Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Δίνουν στην Εθνική €110 εκατ. για κόκκινα δάνεια 5,2 δισ.

Σε 5,5% του χορηγηθέντος κεφαλαίου και μόλις 2,1% της συνολικής απαίτησης (συμπεριλαμβανομένων των τόκων)
αντιστοιχεί η καλύτερη προσφορά για το χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων που ΄΄εχει βγάλει προς πώληση η Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινοπραξία Intrum- Carval προσφέρει περίπου 110 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει μη εξασφαλισμένα καταναλωτικά και επαγγελματικά δάνεια αρχικού κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ, για τα οποία οι δανειολήπτες οφείλουν τώρα συνολικά 5,2 δισ. ευρώ..

Το 5,5% και το 2,1% φαίνονται πολύ χαμηλή προσφορά. Είναι όμως πολύ καλύτερη από εκείνες που υπέβαλαν οι υπόλοιποι διεκδικητές (APS, B2Holding, Hoist), λαμβάνοντας υπόψη ότι  τα δάνεια αυτά δεν έχουν καμία εξασφάλιση και δεν εξυπηρετούνται τα τελευταία 7 χρόνια.

Σημειώνεται ότι πριν βγάλει αυτό το πακέτο προς πώληση, η Εθνική ζήτησε από τους δανειολήπτες να προσέλθουν για ρύθμιση -διακανονισμό, που θα περιλαμβάνει μεγάλο "κούρεμα" της οφειλής. Ανταποκρίθηκε μόλις το 3% των οφειλετών αυτής της κατηγορίας: Περίπου  9 χιλιάδες δανειολήπτες (σε σύνολο 320 χιλιάδων) δέχθηκαν μέσο "κούρεμα" 70% και ρύθμισαν τις  οφειλές τους.




Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας θα εξετάσει το θέμα την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται ότι θα  αποφασίσει να επιλεγεί η κοινοπραξίας Intrum- Carval ως προτιμητέος υποψήφιος αγοραστής.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ομοειδές χαρτοφυλάκιο που έχει βγει προς πώληση μέχρι τώρα. Περιλαμβάνει 304 χιλ. μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια  συνολικού ποσού1,1 δισ., απαιτήσεις από κάρτες (0,5 δισ.) και δάνεια σε 200 χιλιάδες πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, τα οποία δεν καλύπτονται με εξασφαλίσεις.

Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη είναι 10 χιλ. ευρώ και ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξυπηρέτησή τους επτά χρόνια.

Από το οφειλόμενο κεφάλαιο των 2 δισ. ευρώ περίπου 950 εκατ. ευρώ είναι ακόμη στον ισολογισμό της τράπεζας, ενώ τα υπόλοιπα έχουν διαγραφεί λογιστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις