Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Σκάνδαλο Novartis: Δικαστές vs δικαστών με στόχο το κουκούλωμα; Προσπαθούν να αφαιρέσουν την υπόθεση από τους "επικίνδυνους, μη διαχειρίσιμους" εισαγγελείς και ανακριτές

Πίσω από τις πολιτικές κόντρες, τη μάχη εντυπώσεων και τις ακραίες αντιδράσεις  πολιτικών που βρίσκονται στο κάδρο του σκανδάλου Novartis,  στα παρασκήνια και στα "έγκατα"
των μηχανισμών της Δικαιοσύνης  βρίσκεται σε εξέλιξη μία συντονισμένη προσπάθεια  "ανώδυνου χειρισμού" και συγκάλυψης. Πρώτος στόχος να αφαιρεθεί ο φάκελος της υπόθεσης από τους κατά νόμον αρμόδιους εισαγγελείς και ανακριτές Διαφθοράς, που έχουν διενεργήσει τις έρευνες, να ανατεθεί σε εφέτη-ανακριτή και να βραχυκυκλώσει σε ατέρμονες διαδικασίες
Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της της εφημερίδας Documento, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί και μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και  Εισαγγελέων, μεθοδεύουν την αφαίρεση της δικογραφίας για τη Novartiis από τους φυσικούς της δικαστές που είναι οι εισαγγελείς και ανακριτές κατά της Διαφθοράς, όπως ορίζει ο νόμος 4022/2011.
Εχουν αναλάβει μάλιστα πρωτοβουλία και προσπαθούν να συγκεντρώσουν υπογραφές για να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών και να αφαιρέσει από την ανακρίτρια κατά της διαφθοράς το σκέλος του σκανδάλου το οποίο έχει ήδη διαβιβαστεί σε αυτήν από την Εισαγγελέα κατά της διαφθοράς  Ελένη Τουλουπάλη.
Πρόκειται για το κομμάτι της υπόθεσης  που έφυγε από την Εισαγγελία  μετά την ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Κων/νου Φρουζή. Ωστόσο, ανοιχτή παραμένει η προκαταρκτική εξέταση -που αγγίζει και πολιτικούς - καθώς διερευνά τυχόν διάπραξη του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).
Το τρικ για υπέρβαση του νόμου
Δεν είναι διαδικαστικό θέμα εσωτερικών λειτουργιών της Δικαιοσύνης, αλλά κάτι πολύ σημαντικότερο: Αφορά το ποιοί τελικά θα ολοκληρώσουν την έρευνα  και θα συντάξουν το το τελικό πόρισμα  με τις προτάσεις για άσκηση διώξεων.
Αυτή η διαδικασία είχε χρησιμοποιηθεί στην υπόθεση Βγενόπουλου και τώρα επιδιώκεται να επαναληφθεί με προφανή σκοπό: Με επίκληση της "σπουδαιότητας της υπόθεσης" να ζητηθεί ενεργοποίηση του άρθρου 29 του ΚΠΔ για ορισμό ειδικού εφέτη ανακριτή. Ετσι, η υπόθεση θα φύγει από τα χέρια της "επικίνδυνης" εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη και της μη "διαχειρίσιμης" ανακρίτριας κατά της διαφθοράς.
Ομως για τη συγκεκριμένη υπόθεση, όπως και όλες τις παρόμοιες που αφορούν διαφθορά πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, αποκλειστικά αρμόδιοι είναι η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και οι ανακριτές κατά της διαφθοράς, που έχουν οριστεί βάσει νόμου ειδικά γι΄ αυτές τις "ειδικές αποστολές" .
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόπειρα  να αφαιρεθεί η υπόθεση από τους κατά νόμο αρμοόδιους λειτουργούς της Δικαιοσύνης δεν φαίνεται να υποστηρίζεται από ικανό αριθμό δικαστών. Λίγοι την έχουν προσυπογράψει μέχρι στιγμης - κάποιοι μάλιστα από αυτούς υπαναχώρησαν ήδη - ανακαλώντας την υπογραφή τους.
 Προηγούμενο με Βγενόπουλο
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη ότι η ίδια μεθόδευση είχε γίνει στο σκάνδαλο της Λαϊκής Τράπεζας με πρωταγωνιστή τον αποθανόντα Ανδρέα Βγανόπουλο και παρά την σαφέστατη και κατηγορηματική τότε σχετική γνωμοδότηση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκου Παντελή, προϊσταμένου των Εισαγγελιών Διαφθοράς και των Οικονομικών Εισαγγελέων.
Η απόπειρα είχε "πέσει στο κενό" καθώς με διάταξή του το 2015 (1360/22-4-2015) που δεν επιδέχετο παρερμηνειών, ο κ. Παντελής είχε αποφανθεί πως μόνο οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν αρμοδιότητα ερευνών για τη Διαφθορά. Ακόμη και δίωξη για υπόθεση Διαφθοράς από άλλο Εισαγγελέα, είναι παράνομη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις