Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

«Τακτοποιεί» τις εκκρεμότητες, για να πάρει τη δόση

Σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να κλείσει όλα τα ανοιχτά προαπαιτούμενα μέχρι την 15η Ιουνίου, θα επιδοθεί η κυβέρνηση. Ποιες είναι οι σημαντικές εκκρεμότητες
«Τακτοποιεί» τις εκκρεμότητες, για να πάρει τη δόση
O πήχης των ελληνικών προσδοκιών-ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου- για το χρέος και την αποκαλούμενη «καθαρή-συνολική συμφωνία, βρίσκεται στο.. ναδίρ, ωστόσο υπάρχει ο
άμεσος και αντικειμενικός στόχος που ακούει στο όνομα, έγκριση της δόσης. Η κυβέρνηση θέτει ως βασική επιδίωξη, την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με διττό απώτερο σκοπό. Πρώτον να εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης και δεύτερον να καταδείξει ότι τηρεί κατά γράμμα τις υποχρεώσεις της, μην αφήνοντας περιθώρια αμφισβήτησης από τους Θεσμούς. Το Μαξίμου θέλει να «καθαρίσει» με την τεχνική συμφωνία, τα εκκρεμή προαπαιτούμενα και τη δόση και για αυτό τις επόμενες ημέρες θα επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου, προκειμένου να είναι καθόλα έτοιμη, στο επερχόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Σε πρώτο πλάνο οι συντάξεις-Οι Θεσμοί ζητούν νομική κατοχύρωση για τις περικοπές

Ο βασικός πυρήνας των εκκρεμοτήτων, εντοπίζεται κυρίως σε συνταξιοδοτικά ζητήματα, που άλλωστε «μονοπώλησαν» το.. ενδιαφέρον και στο αναθεωρημένο Μνημόνιο. Σημείο αναφοράς στις εκκρεμότητες εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, αποτελεί η «ικανοποίηση» του αιτήματος των δανειστών, για παροχή νομικής γνωμοδότησης ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Επιπροσθέτως, οι Θεσμοί ζητούν και λεπτομερή ποσοτικά στοιχεία, σχετικά με τον αναδιανεμητικό αντίκτυπο αυτών των αλλαγών.

Οι Θεσμοί ζητούν νομική κατοχύρωση, ότι η συνταξοδοτική μεταρρύθμιση και οι αλλαγές που φέρνει το αναθεωρημένο Μνημόνιο, δεν θα «καταπέσουν» στα ελληνική δικαστήρια. Ηδη, το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει θέσει «βέτο» στις περικοπές των συντάξεων το 2019-μέσω του ψαλιδίσματος της προσωπικής διαφοράς-, γνωμοδοτώντας ότι οι περικοπές  «είναι ενδεχομένως αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)». 

Το αίτημα για νομική κατοχύρωση δεν «επιβλήθηκε»… τυχαία από τους δανειστές, το αντίθετο συνέβη. Οι Θεσμοί είναι θορυβημένοι από την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, του Ιουλίου του 2015, που έκρινε παράνομες και αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις,του νόμου 4093, που θεσπίστηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά. Η απόφαση του ΣτΕ το 2015, που είναι οριστική και αμετάκλητη, κάνει λόγο για άμεσο τερματισμό των κρατήσεων που προκύπτουν από το νόμο 4093/12 και για επιστροφή αναδρομικών στους δικαιούχους συνταξιούχους. Πολλές συνταξιουχικές οργανώσεις έχουν καταφύγει στα δικαστήρια, προκειμένου να εφαρμοστεί η σχετική απόφαση, η οποία έχει απασχολήσει τους δανειστές αλλά και την κυβέρνηση.

Επίσης, σε εκκρεμότητα βρίσκεται ο επαναυπολογισμός και η διεκπεραίωση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, που έχουν υποβληθεί από τις 13 Μαΐου 2016, ως το Δεκέμβριο του 2016.

Οι λοιπές εκκρεμότητες

Σημαντικό ανοιχτό «προαπαιτούμενο» αφορά στο Ελληνικό και στην τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων για τις αρχαιολογικές και δασικές εκτάσεις, την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, καθώς και τη ρύθμιση για τη χορήγηση αδειών Καζίνο.

Ακόμη ανοιχτό είναι το ζήτημα της επέκτασης της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας και το 2018, ενώ εκκρεμότητες εντοπίζονται και στον ενεργειακό τομέα. Εκεί πρέπει να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την μελέτη επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ, στις υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις