Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Εχθρός ο Κοτζιάς για τη Μόσχα ενώ ετοιμάζεται πολεμική καταιγίδα στα Βαλκάνια. Ξεχειλίζει η οργή για τον Ελληνα ΥΠΕΞ

Οπως είχε γράψει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πριν καιρό, «εχθρικό συνομιλητή” θεωρεί πλέον η Μόσχα τον Ελληνα ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά,
κατηγορώντας ότι έχει ανατρέψει τις παραδοσιακές ισορροπίες που κρατούσε η Αθήνα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας γι αυτό και τον στοχοποίησε προσωπικά στέλνοντας του «προσωπικό μήνυμα” .

Η Ελλάδα έχει κόψει γέφυρες με την Ρωσία τη στιγμή που κυοφορούνται σημαντικές εδαφικές ανακατατάξεις στα Βαλκάνια, αλλαγές που πρόκειται να επηρεάσουν άμεσα και τη χώρα μας.

Ανησυχία, προκαλεί επίσης στις αντιδράσεις που υπονόησε ότι θα εξετάσει το ελληνικό ΥΠΕΞ, θα έχουμε δηλαδή και νέα επεισόδια στο ελληνορωσικό σίριαλ.

Η Αθήνα δεν αποδέχεται τις κυρώσεις της Ρωσίας αλλά τις χαρακτηρίζει “ασύμμετρες”, καθώς η Ελλάδα απέλασε και απαγόρευσε την είσοδο σε τέσσερα συνολικά άτομα για τα οποία υπήρχαν σαφείς αποδείξεις για τη δράση συγκεκριμένων προσώπων τόσο στη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα όσο και έξω από αυτήν.

Ομως σύμφωνα με τη λογική Κοτζιά, αυτό δεν ισχύει για την περίπτωση της Μόσχα και για αυτό το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στις ρωσικές κινήσεις «κατάλληλα και ανάλογα», φράση που φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί από διπλωματικούς κύκλους.

Η κρίση στις σχέσεις της χώρας μας με την Ρωσία δεν είναι μια απλή υπόθεση, καθώς παραδοσιακά η Μόσχα στηρίζει τις ελληνικές θέσεις σε ότι αφορά στο Κυπριακό, στα ελληνοτουρκικά, στα Βαλκάνια και δηλώνει αντίθετη στον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό, ενώ είναι εξαιρετικά σημαντική για την ελληνική οικονομία η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και φυσικά στον τουρισμό.

Η κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις έγινε με συγκεκριμένους όρους ώστε να πέσουν «γέφυρες» και να μην μείνουν διάδρομοι επικοινωνίας.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι σαφές ότι με αφορμή όχι μόνο την Συμφωνία των Πρεσπών, επιχειρεί να πουλήσει στην Ουάσιγκτον ως εκδούλευση,την συμβολή της στην διατήρηση των Δ. Βαλκανίων σε φιλοδυτική τροχιά.

Και προφανώς αναμένει ανταλλάγματα είτε στο επίπεδο της οικονομίας, με επενδύσεις, στην Ενέργεια με την δρομολόγηση αποστολής αμερικανικού LNG στην Ελλάδα, αλλά το σημαντικότερο είναι πως η Αθήνα προσδοκά ότι η Ουάσιγκτον θα εγγυηθεί την ασφάλεια της Ελλάδας έναντι κάθε απειλής και πιθανότατα στο προσεχές μέλλον θα μεταφέρει στα ελληνικά σύνορα τα όρια του στρατηγικού μετώπου έναντι των στρατηγικών απειλών,της Μ. Ανατολής, του Ιράν,της Ρωσίας.

Εξαιρετικά σημαντικό όμως είναι και το χρονικό σημείο των όσων συμβαίνoυν. Κόβεται επικοινωνία με τη Μόσχα τη στιγμή που θα ξεσπάσει νέα βαλκανική καταιγίδα. Το πιο σημαντικό όμως που δημιουργεί προηγούμενα και θα επηρεάσει τις βαλκανικές χώρες είναι το εξής:

«Η χρονική στιγμή για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου είναι κατάλληλη όσο ποτέ άλλοτε, εκτιμά ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και τάσσεται υπέρ του συμβιβασμού που θα συμπεριλαμβάνει ακόμη και την ανταλλαγή εδαφών.


Σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι «Pink”, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η εκφραζόμενη από επίσημα χείλη επιδίωξη των Αλβανών για προσάρτηση της κοιλάδας του Πρέσεβο στο Κόσοβο δημιουργεί τη δυνατότητα για να επιτευχθεί συμβιβασμός και τόνισε ότι η Σερβία πρέπει να κατέβει στο διάλογο με δική της πρόταση.

«Προσωπικά δεν βλέπω καλύτερη λύση απ την διαίρεση του Κοσόβου (σ.σ. ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται στη Σερβία και για την ανταλλαγή εδαφών). Μια λύση που θα εξασφαλίζει την ένωση με τη Σερβία όχι μόνο του βορείου Κοσσόβου αλλά, εάν καταστεί δυνατό, και άλλων περιοχών όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάτσιτς.

Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας επέκρινε τη στάση της Εκκλησίας η οποία τάσσεται εναντίον κάθε λύσης που θα επικυρώνει την απόσχιση του Κοσσόβου.

«Η Εκκλησία αντιλαμβάνεται τον χρόνο ως σχετική κατηγορία ενώ για τον σερβικό λαό στο Κόσοβο αποτελεί ρεαλιστική κατηγορία γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση. […] Εκτός κι αν κάποιος πιστεύει ότι η λύση θα βρεθεί έτσι που θα γίνει κάποιο θαύμα και θα αλλάξει η δημογραφική κατάσταση στο Κόσοβο» σχολίασε ο Ι. Ντάτσιτς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ΥΠΕΞ της Σερβίας στη στάση των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην προσέγγιση του ζητήματος από τότε που ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών ο Γουές Μίτσελ.

«Ο Μίτσελ είναι ο πρώτος εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης που είχε τη βούληση να μας ακούσει και έδειξε κατανόηση για τις απόψεις μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι η αμερικάνικη διπλωματία υποστηρίζει τον διάλογο μέσα από τον οποίο θα βρεθεί συμβιβαστική λύση» ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς επισημαίνοντας ότι η στροφή που έγινε από τις ΗΠΑ αποτελεί ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτεί η Σερβία.

Ας θυμηθούμε εδώ τις δηλώσεις Α.Τσίπρα για «εδαφικές διαφορές” με Αλβανία. Aυτό που θα συμβεί με Σερβία-Κόσοβο δημιουργεί προηγούμενα και για Θράκη ….

πηγή: pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις