Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ: Με την παγίδα χρέους και το «πάση θυσία στο ευρώ».



Με την τερατώδη ρύθμιση του  τελευταίου  Eurogroup  της αποφράδας Πέμπτης 12/7/2017,  η Ελλάδα υποχρεούται να
καταβάλλει ετησίως 27 δις (15% του ΑΕΠ) μέχρι το 2023 και 32 δις από το 2023 μέχρι το  2060 ( 20% του ΑΕΠ). Τα ποσά αυτά προκύπτουν από το πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ ( 6 δις), και το υπόλοιπο 15-20% του ΑΕΠ ( 26-36 δις), από τη βίαιη εξαγορά του ολόκληρου του δημόσιου πλούτου της χώρας.

Πρόκειται για μια εξοντωτική παγίδα χρέους από την οποία καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα μπορούσε να ξεφύγει χωρίς την πλήρη καταστροφή της. Στην παγίδα αυτή μας έβαλε η Κομισιόν με την ένταξή μας στην ευρωζώνη όταν το χρέος περίπου διπλασιάστηκε μέσα στα εννέα τελευταία χρόνια.

Η ένταξή της Ελλάδας στην ευρωζώνη έγινε με την προϋπόθεση ότι, πληρούσε ορισμένες  βασικές προϋποθέσεις, η κυριότερη από τις οποίες ήταν να υπάρχουν αποδεκτά όρια δημόσιου και εξωτερικού χρέους. Χωρίς να αρνείται κανείς ευθύνες κυβερνητικής κακοδιαχείρησης, είναι αστήρικτη γελοία η υπόθεση ότι, η σημερινή τραγωδία οφείλεται στην εποχή της δραχμής με την οποία ποτέ δε ζήσαμε εφιάλτες όπως οι σημερινοί.

Τα μαζικά δάνεια που μας χορήγησαν οι Εταίροι μετά την ένταξή μας  στο ευρώ, δόθηκαν στη βάση μιας επαρκούς πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας, την οποία υποτίθεται ότι είχαν ελέγξει οι δανειστές. Με άλλα λόγια, οι ευθύνες για τις συνέπειες αυτών των δανείων είναι δική μας αλλά και δική τους.

Με την έλευση της κρίσης το 2008, η ελληνική οικονομία κατέρρευσε υπό το βάρος αυτών των τεράστιων χρεών που δόθηκαν μέσα στην εποχή του «ευρωπαράδεισου», τα οποία είχαν φορτωθεί με υψηλά επιτόκια, με swaps και διάφορα  «κλεπτοκρατικά κόλπα» της Goldman Sachs και των άλλων αρπαχτικών.

Με δεδομένο ότι, η ενσωμάτωσή  στην ευρωζώνη δεν μας επιτρέπει να κηρύξουμε πτώχευση όπως έχει γίνει σε εκατοντάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις διεθνώς, η Ελληνική κυβέρνηση σύρθηκε και σέρνεται ως επαίτης μέσα στην παγίδα χρέους για να εισπράξει τη δόση νέων δανείων. Και όπως ο κάθε εξαρτημένος, υποχρεώνεται να δεχτεί όλες τις ακραίες απαιτήσεις των «προμηθευτών».

Στο τελευταίο Eurogroup μας έδωσαν 8,5 δις,  για να τα επιστρέψουμε στους δανειστές ολόκληρα και όχι το μεγαλύτερο μέρος τους όπως ψευδώς ισχυρίζονται διάφοροι τηλεοπτικοί «αστέρες», βαρύγδουποι καθεστωτικοί αναλυτές και εκπρόσωποι φορέων και μνημονιακών κομμάτων. Αυτό είναι αυταπόδεικτο από το γεγονός ότι, δεσμευτήκαμε να καταβάλλουμε άμεσα στους  δανειστές 6 δις ετησίως ( 3,5% του ΑΕΠ).

Το σύνολο των δανειακών μας υποχρεώσεων για το 2017 ανέρχεται σε 38 δις ευρώ όπως αναφέρεται σε σχετικό πίνακα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.  ( βλ. πίνακα εδώ). Πριν από το 2015, το 95% των δανείων μας  επέστρεφε στους δανειστές. Μετά το έτος αυτό επιστρέφει το σύνολο των δανείων και επιπλέον 6 δις από το 15% του ΑΕΠ.

Το  European School of Management and Technology (ESMT) που εδρεύει στο Bερολίνο, δημοσίευσε στις 16 Μαΐου 2016 ειδική μελέτη όπου αποκαλύπτεται πως, από το σύνολο των δανείων ύψους περίπου 220 δις ευρώ μεταξύ των ετών 2010-2014, τα 210,3 δις, δηλ. το 95%, έχουν επιστραφεί στους δανειστές για αποπληρωμές τοκοχρεωλυσίων και μόλις το 9,7 δις, δηλ. το 5%, έχουν εισπραχθεί από τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό.

Από το 2014 και μετά,  λόγω της κατακόρυφης πτώσης της τιμής των υγρών καυσίμων που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 1/3 του εμπορικού μας ελλείμματος αλλά και λόγω των άγριων περικοπών σε συντάξεις, μισθούς κλπ., έχει ισοσκελισθεί ο κρατικός προϋπολογισμός όπως και το γενικό ισοζύγιο πληρωμών.

Κατά συνέπεια, αν η Ελλάδα εξέδιδε παράλληλο εθνικό νόμισμα με λελογισμένη υποτίμηση της τάξης του 25% και προχωρούσε σε στάση πληρωμών και νοικοκυρεμένη διαχείριση, θα μπορούσε να συνέλθει και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Όμως, αν και κάτι τέτοιο έχει προταθεί από τον «κακό» Βόλφαγκ Σόϊμπλε για δικούς του λόγους, δεν επιλέγεται ως λύση, με συνέπεια η χώρα να βουλιάζει ολοένα και πιο βαθιά μέσα στην παγίδα χρέους. Τώρα πλέον, τα ποσά που καλούμαστε να πληρώσουμε για αποπληρωμή τοκοχρεωλυσίων που διαρκώς αυξάνονται, είναι τόσο εξωφρενικά που καμιά, ακόμα και η  πλουσιότερη χώρα του κόσμου, δε θα μπορούσε να τα αντιμετωπίσει.

Είναι πλέον προφανές ότι, με το δόγμα του «πάση θυσία στο ευρώ» οδεύουμε στην πλήρη καταστροφή, κατάληψη και υφαρπαγή όλης της χώρας χωρίς να πέσει ούτε μια ντουφεκιά. Μη μου πείτε ότι το σχέδιο αυτό δεν είναι πολύ καλύτερο και πιο αποτελεσματικό από μια αιματοβαμμένη εισβολή με τανκς αεροπλάνα και β

Λήξεις Χρέους Κεντρικής Διοίκησης



ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις