Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Κόντρα σεισμολόγων για την «πρόβλεψη του σεισμού στη Ζάκυνθο»

Αναρτήσεις με αιχμές κατά Παπαδόπουλου στο Facebook από Τσελέντη
Οι διαφορετικές απόψεις, αλλά και οι μέθοδοι που ακολουθούνται σχετικά με έναν σεισμό δημιούργησαν για ακόμη μια φορά
αντιπαράθεση μεταξύ των επιστημόνων, ύστερα και από τον ισχυρό σεισμό των 6,6 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο. 

Αφορμή για τη νέα κόντρα μεταξύ τους στάθηκαν οι δηλώσεις του διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Γεράσιμου Παπαδόπολου ο οποίος πριν από λίγα 24ωρα υποστήριξε στον Ελεύθερο Τύπο ότι ο σεισμός στη Ζάκυνθο είχε προβλεφθεί εδώ και έξι μήνες μέσω του αλγόριθμου FORMA. Μάλιστα επισήμανε ότι ο σεισμός είχε δώσει «σημάδια» από τον περασμένο Μάιο. 

Ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε επίσης ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου υπήρχε έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή που τελικά εκδηλώθηκαν τα 6,6 Ρίχτερ και επισήμανε ότι όταν σημειώθηκε ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ, λίγα λεπτά πριν τα 6,4 Ρίχτερ, οι σεισμολόγοι ήταν βέβαιοι ότι πρόκειται για προ-σεισμό και ότι έρχεται πολύ μεγαλύτερος.

Άμεση ήταν η απάντηση του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Άκη Τσελέντη ο οποίος διαφώνησε μέσω του λογαριασμού του στο facebook για τις θέσεις του κ. Παπαδόπουλου. 

Ο κ. Τσελέντης ανέφερε: «Με έκπληξη υπέπεσε στην αντίληψή μου μια κατά φαντασία στατιστικολογική πρόγνωση του σεισμού της Ζακύνθου. Η συγκεκριμένη πρόγνωση χρησιμοποιεί εσφαλμένα δεδομένα και μεθοδολογίες που εκφεύγουν των ορίων της επιστημονικής σοβαρότητας». 

Μάλιστα ο κ. Τσελέντης απαντώντας και σε αναγνώστες του παραπάνω σχολίου είπε ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν είναι διευθυντής στο Γεωδυναμικό αφού διευθυντής είναι μονάχα εκείνος. «Δεν είναι ΔΝΤΗΣ στο Γεωδυναμικό ΔΝΤΗΣ είμαι εγώ ο κύριος είναι Ερευνητής Α που σημαίνει ΔΝΤΗΣ ερευνών δηλ μπορεί να διευθύνει ερευνητικές ομάδες στο Γεωδυναμικό έχουμε 9 διευθυντές ερευνών» 

tselentis3

Θέση στο ζήτημα που προέκυψε μετά τις δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλου πήρε και ο εντεταλμένος ερευνητής και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιστούτου καθηγητής σεισμολογίας Δρ.Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος με ανάρτησή του στο facebook και βάζοντας και μια φωτογραφία από τους καταγεγραμμένους σεισμούς επισήμανε: «Εδώ βλέπεις 1035 σεισμούς από 1/1/ 2018 στα 100 χιλιόμετρα από τη Ζάκυνθο και μόνο καμία 30ρια είναι πάνω από 3 ρίχτερ που είναι και το οριακό μέγεθος ανίχνευσης στη περιοχή και τέσσερις πάνω από 4 Ρίχτερ !!! Δύσκολο να πει κανείς ότι ήταν «προσεισμοί» όπως ακούω να δηλώνουν οι μετά σεισμό προφήτες. Στην επιτροπή (εκτίμησης...) του ΟΑΣΠ, κανένα τέτοιο πρόδρομο στοιχείο δεν μας είχε κατατεθεί».


houliaras

Πριν ο κ. Τσελέντης αναφερθεί στις προγνώσεις του κ. Παπαδόπουλου είχε δηλώσει σχετικά με την μετασεισμική ακολουθία της Ζακύνθου τα εξής: «Η μέχρι τώρα κατανομή της μετασεισμικής δράσης είναι συγκεντρωμένη στη περιοχή του σεισμογόνου ρήγματος (που φτάνει τα 70Km!!!), ΝΔ της Ζακύνθου. Δεν παρατηρούμε καμία μετατόπιση της δράσης σε άλλη περιοχή αλλά χρειάζεται πολύ προσοχή γιατί η πιθανότητα ενεργοποίησης άλλων ενεργών ρηγμάτων λόγω του φαινομένου DOMINO δεν είναι μηδενική.

Το Γεωδυναμικό έχει ήδη εγκαταστήσει στην περιοχή 14 επιπλέον φορητά όργανα που αποστέλλουν σε πραγματικό χρόνο τις καταγραφές τους στο control room του Ινστιτούτου και συναξιολογούνται με τις μετρήσεις από τους μόνιμους σταθμούς μας.

Ο σημερινός μεγάλος μετασεισμός 5.5 ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΜΕΙ ΟΤΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΩΝ για το λόγο αυτό οι κάτοικοι να κατανοήσουν ότι για τους επόμενους μήνες θα βιώνουν μετασεισμούς και θα πρέπει να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα άρσης επικινδυνοτήτων στα σπίτια τους κλπ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις