Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

ΓΙΑΤΙ…«ΠΑΡΕΜΒΑΛΛΕΤΑΙ» Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Αλλεπάλληλες επισκέψεις τους τελευταίους μήνες υψηλών κυβερνητικών
παραγόντων της τουρκικής κυβέρνησης στην πρωτεύουσα του τεχνητού κρατιδίου των Σκοπίων και Σκοπιανών παραγόντων στην Άγκυρα, έχουν δημιουργήσει την σαφή εικόνα πως το κρατίδιο αυτό θεωρείται από την Τουρκία ένα δορυφορικό κρατίδιο με όλες τις επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης.
Πριν από λίγο καιρό είχαμε την επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια του κυβερνητικού εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης, υπουργού ο οποίος για άλλη μια φορά έδωσε ώθηση στην αδιαλλαξία του κρατιδίου στις σχέσεις του με την Ελλάδα. Ο Τούρκος υπουργός υποσχέθηκε πλήρη οικονομική στήριξη καθώς και στήριξη στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Ο Τούρκος υπουργός για άλλη μια φορά υποσχέθηκε από τουρκικής πλευράς την ενίσχυση των σκοπιανών ενόπλων δυνάμεων, ενώ έδωσε έμφαση στην πλήρη ένταξη της χώρας στην βορειοατλαντική συμμαχία φυσικά με την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας», ονομασία που έχει δημιουργήσει το γνωστό πρόβλημα με την Ελλάδα. Μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη στο θέμα αυτό η στήριξη του Τούρκου υπουργού προς το κρατίδιο, ώστε ο ίδιος ο πρόεδρος των Σκοπίων, Gyorge İvanov, προέβηκε σε δημόσιο ευχαριστήριο μήνυμα προς στην Άγκυρα την οποία χαρακτήρισε σαν τον μεγαλύτερο σύμμαχο του κρατιδίου.
Ο Τούρκος υπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει και την τουρκική παρουσία στο κρατίδιο και είχε σημαντικές, όπως αναφέρει ο τουρκικός τύπος, επαφές με παράγοντες της τουρκικής μειονότητας. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης στην επίσκεψη του στα Σκόπια στην οποία οι Τούρκοι έδωσαν διακομματική διάσταση, συνοδεύονταν από τον βουλευτή Κωνσταντινούπολης του κυβερνητικού κόμματος και πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Τουρκίας- Σκοπίων, Hüseyin Bürge, τον ισλαμιστή βουλευτή Σμύρνης που κατάγεται από τα Σκόπια, Rifat Sait, τον βουλευτή του εθνικιστικού κόμματος της περιοχής Kocaeli, Lütfü Türkkan, και τον βουλευτή του Λαϊκού κόμματος από την Ραιδεστού της ανατολικής Θράκης, Emre Köprülü.
Να θυμίσουμε ότι πριν από ένα χρόνο ο αρχιμουφτής της Τουρκίας, πραγματοποίησε ένα σημαντικό όπως τονίστηκε στον τουρκικό τύπο ταξίδι στην πρωτεύουσα των Σκοπίων και είχε επαφές με πολλούς ιμάμηδες και ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας του κρατιδίου των Σκοπίων. Ο Τούρκος αρχιμουφτής επισκέφτηκε το μεγάλο τζαμί των Σκοπίων, Murat Camisi και μετά το namaz, (μουσουλμανική προσευχή), εκφώνησε σημαντικής σημασίας κήρυγμα στο οποίο τόνισε την μεγάλη αλληλεγγύη της Τουρκίας προς την σκοπιανή κυβέρνηση και προς τους μουσουλμάνους των Σκοπίων.
Εκείνο όμως που προκάλεσε την προσοχή μας σε αυτό το κήρυγμα του Τούρκου αρχιμουφτή, ήταν οι δηλώσεις του ότι η Τουρκία θα είναι ο προστάτης των μουσουλμάνων των Σκοπιών και της ευρύτερης Βαλκανικής και αυτό το θεωρεί σαν υποχρέωση και ύψιστο καθήκον της σημερινής ισλαμικής Τουρκίας. Της επίσκεψης αυτής είχε προηγηθεί η επίσκεψη στα Σκόπια του τότε αντιπρόεδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Numan Kurtulmuş, πάλι επικεφαλής δικομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, ο οποίος για άλλη μια φορά τόνισε την στρατηγική συμμαχία Τουρκίας Σκοπίων, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει την Ελλάδα για το πρόβλημα της ονομασίας του κρατιδίου.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις