Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Η Νοτοπούλου, ο κομματικός σωλήνας και τα ταχύρυθμα μαθήματα

Νεφέλη Λυγερού
Όλα δείχνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει στην υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου για την πολιτική διάσωση του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Θεσσαλονίκης.
Τι και αν ακόμα και κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν πίσω από κλειστές πόρτες την απορία τους για την προσδοκία αυτή. Η υποψήφια δήμαρχος είναι πολιτικό τέκνο –και προϊόν θα έλεγε κανείς– του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.
Το Μέγαρο Μαξίμου την έχρισε ηγέτιδα στη μάχη εναντίον «της συμμαχίας σκοταδιστών,
θρησκόληπτων και αντιδραστικών που αμφισβητεί τη δημοκρατική νομιμότητα και επενδύει σε εθνικιστικές ακρότητες». Με αυτή τη φράση κυβερνητικό στέλεχος αποτυπώνει τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ στη συμπρωτεύουσα, προσθέτοντας: «η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι το αντίδοτο στον πολιτικό σκοταδισμό που απειλεί να κατακλύσει τη Θεσσαλονίκη».
Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι την προετοιμάζει πυρετωδώς για την εκλογική μάχη του Μαΐου. Στη διάθεσή της βρίσκεται το επικοινωνιακό επιτελείο του ίδιου του πρωθυπουργού, το οποίο και περιέργως φαίνεται να δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτήν παρά στον Νάσο Ηλιόπουλο και στον δήμο Αθηναίων, όπως παρατηρεί υπουργός της κυβέρνησης. Ίσως, γιατί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας χρεώνει στον Πάνο Σκουρλέτη την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να βρει μία προσωπικότητα έξω από τα στενά όρια του ΣΥΡΙΖΑ, με διείσδυση στην Κεντροαριστερά και επαγγελματικά καταξιωμένο, ώστε να έχει προοπτική νίκης απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη και τον Παύλο Γερουλάνο.
Παρ’ ότι ούτε η Κατερίνα Νοτοπούλου διαθέτει κάποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά απολαμβάνει την απόλυτη στήριξη Τσίπρα. Ως εκ τούτου, γίνονται πρόβες συνεντεύξεων, στυλιστική βελτίωση, ταχύρρυθμα μαθήματα συντακτικών και γραμματικής και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, ώστε να βελτιωθεί η εμφάνισή της και κατά συνέπεια οι εκλογικές προοπτικές της.
Παρά τις υποθέσεις για το αντίθετο, ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει εδώ και δύο μήνες την υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, για να ηγηθεί του «δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου» στη Θεσσαλονίκη. Εξάλλου, η αδυναμία εύρεσης κοινωνικών στελεχών με σκοπό να τους δοθεί το χρίσμα ήταν εκκωφαντική. Η λειψανδρία ακόμα και στους δύο μεγάλους δήμους της χώρας ανάγκασε την κυβέρνηση να επιστρατεύσει νέους ηλικιακά ανθρώπους με ένα κοινό χαρακτηριστικό, ότι είναι παιδιά του «κομματικού σωλήνα».

Πολιτικά ετερόφωτα άτομα

Εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν είναι πολιτικά αυτόφωτα άτομα και ότι οφείλουν την πολιτική εκτόξευσή τους στην κομματική ταυτότητά τους δεν είχαν κανέναν λόγο να αρνηθούν. «Ούτε ο Ηλιόπουλος ούτε η Νοτοπούλου είχαν πολιτικό κεφάλαιο για να το χάσουν εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Είναι σαν να βάλαμε υποψήφιο δήμαρχο το ίδιο το κόμμα» μας είπε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο έχει τις επιφυλάξεις του για τις συγκεκριμένες επιλογές. Μάλλον έχει δίκιο, αν σκεφτούμε ότι κάθε κίνηση και του Νάσου Ηλιόπουλου και της Κατερίνας Νοτοπούλου υπαγορεύεται από την κομματική ηγεσία. Αυτή αποφασίζει τι θα πουν και πώς.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι η Κατερίνα Νοτοπούλου υστερεί σε πολλούς τομείς, με πρώτον την ικανότητά της να αρθρώνει πολιτικό λόγο. Όταν υπουργοποιήθηκε, στην ομιλία της ευχαρίστησε την προκάτοχό της αλλά και τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη τους. Αφού υποσχέθηκε πως «η Μακεδονία και η Θράκη θα γίνουν πρωτοπόρες στην ανάπτυξη μακριά από τις πολιτικές του παρελθόντος που καθήλωσαν τη Θεσσαλονίκη»έχασε τον ειρμό της με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μία αμήχανη στιγμή. Ακολούθησε μία τηλεοπτική συνέντευξη που απογοήτευσε και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με την ίδια να δηλώνει αδυναμία. Όπως είπε και στην ομιλία υπουργοποίησής της απολογούμενη, «δεν είμαι συνηθισμένη σε τέτοια».
Αυτά τα «τέτοια», όμως, τώρα είναι αναπόσπαστο μέρος της προεκλογικής καμπάνιας. Το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου, λοιπόν, την προετοιμάζει για τις συνεντεύξεις και τις δημόσιες παρεμβάσεις που θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα. Το σημείο στο οποίο εστιάζονται είναι να μην συνθλιβεί –πράγμα δύσκολο– στις μυλόπετρες του Μακεδονικού, αλλά και να μην εγκλωβιστεί στη συνεχή υπεράσπιση της κυβέρνησης, έτσι ώστε να μην υποστεί η ίδια την κυβερνητική φθορά.
Στην πραγματικότητα, το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει στον αέρα που φέρνει το νεαρό της ηλικίας της. Προσπαθούν να την εκπαιδεύσουν να μιλάει χωρίς τη στερεότυπη κομματική αργκό του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, συντονίζουν τις δημόσιες εμφανίσεις της με σκοπό να τη φέρουν πιο κοντά στους πολίτες της πόλης: η βόλτα της, η συνομιλία με εμπόρους και επαγγελματίες, ο καφές και τα σουβλάκια ήταν μόνο ένα πρώτο δείγμα.
Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης είναι ο μέντοράς της και η γέφυρα με το Μέγαρο Μαξίμου. Ο ίδιος, μαζί με άλλα στελέχη εξ Αθηνών, ασχολείται προσωπικά με την προπόνησή της. Ακούγεται, μάλιστα, ότι συναντήθηκε με την Κατερίνα Νοτοπούλου μέχρι και μία γυναίκα που βρίσκεται στο πλευρό του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα χρόνια τώρα, με σκοπό την αναβάθμιση της δικής του εικόνας. Εντατικά εργάζεται και το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη και ο επικεφαλής του Γιώργος Αγγελόπουλος.

Επικοινωνιακές και πολιτικές αστοχίες

Παρά τις πυρετώδεις προσπάθειες, πάντως, οι μέχρι τώρα δημόσιες εμφανίσεις της δεν έχουν στεφτεί με ιδιαίτερη επιτυχία. Υποτίθεται ότι θα ενίσχυαν τη δημόσια εικόνα της. Τουναντίον, συνοδεύτηκαν από επικοινωνιακές και πολιτικές αστοχίες, όπως ήταν η εμφάνιση της ιταλικής αμαξοστοιχίας «Ασημένιο Βέλος» ειδικά για τη ΔΕΘ και η πρόσφατη πανηγυρική επίσκεψη του πρωθυπουργού στον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης, η ολοκλήρωση του οποίου χρειάζεται γύρω στους 24 μήνες. Δίπλα του η Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία έχει υποστεί ένα στυλιστικό μέϊκ όβερ.
Βλέποντάς την, ακόμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίαζαν ότι παρά την αμέριστη στήριξη από το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα τα καταφέρει. Ούτε να προσελκύσει στελέχη από την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη, ούτε να διεισδύσει εκλογικά στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ένας πολύ μικρός αριθμός συμβούλων της Πρωτοβουλίας έχει δίαυλο επικοινωνίας μαζί της. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαμόρφωση ενός «ευρύτερου προοδευτικού ψηφοδελτίου». Όλο το προηγούμενο διάστημα, μάλιστα, η Νοτοπούλου βρισκόταν σε επαφές με στόχο τη διεύρυνση του ψηφοδελτίου με αυτοδιοικητικά στελέχη και ενεργούς πολίτες εκτός του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, κατόπιν έγκρισης από το Μέγαρο Μαξίμου, η Κατερίνα Νοτοπούλου ψάχνει να εντάξει συνομήλικούς της, οι οποίοι υποτίθεται ότι θα δώσουν διαφορετικό αέρα και πνοή στο ψηφοδέλτιό της. Εξάλλου, στον ΣΥΡΙΖΑ ελπίζουν ότι η υποψήφιά του θα βρει απήχηση στη νεολαία της πόλης. Σίγουρα δεν κάνει κακό ότι πρόσφατα μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση ανακοίνωσε τη στήριξη και χρηματοδότηση δράσεων νεολαίας ύψους 210.000 ευρώ.
Το πρόβλημα είναι ότι, παρά τις προσπάθειες, δυσκολεύεται να βρει άτομα που δεν σχετίζονται με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται, πάντως, να σταθούν δίπλα της κάποια στελέχη φορέων και επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης. Παλεύει, ωστόσο, να εξασφαλίσει πολιτικά στελέχη άλλων κομμάτων, έτσι ώστε να μπορεί να κάνει λόγο για υποψηφιότητα ευρέως προοδευτικού φάσματος.
Το εγχείρημά της, το οποίο επιβλέπει προσωπικά ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και πολύ λιγότερο η Κουμουνδούρου, δεν είναι εύκολο. Τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, έχει ολοκληρωθεί ένας κύκλος επαφών με ανθρώπους που τους έχει προτείνει να την ακολουθήσουν. Έχει εισπράξει αρκετά «όχι» και κάποια «μπορεί».

Θέμα ημερών η διαδοχή

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης εδώ και καιρό έχουν αφήσει τα καθήκοντά τους στην άκρη, ασχολούμενοι με την υποψηφιότητα της πολιτικής προϊσταμένης τους. Οι επιτελείς της ασχολούνται με τη συγγραφή του προγράμματός της, αλλά και το όνομα του συνδυασμού της. Είναι, πάντως, θέμα ημερών να γίνει η διαδοχή και υπάρχουν πληροφορίες ότι θα την αντικαταστήσει ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Τον εν λόγω βουλευτή προτείνει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, πιστεύοντας ότι με την τοποθέτησή του θα βοηθήσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την υποψηφιότητα Νοτοπούλου.
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική επιλογή ήταν να διαδεχθεί τη σημερινή υπουργό Μακεδονίας Θράκης μη κοινοβουλευτικό πρόσωπο, το οποίο να μη φροντίζει για τη δική του επανεκλογή, αλλά να αφοσιωθεί στη στήριξη της προεκλογικής εκστρατείας των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ σε δήμους και περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας.
Άλλα στελέχη που έχουν επωμιστεί την αποστολή να προωθήσουν την υποψηφιότητα της Νοτοπούλου αυτό το διάστημα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος, αλλά και η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του δήμου Θεσσαλονίκης «Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου, όπως και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Δουίτσης.
Η ίδια η Νοτοπούλου, πάντως, στα σόσιαλ μίντια χρησιμοποιεί τη φράση «Καλύτερη Θεσσαλονίκη». Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η φράση αυτή να αξιοποιηθεί είτε ως όνομα είτε ως σλόγκαν της υπό δημιουργίας παράταξης. Στο διάστημα των γιορτών, πάντως, επέλεξε να ασχοληθεί με συναντήσεις κυρίως με άτομα που δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιθυμεί διακαώς να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιό της άτομα προερχόμενα από τον χώρο του αθλητισμού, του πολιτισμού, αλλά και συλλογικοτήτων. Θέλει να προβάλλει τη διαφορετικότητα, τη στήριξη των ομοφυλοφίλων και των μεταναστών. Γι’ αυτό και ψάχνει άτομα που κουβαλούν τέτοιο συμβολισμό.
Το καθημερινό της πρόγραμμα είναι πλέον αρκετά επιβαρυμένο με συναντήσεις, με δημόσιες εμφανίσεις και με «μαθήματα». Το μόνο σίγουρο είναι ότι, όποτε και αν ταξιδέψει για την Αθήνα, δεν θα επιλέξει την πρώτη θέση. Όταν το είχε κάνει, είχε σκανδαλίσει τους συνεπιβάτες της με αποτέλεσμα το πάθημα να γίνει μάθημα.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις