Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Γερμανία: 20% αύξηση των ξενοφοβικών και αντισημιτικών εγκλημάτων

Οι εγκληματικές ενέργειες ξενοφοβικού και αντισημιτικού χαρακτήρα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20% στη Γερμανία το 2018, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, αποδίδοντας τη συντριπτική
πλειονότητα των υποθέσεων αυτής της φύσης σε οπαδούς της άκρας δεξιάς.
Στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες γίνεται λόγος για 7.701 εγκληματικές ενέργειες ξενοφοβικού χαρακτήρα πέρυσι (+19,7% σε σύγκριση με το 2017) και 1.799 εγκληματικές ενέργειες αντισημιτικού χαρακτήρα (παρόμοια άνοδος).
Σύμφωνα με τον Ζεεχόφερ, περίπου το 90% των καταγεγραμμένων συμβάντων αυτού του είδους διαπράχθηκε από υποστηρικτές ή μέλη ακροδεξιών οργανώσεων. Ανάμεσα στα συχνότερα αδικήματα ήταν η εκφορά λόγου μίσους, τα αντισημιτικά γκραφίτι, η επίδειξη απαγορευμένων συμβόλων όπως η σβάστικα.
«Αυτή είναι μια εξέλιξη την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ειδικά σε αυτήν εδώ τη χώρα», υπογράμμισε ο Χορστ Ζεεχόφερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, αναφερόμενος στο ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας. Και αυτό, πρόσθεσε, σημαίνει την επιστράτευση «όλων των μέσων που διαθέτουμε: δεν είναι μόνο δουλειά της αστυνομίας, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας».
Η ισραηλιτική κοινότητα της Γερμανίας είναι ανάστατη εξαιτίας της ανόδου του εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ηγετικά στελέχη του οποίου κατηγορούνται πως υποβαθμίζουν τα εγκλήματα των ναζί και αποκαλούν το μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος «μνημείο της ντροπής».
Το AfD, το οποίο διατείνεται ότι το Ισλάμ είναι ασύμβατο με το Σύνταγμα της ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, αρνείται πως εκφέρει ρατσιστικό ρόλο και ισχυρίζεται ότι για την άνοδο των επιθέσεων εναντίον Εβραίων και εβραϊκών καταστημάτων και επιχειρήσεων ευθύνονται οι αιτούντες άσυλο από μουσουλμανικές χώρες.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο σοσιαλδημοκράτης Χάικο Μάας, εξέφρασε την ανησυχία του χθες και επισήμανε — ανταπαντώντας στην άκρα δεξιά — ότι ο αντισημιτισμός στη χώρα «δεν είναι εισαγόμενος».
Η συντηρητική καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ — η απόφαση της οποίας η χώρα της να άρει τις πύλες και να υποδεχθεί περίπου 1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν θεωρείται πως έπαιξε ρόλο στην άνοδο του AfD — δεσμεύεται να καταπολεμήσει όλες τις μορφές του ρατσισμού και διαμηνύει πως όσοι διαπράττουν εγκληματικές ενέργειες αυτού του είδους θα αντιμετωπίζουν την πλήρη ισχύ του νόμου.
«Έχουμε καθήκον και ευθύνη να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και το Σύνταγμά μας», είπε η Μέρκελ χθες σε άλλη εκδήλωση. «Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας, να αντισταθούμε στον ρατσισμό, στο αντισημιτικό μίσος και στη βία χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», πρόσθεσε η ίδια.
Μολονότι οι ξενοφοβικές και αντισημιτικές εγκληματικές ενέργειες καταγράφουν άνοδο, ο συνολικός αριθμός των εγκλημάτων με πολιτικά κίνητρα σημείωσε αξιοσημείωτη μείωση πέρυσι (–9%) στη χώρα.
Παρά τις δεκαετίες μετάνοιας για το Ολοκαύτωμα και το ναζιστικό της παρελθόν η Γερμανία πλέον δεν είναι εξαίρεση στην Ευρώπη, όπου — όπως και στη Γαλλία — καταγράφεται αύξηση των αντισημιτικών εγκλημάτων.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις