Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Προκλητικός Αυστραλός σκιτσογράφος διακωμωδεί τις φονικές πυρκαγιές

Έντονες αντιδράσεις εναντίον Αυστραλού σκιτσογράφου που φαίνεται να «σπάει πλάκα» με τις πυρκαγιές την ώρα που η Ελλάδα θρηνεί.

Την ώρα που η Ελλάδα και ολόκληρη η ομογένεια θρηνεί τους δεκάδες νεκρούς που έχασαν την ζωή τους στις καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής πριν λίγες ημέρες, ένας Αυστραλός
σκιτσογράφος, ο Jon Valdman, έκρινε σκόπιμο να δημοσιεύσει την περασμένη Πέμπτη, στην μεγαλύτερη εφημερίδα της Νότιας Αυστραλίας, The Advertiser, ένα σκίτσο που παρουσιάζει έξι αρχαίους Έλληνες, με δάκρυα στα μάτια να αγκαλιάζονται και να επιχειρούν να σβήσουν με την βοήθεια αρχαίων ελληνικών δοχείων, δυο μικρές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει δίπλα τους.
Το σκίτσο, προκάλεσε σχεδόν αμέσως, την έντονη αντίδραση πολλών ομογενών, όχι μόνο στην Νότια Αυστραλία, αλλά και παγκοσμίως, ενώ δεν ήταν λίγοι, εκείνοι που απέστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας στην εν λόγω εφημερίδα, αποδοκιμάζοντας το σκίτσο, και τους εκδότες, που επέτρεψαν την δημοσίευση του. 
Ανάμεσα σε αυτούς, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας, Βασίλειος Γκόνης ο οποίος έγραψε στην επιστολή διαμαρτυρίας τα ακόλουθα:
«Αποφάσισα να σας γράψω, και να εκφράσω τη δυσαρέσκεια και την αποστροφή μου, για την δημοσίευση του σκίτσου, που τιτλοφορείται, «Ακόμα μια ελληνική τραγωδία», και παρουσιάζει το ελληνικό έθνος, έναν αιώνα πίσω, να προσπαθεί να αντιμετωπίσει την τραγωδία της πυρκαγιάς με στάμνες, και όχι με σύγχρονο πυροσβεστικό υλικό.
Το σκίτσο, δίνει την εντύπωση ότι εμπαίζεται ένα ολόκληρο έθνος, την ώρα, που θρηνεί την απώλεια της ζωής, τόσων συνανθρώπων μας. Οποιαδήποτε παρόμοια πυρκαγιά, ειδικά όταν στοιχίζει ανθρώπινες ζωές, δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται με τέτοια ελαφρότητα και εμπαιγμό».
Μετά την έκταση που πήρε το θέμα, η εφημερίδα, προχώρησε χθες, στην έκδοση επίσημης ανακοίνωσης στην οποία ο εκδότης Matt Deighton, γράφει πως δεν ήταν πρόθεση της εφημερίδας, να προσθέσει με το εν λόγω σκίτσο, ακόμα περισσότερο πόνο και αγωνία στην ελληνική κοινότητα και τελικά απολογήθηκε.
Ακολούθως, το θέμα έχει πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, παρά το γεγονός, ότι η εφημερίδα, στην έκδοση της Παρασκευής, αφιέρωσε μια σελίδα σε διάφορες ερανικές εκδηλώσεις, που πρόκειται να πραγματοποιήσουν ομογενειακοί παράγοντες, τις επόμενες ημέρες.
Επισημαίνεται, ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα, Νότιας Αυστραλίας, έχει ήδη προγραμματίσει έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, για την Δευτέρα, προκειμένου να συζητήσει, τρόπους ενίσχυσης των θυμάτων, της καταστροφικής πυρκαγιάς σε συνεργασία με την Τράπεζα του Σίδνευ. 

Follow SBS Greek on Facebook 

Listen to SBS Greek Podcasts here

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις