Οι προσπάθειες επιταχύνονται για να βρεθούν επιζώντες ανάμεσα στους ανθρώπους που θάφτηκαν όταν κατολισθήσεις σάρωσαν το
νησί Χοκάιντο της βόρειας Ιαπωνίας μετά τον ισχυρό σεισμό, με τον ακόμη προσωρινό απολογισμό των θυμάτων να ανεβαίνει στους 16 νεκρούς.
Ήταν το χωριό Ατσούμα, στα κατάφυτα βουνά του νησιού Χοκάιντο, αυτό που πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα στην καταστροφή, με περίπου δέκα νεκρούς και άλλους είκοσι αγνοούμενους να καταμετρώνται από τις αρχές τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
Το χωριό, που μοιάζει βγαλμένο από καρτ-ποστάλ, υπέστη τεράστιες καταστροφές από τις κατολισθήσεις που καταπλάκωσαν σπίτια.
Όλη τη νύχτα, σωστικά συνεργεία, με μηχανήματα έργου και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, έψαχναν σημάδια ζωής στα συντρίμμια, καθήκον που δυσχέραιναν οι μετασεισμικές δονήσεις.
«Πολλοί άνθρωποι είναι ακόμα θαμμένοι κάτω από τη γη, εργαζόμαστε χωρίς διακοπή αλλά οι προσπάθειες διάσωσης είναι δύσκολες», σχολίασε ένας στρατιωτικός μιλώντας στο δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
«Θα κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν από μέρους μας για να τους βρούμε το ταχύτερο», πρόσθεσε.
«Ήταν φοβερό (...) ήμουν βέβαιος ότι θα πέθαινα», αφηγήθηκε ένας κάτοικος περιγράφοντας τις κατολισθήσεις τεράστιων όγκων.
«Σε αυτό το στάδιο, έχουν χάσει τη ζωή τους 16 άνθρωποι, πολλοί άλλοι έχουν τραυματιστεί και δεν έχουμε νέα για 26», συνόψισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου αφιερωμένης στη διαχείριση της κρίσης, που προστέθηκε σε μια οδυνηρή αλληλουχία πολύνεκρων καταστροφών — των πλημμυρών στις αρχές του Ιουλίου, του κύματος καύσωνα κατόπιν, του τυφώνα Τζέμπι στις αρχές της εβδομάδας.
Πάνω από 20.000 άνδρες έχουν κινητοποιηθεί και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και αρωγής στους σεισμοπαθείς μετά τη δόνηση των 6,6 βαθμών μέσα στη νύχτα που έπληξε το Χοκάιντο, με επίκεντρο 62 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της επαρχίας, της πόλης Σαπόρο.
Μετά τη γενική διακοπή της ηλεκτροδότησης στην περιοχή εξαιτίας της αναστολής της λειτουργίας όλων των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, 1,3 εκατ. σπίτια και εταιρικοί πελάτες, ή περίπου το 40% των κατοίκων του νησιού, θα έχουν ξανά ρεύμα σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τη Hokkaido Electric Power Co. Παράλληλα, ο στρατός έχει αναπτύξει βυτιοφόρα φορτηγά στη νήσο για τη διανομή νερού, καθώς διακόπηκε και η ύδρευση.
Ο πρωθυπουργός Άμπε προειδοποίησε ότι υπάρχει ακόμη κίνδυνος κατολισθήσεων λάσπης, καθώς η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει βροχοπτώσεις στην περιοχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
.
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Κωνσταντίνος Αγγέλικας ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΤΙ. ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΛΑΒΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗΝ ΤΑΜΠΕΛΑ ΤΩΝ ΨΕΚ, ΣΥΝΟΜΩΣΙΟΛΟΓΩΝ,
-
Αυτά αναφέρει η ιστοσελίδα digι 24.ro η οποία επικαλείται τις επίσημες ιατροδικαστικές έρευνες - Πρέσβης της Ελλάδας: «Δεν έχω καμία επίση...
-
ΟΔΗΓΟΣ ΦΟΡΤΗΓΟΥ ΤΡΑΒΑΕΙ ΒΙΝΤΕΟ... ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΟΔΗΓΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΝΩ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΓΚΟΜΕΝΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ...
-
Ο αριθμός 777 είναι ένας πολύ ιδιαίτερος αριθμός.
-
Γράφει ο Νικόλαος Παντελιός Λένε πως ζούμε μέρες ειρήνης. Κι όμως, οι νεκροί γύρω μας αυξάνονται. Άνθρωποι που ποτέ δεν επέστρεψαν στο σπί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου