Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Λιβύη: Ζητά ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετανάστευση

Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ζήτησε από την Ευρώπη ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να ελέγχουν τα σύνορα στο νότιο τμήμα της χώρας
και να καταπολεμήσουν την παράτυπη μετανάστευση.

«Παρουσίασα ένα σχέδιο ξεκινώντας από την αρχή ότι η Λιβύη δεν είναι το σημείο άφιξης αλλά απλώς ένας διάδρομος για τους πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη», δήλωσε ο στρατάρχης σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera μετά την επίσκεψή του στη Ρώμη και στο Παρίσι όπου συναντήθηκε με αξιωματούχους των δύο χωρών.

«Αυτό το σχέδιο προβλέπει την ανάγκη να διαπραγματευτούμε με τις γειτονικές χώρες της Λιβύης για τις οποίες αναχωρούν οι πρόσφυγες. Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο στα νότια σύνορα, οι δυνάμεις μου θα μπορέσουν να προσφέρουν το ανθρώπινο δυναμικό, όμως εσείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να στείλετε βοήθεια: μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα, γυαλιά νυχτερινής όρασης, οχήματα…», πρόσθεσε ο στρατάρχης.

Ο ΟΗΕ έχει επιβάλει εμπάργκο στις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού στη Λιβύη, όμως, σύμφωνα με τον Χάφταρ, «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που ενδιαφέρονται να σταματήσουν τη μετανάστευση θα πρέπει να το ακυρώσουν».

Παράλληλα ο στρατάρχης διαβεβαίωσε ότι η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας, Ρομπέρτα Πινότι «έχει ήδη δεχθεί ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των στρατιωτών μας στην Ιταλία».

Ο Χάφταρ, που αμφισβητεί την εξουσία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA) με έδρα την Τρίπολη, ενισχύει εδώ και εβδομάδες τον ρόλο του ως απαραίτητου μεσολαβητή για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις