Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Έρχεται Kούρεμα στεγαστικών! Αυστηρές συστάσεις του SSM στους Eλληνες τραπεζίτες για ευρεία εφαρμογή του «σπασίματος» δανείων σε δύο κομμάτια.

Να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς στην εκκαθάριση των προβληματικών στεγαστικών δανείων, προχωρώντας σε ευρεία εφαρμογή του ιρλανδικού μοντέλου για «σπάσιμο» και κούρεμα δανείων, συνέστησε με αυστηρότητα η επικεφαλής του
Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, στους Έλληνες τραπεζίτες.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή με γνώση των συζητήσεων που έγιναν στη διάρκεια της νέας επίσκεψης της Γαλλίδας αξιωματούχου στην Αθήνα, ο SSM πιέζει τις τράπεζες να δώσουν λύση στο πολύ δύσκολο, εξαιτίας και των κοινωνικών ζητημάτων που δημιουργεί, πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στη στεγαστική πίστη, το ύψος των οποίων πλησιάζει τα 28 δισ. ευρώ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στον SSM επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι οι τράπεζες άρχισαν μεν να ακολουθούν από πέρυσι το ιρλανδικό μοντέλο, προσφέροντας στους δανειολήπτες κούρεμα των δανείων τους υπό όρους, αλλά αυτό γίνεται με πολύ διστακτικά βήματα, χωρίς να επηρεάζεται ουσιωδώς το ύψος των προβληματικών ανοιγμάτων.
Οι τραπεζίτες επικαλούνταν, ως τώρα, τον κίνδυνο να σχηματισθούν νέες προβλέψεις, που θα επιβαρύνουν τα αποτελέσματα και την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών. Όμως, ο SSM θεωρεί ότι, πλέον, μετά τα επιτυχή αποτελέσματα στα τεστ αντοχής, που έδειξαν ότι όλες οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια, η πίεση για την ταχεία μείωση του στοκ προβληματικών στεγαστικών δανείων έχει ενισχυθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το εργαλείο “split and freeze” («διάσπαση και πάγωμα»), το οποίο περιλαμβάνεται στα διαθέσιμα εργαλεία αντιμετώπισης προβληματικών δανείων της λίστας που έχει καταρτίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, θα επιχειρηθεί να εφαρμοσθεί με μαζικό τρόπο από τις τράπεζες πρώτα στα δάνεια με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις.
Για την εφαρμογή αυτού του μέτρου, οι τράπεζες θα ακολουθήσουν εξατομικευμένη προσέγγιση, με βάση δύο, κυρίως, «οδηγούς»: τη σημερινή αξία του ακινήτου και το τρέχον εισόδημα του δανειολήπτη. Ανάλογα με την αξία ακινήτου και τις δόσεις που θα μπορεί να πληρώνει ο δανειολήπτης, ένα μέρος του αρχικού δανείου θα «σπάει» και θα «παγώνει» και το δεύτερο κομμάτι του δανείου θα μπαίνει σε ένα νέο πρόγραμμα εξόφλησης. Αν ο δανειολήπτης πληρώσει αυτό το μέρος του δανείου στο σύνολό του, το «παγωμένο» τμήμα θα διαγράφεται (κούρεμα).
Η Αναπτυξιακή και η bad bank
Εξάλλου, ενόψει των σχεδιασμών της ελληνικής κυβέρνησης για την ίδρυση εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας, οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές στέλνουν αυστηρό μήνυμα, υπογραμμίζοντας ότι και αυτό το πιστωτικό ίδρυμα θα υπόκειται στην εποπτεία των ευρωπαϊκών αρχών, όπως κάθε άλλη επενδυτική τράπεζα.



Σχετικά με τις σκέψεις για δημιουργία μιας κακής τράπεζας (bad bank), η οποία θα συγκέντρωνε μεγάλο μέρος των προβληματικών δανείων του τραπεζικού συστήματος, οι ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι, αν δοθεί τέτοια λύση με κρατικά κεφάλαια, θα πρέπει οι τράπεζες να είναι έτοιμες να πουλήσουν τα δάνειά τους στην bad bank σε τιμές αγοράς και να εγγράψουν τις ζημιές που αναλογούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις