δεν αναφερόμουν σε κάτι που οι άνθρωποι δεν είχαν ήδη κάνει κάπου, κάποτε», εξήγησε η 77χρονη συγγραφέας. Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1985.
Η Ατγουντ, που το 2000 τιμήθηκε με το Βραβείο Μπούκερ για το μυθιστόρημα "Ο τυφλός δολοφόνος", είπε ότι εμπνεύστηκε την "Ιστορία της πορφυρής δούλης" από τις σπουδές της για την Αμερική του 17ου αιώνα και τις πουριτανικές αξίες της εποχής. "Τις βλέπετε να επανέρχονται τώρα", συνέχισε, αναφερόμενη σε συγκεκριμένες ενέργειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον περιορισμό του δικαιώματος στην άμβλωση. Πέρσι ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι γυναίκες θα έπρεπε να τιμωρούνται αν κάνουν αμβλώσεις. "Επιστρέφουμε στις πουριτανικές αξίες της Νέας Αγγλίας του 17ου αιώνα όπου οι γυναίκες ήταν πολύ χαμηλά στην ιεραρχία", πρόσθεσε η Ατγουντ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η πρωταγωνίστρια της «Ιστορίας της πορφυρής δούλης» προσπαθεί να διαφύγει στον Καναδά. Η συγγραφέας είπε ότι ορισμένοι έχουν ήδη καταφύγει στον Καναδά μετά τη νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές, προσθέτοντας ότι η χώρα αυτή θεωρείτο ανέκαθεν ασφαλής.
«Εχουμε την εντύπωση ότι η πρόοδος κινείται σε μια ευθεία γραμμή που προχωρά πάντα προς τα επάνω. Όμως, ποτέ δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Μπορεί να νομίζετε ότι ζείτε σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία και τότε, σε μια στιγμή, βρίσκεστε στη χιτλερική Γερμανία, αυτά μπορεί να συμβούν εντελώς ξαφνικά» κατέληξε η Ατγουντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις