Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

ΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ… ΣΤΕΛΝΟΥΝ «ΑΔΙΑΒΑΣΤΟ» ΤΟ ΣΟΥΛΤΑΝΟ!

Σε τροχιά σύγκρουσης…
Οι Κούρδοι της Συρίας αποκάλυψαν σχέδια για επανασχεδιασμό του βόρειου τμήματος της Συρίας, συνδέοντας την κουρδική περιοχή της Rojava με τη Μεσόγειο Θάλασσα, μια κίνηση που σίγουρα θα εξοργίσει τη γειτονική Τουρκία.

Σε μια ακόμη ένδειξη αυξανόμενης κουρδικής αυτοπεποίθησης στο Βορρά της Συρίας, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να ζητήσουν από τις ΗΠΑ πολιτική υποστήριξη στη δημιουργία εμπορικού διαδρόμου στη Μεσόγειο, ως μέρος μιας συμφωνίας για το ρόλο τους στην απελευθέρωση της Raqqa και άλλων πόλεων από το Ισλαμικό Κράτος.
Ανώτεροι αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), μια ομάδα 50.000 στρατιωτών που κυριαρχείται από τις πολιτοφυλακές των Κούρδων YPJ και κρίσιμος εταίρος των ΗΠΑ στην επίθεση της ενάντια στην ISIS, προετοιμάζεται να καταλάβει την Raqqa, πριν προωθηθεί βαθύτερα σε αραβικό έδαφος, κατά μήκος της κοιλάδας του Ευφράτη και ανακαταλάβουν την πόλη Deir ez-Zor από τους τρομοκράτες.
Ένας αξιωματούχος αποκάλυψε ακόμη ότι είναι πιθανό οι δυνάμεις της SDF να πιέσουν τη δυτικά για απελευθέρωση της πόλης Idlib, 170 χιλιόμετρα δυτικά της Raqqa και επί του παρόντος ελεγχόμενης από έναν συνασπισμό ισλαμιστών και τζιχάντιστών, συμπεριλαμβανομένης της al Nusra.
Η Hediya Yousef, υπεύθυνη για το σχέδιο φεντεραλισμού για την αυτόνομα δηλωμένη αυτόνομη «δημοκρατική ομοσπονδία της βόρειας Συρίας», η οποία έχει επεκταθεί από την κουρδική περιοχή της Rojava συμπεριλαμβάνοντας σημαντικό αραβικό έδαφος, δήλωσε στον Observer: «Η άφιξη στη Μεσόγειο Θάλασσα είναι στο πρότζεκτ μας για τη βόρεια Συρία, είναι νόμιμο δικαίωμά μας να φτάσουμε στη Μεσόγειο».
Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει να ζητήσουν από τις ΗΠΑ την πολιτική στήριξή τους για να επιτύχουν μια εμπορική διαδρομή προς τη θάλασσα αφού είχαν βοηθήσει στην εξάλειψη του ISIS από τη βόρεια Συρία, η Yousef είπε: «Φυσικά».
Και πρόσθεσε: «Αν φτάσουμε στη Μεσόγειο θα λύσουμε πολλά από τα προβλήματα του πληθυσμού στη Βόρεια Συρία, όλοι θα επωφεληθούν».
Το άνοιγμα της περιοχής στις διεθνείς εμπορικές οδούς θα ενίσχυε σημαντικά τη βόρεια Συρία, παρακάμπτοντας τον υφιστάμενο αποκλεισμό της Ροχάβα από τα κλειστά σύνορα με την Τουρκία και τις εντάσεις με το Ιράκ.
Τα σχέδια αυτά, όμως, θα εξαγριώσουν την Τουρκία, η οποία έχει ήδη εισβάλει στη Συρία για να εμποδίσει τους Κούρδους να επεκτείνουν την επικράτειά τους σε ολόκληρα σύνορα της Τουρκίας.
ΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ… ΣΤΕΛΝΟΥΝ «ΑΔΙΑΒΑΣΤΟ» ΤΟ ΣΟΥΛΤΑΝΟ! - Εικόνα1
Η Μεσόγειος βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα από το δυτικότερο άκρο της κουρδικής γης και το σχέδιο θα απαιτήσει συμφωνία με το καθεστώς της Συρίας, αν και το YPJ και ο πρόεδρος της Συρίας, Bashar al-Assad, έχουν έρθει σε συμφωνία για θέματα όπως το αεροδρόμιο του Qamishli , το οποίο παραμένει υπό τον έλεγχο του Συριακού Στρατού, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται βαθιά μέσα στην κουρδική επικράτεια. Οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτούσε τη συμφωνία της Ρωσίας, του ισχυρού συμμάχου του Assad, η οποία πρόσφατα ανέπτυξε χερσαίες δυνάμεις σε εδάφη των Κούρδων για να συνεργαστούν με το YPJ.
Η επιρροή της Ρωσίας στη Συρία τονίστηκε και πάλι την Παρασκευή, όταν ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλυψε τις no-fly zones για ρωσικά, τουρκικά, ιρανικά και αμερικανικά στρατεύματα, προκειμένου να προστατευτούν οι ζώνες ασφαλείας των αμάχων στο έδαφος.
Η απελευθέρωση των Raqqa και Deir ez-Zor από το SDF κατά μήκος του Ευφράτη θα επεκτείνει το έδαφος που ελέγχεται από την αυτόνομη ομοσπονδία της βόρειας Συρίας σε σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας, σε σύγκριση με το 16% που διέπεται από την ομοσπονδία της Ροχάβα.
Η Yousef δήλωσε ότι ο πληθυσμός της Raqqa θα πάει σε δημοψήφισμα με το ερώτημα αν θέλει το SDF, που περιέχει αραβικές και ασιατικές χριστιανικές πολιτοφυλακές, να σχηματίσει κυβέρνηση μετά την ήττα του ISIS. «Οι άνθρωποι στο Deir ez-Zor και Raqqa θέλουν το SDF να έρθει. Στην πραγματικότητα το SDF αποτελείται από ανθρώπους από αυτές τις περιοχές», είπε.
Ήδη φαίνεται ότι το SDF είναι έτοιμο να παραμείνει στον έλεγχο της Raqqa. Ο Observer αποκαλύπτει ότι Κούρδοι και Άραβες αστυνομικοί εκπαιδεύονται στην πόλη Mabrouka της Συρίας, ειδικά για να περιπολούν τη Raqqa μετά την απελευθέρωσή της. Πηγές ανέφεραν επίσης ότι οι μαχητές του SDF ήταν ήδη σε απόσταση 10 χλμ. από το Deir ez-Zor, το μεγαλύτερο οχυρό του ISIS στη Συρία μετά τη Raqqa.
Όσον αφορά το Idlib, που βρίσκεται 55 χλμ. από τη Μεσόγειο, η Yousef δήλωσε ότι οποιαδήποτε επίθεση θα «εξαρτηθεί από γεγονότα».
«Αν καθαρίσουμε όλη αυτή την περιοχή [βορειοανατολική Συρία] από τρομοκράτες, τότε ίσως πάμε στην άλλη πλευρά για να καθαρίσουμε επίσης αυτή την περιοχή. Το Idlib καταλαμβάνεται από τη Jabhat al-Nusra [Front Nusra], η οποίος βρίσκεται στη λίστα των τρομοκρατών».
Ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το μέλλον της Συρίας θα πρέπει να φτιαχτεί από τους ίδιους τους Σύριους, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ουάσιγκτον ότι δεν αναγνωρίζει «οποιαδήποτε μονομερώς δηλωμένη ημιαυτόνομη ζώνη αυτοδιοίκησης».
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις