Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

«Είμαστε στα σύνορα ενός νέου κόσμου»

Καθημερινά δικαιώνεται ο Λιακόπουλος
Στο el.gr διαβάσατε την είδηση για την πρώτη πλωτή πόλη που ετοιμάζεται στον Ειρηνικό.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Γαλλικής Πολυνησίας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας πως: «Είμαστε τα σύνορα ενός νέου κόσμου».
«Γιατί να στρεφόμαστε σε άλλους πλανήτες για εποικισμούς; Γιατί να μην βρούμε απαντήσεις για τον υπερπληθυσμό και τις κλιματικές αλλαγές στον ίδιο μας τον πλανήτη;», ανέφερε.
Μεταδίδει το CNN:
Προσφάτως, ο διευθύνων σύμβουλος του Seasteading Institute υπέγραψε με την κυβέρνηση της Γαλλικής Πολυνησίας μνημόνιο κατανόησης για την κατασκευή της πρώτης επιπλέουσας πόλης του κόσμου στ’ ανοιχτά των νησιών του Νότιου Ειρηνικού, αποσκοπώντας στο να έχει μια σε πλήρη λειτουργία αστική κοινότητα πάνω στη θάλασσα, έως το 2020.
Η πρόταση των Gabriel Searle, Luke και Lourdes Crowley και Patrick White ήταν η μία εκ των δύο που κατέλαβαν τη πρώτη θέση στον επίσης πρόσφατο διαγωνισμό Floating Cities. Σε αυτόν, σχεδιαστές και διανοητές από όλον τον κόσμο κλήθηκαν να οραματιστούν πώς θα είναι αυτή η καινούργια πόλη.
Η Artisanopolis αποτελείται από γεωμετρικές βάσεις, οι οποίες μπορούν να συνδεθούν και να αποσυνδεθούν ανάλογα με τις ανάγκες της κοινότητας. Κάθε τμήμα μπορεί να μετακινηθεί εύκολα με ένα ρυμουλκό, είτε μέσα στα όρια της πόλης είτε μεταξύ πόλεων.
Γύρω από το όλο σύμπλεγμα, ένας κυκλικός κυματοθραύστης συμβάλλει στον έλεγχο υψηλών κυμάτων και ανέμων. Η βιώσιμη παραγωγή ενέργειας βασίζεται σε βυθισμένες τουρμπίνες οι οποίες λειτουργούν με τα κύματα, καθώς και σε σειρά ηλιακών πάνελ ενώ τα υδροπονικά θερμοκήπια θα προσφέρουν φρέσκα τρόφιμα και μονάδες αφαλάτωσης για πόσιμο νερό.
Η Artisanopolis είναι η συμπύκνωση της έννοιας «βιωσιμότητα» και της έννοιας «ανάπτυξη» (στην κυριολεξία, η δεύτερη λέξη). Ποιος είπε ότι δεν είναι μια βιώσιμη λύση για τον ανθρώπινο πολιτισμό, ακόμα και στις θάλασσες; Γιατί να μην αποδεχτούμε ότι η αρχιτεκτονική διαμορφώνει το μέλλον;
Όταν ο Λιακόπουλος μιλούσε για τους πλωτούς οικισμού τύπου Masdar της Ατζέντας 21, χαρακτηριζόταν ως συνήθως «γραφικός».

Στα πρότυπα της οικολογικής πόλης που δημιουργήθηκε στο Άμπου Ντάμπι των ΗΑΕ (πρόταση ΜASDAR), όλοι θα πρέπει να ζουν σε πόλεις που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, να ζουν σε σπίτια κρατικά ενδεχόμενα μαζί με άλλες οικογένειες (ακόμα και μουσουλμανικές σε ό,τι αφορά την Ευρώπη), να κινούνται μόνο με οικολογικές αστικές συγκοινωνίες ή με ποδήλατα (τα αυτοκίνητα ρυπαίνουν το περιβάλλον) για να μην πηγαίνουν μακριά και να τα έχουν όλα γύρω από το κοινόβιό τους, με αποτέλεσμα να μετακινούνται μέχρι το πολύ 200 μέτρα.
el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις