Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Φωτορεπόρτερ μιλούν στο Sputnik για την επίθεση στον Κωστή Νταντάμη

Ο συνιδρυτής και διευθυντής του πρακτορείου SOOC Μενέλαος Μυρίλλας και ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κέμμος μιλούν στο Sputnik για την επίθεση στον φωτορεπόρτερ και stringer του Sputnik,
Κωστή Νταντάμη, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αφότου χτυπήθηκε στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.
Οργή και αγανάκτηση στους έλληνες φωτορεπόρτερ προκάλεσε η επίθεση στον φωτορεπόρτερ και συνεργάτη του Sputnik, Κωστή Νταντάμη, ο οποίος χτυπήθηκε στο σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Μενέλαος Μυρίλλας και Γιάννης Κέμμος καταδικάζουν φυσικά το περιστατικό και υπογραμμίζουν για μια ακόμη φορά τους κινδύνους.
«Πάντα αντιμετωπίζουμε αυτούς τους κινδύνους, δεν καταλαβαίνουν κάποιοι άνθρωποι ότι είμαστε εκεί για να καταγράφουμε τα γεγονότα, την ιστορία. Και όταν βρίσκουν κάποιους απομονωμένους, βγάζουν πάνω τους όλο τους το μένος. Έχει γίνει πολύ επικίνδυνο το επάγγελμά μας και φάνηκε ακόμα μια φορά», είπε στο Sputnik, οφωτορεπόρτερ και μέλος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, Γιάννης Κέμμος.
Ο ίδιος, σχολιάζοντας εκείνους που έκαναν αυτή την επίθεση, τονίζει πως «αν θεωρούν ότι πρέπει να στοχοποιήσουν κάποιους και να τους κλείσουν το στόμα ή να τους κατεβάσουν τη φωτογραφική μηχανή δεν θα καταφέρουν». «Δεν θα πτοηθεί ένας φωτορεπόρτερ, και ο Κωστής θα είναι πάλι αύριο στους δρόμους».
«Για κάποιους αυτό είναι σοκ, για εμάς δεν είναι, ξέρουμε ότι κινδυνεύουμε, ήταν πολύ χαοτική η κατάσταση σήμερα και για αυτό κάποιοι συνάδελφοι έμειναν μόνοι τους», προσθέτει ο Γιάννης Κέμμος.
«Ελπίζω», λέει, «να είναι η τελευταία φορά, όλοι θέλουμε να γυρνάμε σπίτια μας, θέλει προσοχή γιατί οι καιροί που ζούμε το απαιτούν». «Δεν θα έπρεπε να φοβόμαστε και να κινδυνεύουμε», καταλήγει.
«Μια συνιστώσα εντελώς ελληνική σε σχέση με τον ανεπτυγμένο κόσμο είναι ότι κινδυνεύουμε τόσο από τους διαδηλωτές όσο και από την αστυνομία», λέει από την πλευρά του ο Μενέλαος Μυρίλλας, συνιδρυτής και διευθυντής του πρακτορείου SOOC.
Όπως εξηγεί στο Sputnik, «οι διαδηλωτές συνήθως με αφορμή ότι τραβάμε φωτογραφίες θέλουν να κλέψουν τον εξοπλισμό, έχουν γίνει πολλά τέτοια περιστατικά, μάσκες, μηχανές, φακούς».
Ο ίδιος λέει μάλιστα πως «είναι τόσο ηλίθιοι που δεν καταλαβαίνουν ότι το τελευταίο που περιμένει η αστυνομία είναι να δει φωτογραφίες μας, καθώς έχει δικό της αρχείο και τους ξέρει μια χαρά».
Ο Μενέλαος Μυρίλλας μιλά όμως για τα προβλήματα και από την αστυνομία. «Για την δε αστυνομία μάλλον υπάρχει πρόβλημα στις σχολές τους, που δεν τους μαθαίνουν πώς να συμπεριφέρονται όταν αντικρίζουν φωτορεπόρτερ ή δημοσιογράφους. Προσωπικά εμένα με έχει σταματήσει τροχονόμος για να μην περάσω να παω σε θέμα που γινόταν χιλιόμετρα παρακάτω από εκεί που του είχαν πει κόψε την κίνηση. Και δεν καταλάβαινε ότι δεν κατέβαινα σαν απλός πολίτης αλλά πήγαινα να καλύψω το θέμα για το οποίο τον είχαν βάλει να ρυθμίζει την κίνηση», περιγράφει.
«Επίσης», συνεχίζει, «όταν οι αστυνομικοί αρχίζουν να δέρνουν οι φωτορεπόρτερ είναι στόχος γιατί έχουμε και θα συνεχίσουμε να τους καταγράφουμε όταν υπερβαίνουν τα όρια της βίας και θέλουν να μας κάνουν να σταματήσουμε». «Θεωρώ», συμπληρώνει ο φωτορεπόρτερ, «ότι έχουμε από τα χειρότερα αστυνομικά σώματα σε επίπεδο μόρφωσης στο θέμα του πώς να αντιμετωπίσουν τον Τύπο και επειδή οι αστυνομικοί δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες απλά ακολουθούν εντολές ή γνώμη μου είναι ότι αυτό βαραίνει την ηγεσία όχι τον απλό αστυνομικό των ΜΑΤ».
«Σε κάθε περίπτωση», καταλήγει, «είναι γνωστοί οι κίνδυνοι και προσέχουμε όσο μπορούμε κάνοντας πρωτίστως την δουλειά μας σε επίπεδο ζηλευτό αν κρίνει κανείς τις συνθήκες.
Προσωπικά θεωρώ τιμή μας ότι τόσο οι διαδηλωτές όσο και οι αστυνομικοί δεν μας θεωρούν δικούς τους γιατί ο δικός μας είναι να μην έχουμε μεριά αλλά θα εκτιμούσα να ασχοληθούν με την δουλειά τους και να μας αφήσουν να κάνουμε την δικιά μας γιατί γεγονότα σαν το σημερινό μας κάνει να νιώθουμε ότι θα τους πάρει ο διάολος και θα τους σηκώσει».
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις