Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

H Ρωσία εγκαινιάζει τον πρώτο πλωτό πυρηνικό σταθμό στην Αρκτική (vid)

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 200.000 άτομα.

Η Ρωσία ετοιμάζεται να εγκαινιάσει τον πρώτο πλωτό πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τα στρατόπεδα της Αρκτικής. Το πλοίο «Akademik Lomonosov» που μεταφέρει τον πυρηνικό σταθμό ρυμουλκήθηκε σήμερα σε ναυπηγείο στην Αγία Πετρούπολη.
Θα περάσει τις επόμενες εβδομάδες στη Βαλτική Θάλασσα και τη Βόρεια Θάλασσα και θα καταπλεύσει στη ρωσική ναυτική βάση του Μουρμάνσκ. Εκεί, οι δύο αντιδραστήρες του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής θα εφοδιαστούν με πυρηνικό καύσιμο, δήλωσε ο Πάβελ Ιπάτοφ από την εταιρεία παραγωγής ενέργειας Rosenergoatom. Το πλοίο είναι μοναδικό στον κόσμο.
Το καλοκαίρι του 2019, το πλοίο πρόκειται να πλεύσει από το Μουρμάνσκ στην Αρκτική Θάλασσα, όπου θα προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα τα ρωσικά φυλάκια και θα διαθέτει εργοστάσιο αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού. Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 200.000 άτομα.
Αντιδρά η Greenpeace
Με ανακοίνωσή της η οργάνωση Greenpeace επέκρινε, πάντως, την κίνηση αυτή της Μόσχας. «Πυρηνικοί αντιδραστήρες στον Αρκτικό Ωκεανό, αποτελούν υψηλό κίνδυνο σε ένα πολύ εύθραυστο και απειλουμενο από την κλιματική αλλαγή περιβάλλον» τονίζει η περιβαλλοντική οργάνωση.
Η Ρωσία επιθυμεί να αξιοποιήσει τις πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου περιοχές γύρω από το Βόρειο Πόλο. Επιπλέον, το λιώσιμο των πάγων που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, ανοίγει πλέον νέες ναυτιλιακές διαδρομές βόρεια της Ρωσίας, στον Αρκτικό κύκλο. Ως αποτέλεσμα, η Μόσχα ενισχύει όλο και περισσότερο την στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή. Οι ΗΠΑ και άλλα κράτη έχουν επίσης καταγράψει έντονο ενδιαφέρον για την Αρκτική, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (ΕΔΩ)
Δείτε το βίντεο!
newsbomb.gr
thesecretrealtruth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις