Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Σeξουαλικές διαταραχές και κατάθλιψη, συχνά προβλήματα στους ασθενείς με αυτοάνοσα

Σημαντικό ποσοστό ασθενών με αυτοάνοσα εκδηλώνουν κατάθλιψη και σεξουαλικές διαταραχές. Αυτό τόνισαν ειδικοί επιστήμονες, σε ημερίδα του
Δωδεκανησιακού Συλλόγου Αυτοάνοσων Νοσημάτων, στη Ρόδο.
Όπως ανέφερε ο δρ.Γεώργιος Φαρμακίδης, Ph.D,MD καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας, 24% των ατόμων με αυτοάνοσα νοσήματα έχουν διαταραχές της σεξουαλικής συμπεριφοράς.
Ο ίδιος εξήγησε ότι λόγω της φλεγμονής που προκαλούν οι αυτοάνοσες νόσοι, παράγεται πολύ κορτιζόνη η οποία εμποδίζει την παραγωγή σεξουαλικών ορμονών.
Επιπλέον, συχνά ο πόνος που προκαλούν αυτές οι παθήσεις γίνεται εμπόδιο στη σεξουαλική δραστηριότητα των ασθενών.
Ο κ.Φαρμακίδης τόνισε πως τα προβλήματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελούν ταμπού, αλλά θα πρέπει να συζητούνται με τους γιατρούς οι οποίοι θα προτείνουν λύσεις.
Η Δρ Ίλια Θεοτοκά, Κλινική ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης στους ασθενείς με ρευματικές νόσους.
Όπως είπε 30% των νοσούντων εμφανίζουν κατάθλιψη τα πέντε πρώτα χρόνια μετά την διάγνωση.
Παράλληλα, ο πόνος και η κόπωση επηρεάζουν την ψυχολογική υγεία των ασθενών, ενώ παρατηρούνται ψυχολογικές επιπτώσεις στους συζύγους ή συντρόφους των ασθενών.
Όπως τόνισε η κ. Θεοτοκά, η ψυχολογική θεραπεία ασθενών και συγγενών είναι απαραίτητη, ώστε να αποφευχθούν επιπτώσεις στη συνολική υγεία των ασθενών, (μη συμμόρφωση στη θεραπεία, αύξηση του καπνίσματος, επιδείνωση της ποιότητας ζωής).


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις