Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

(video) Διπλωματικός «πόλεμος» για την κυπριακή AOZ – Κύπριος YΠΕΞ: «23 χώρες της EE υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία»

Ανοικτά παραμένουν όλα τα σενάρια για την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία, λόγω της προκλητικής δραστηριότητας που αναπτύσσει, με τα πλωτά γεωτρύπανα, στην κυπριακή ΑΟΖ.


Σύμφωνα με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, 23 ευρωπαϊκές χώρες τάσσονται υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ ήδη εξετάζουν τη μορφή των κυρώσεων που πρόκειται να επιβληθούν, όπως ανέφερε νωρίτερα το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ενώ η Άγκυρα απομονώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και χάνει τους λίγους συμμάχους που της είχαν απομείνει.

Η τακτική κλιμάκωσης της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και η επιθετική της ρητορική έχουν οδηγήσει την περιοχή σε μια περίοδο αποσταθεροποίησεις ενώ ακόμα και το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου παραμένει ανοικτό για τους επόμενους μήνες.

Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν οι Τούρκοι στριμώχνονται ξεσπούν στην Ελλάδα και για αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή ετοιμότητα, καθώς ο πανικόβλητος και απρόβλεπτος Ερντογάν μπορεί να αποφασίσει περαιτέρω εξωτερίκευση της κρίσης στην Τουρκία ανά πάσα στιγμή.

«23 χώρες της ΕΕ υπέρ της επιβολής κυρώσεων»
Στο ζήτημα των κυρώσεων αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, αποκαλύπτοντας τί συνέβη στο παρασκήνιο της Συνόδου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Λίγες ώρες μετά το νέο προκλητικό κρεσέντο του Ερντογάν κατά της Κύπρου, ο κ. Χριστοδουλίδης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του την πληροφορίες που είχε διαρρεύσει ότι η Κύπρος «απείλησε» τις χώρες της ΕΕ με την άσκηση βέτο, στην περίπτωση που δεν λάβουν αυστηρά μέτρα κατά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το SigmaLive, ο Κύπριος ΥΠΕΞ τόνισε ότι «μετά την παρέμβασή μας, 23 σχεδόν χώρες υποστήριξαν το αίτημα (σ.σ. επιβολής κυρώσεων), χωρίς οι υπόλοιπες να τοποθετηθούν ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο κ. Χριστοδουλίδης αποκάλυψε επίσης ότι κάποιοι ΥΠΕΞ ζήτησαν διακριτική αντιμετώπιση των προβλημάτων με την Άγκυρα λόγω των επιπτώσεων που θα έχει στο μεταναστευτικό η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική την απόφαση που έλαβε την Τρίτη το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ για άμεση υποβολή προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται τέτοιου είδους απόφαση όσον αφορά την Τουρκία και η απόφαση είναι λόγω των παράνομων ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ».

Οι δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη για τις κυρώσεις και το βέτο:Η προειδοποίηση της Λευκωσίας για βέτο
Σε ό,τι αφορά το βέτο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι η θέση της Κύπρου αφορά τα συμπεράσματα της Διεύρυνσης.

«Τα συμπεράσματα της Διεύρυνσης, αφορούν την Τουρκία, την Αλβανία, τα Σκόπια, αφορούν τη Σερβία κ.ο.κ. Για να μπορούν να εγκριθούν (σ.σ. τα συμπεράσματα), πρέπει να υπάρχει ομοφωνία από όλες τις χώρες. Εκείνο που είχα αναφέρει στην τοποθέτησή μου είναι ότι το προσχέδιο που αφορούσε την Τουρκία, αυτό που είχαμε ενώπιόν μας όταν ξεκίνησε η συζήτηση, δεν μας ικανοποιεί και δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας (σ.σ. η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκούσε βέτο)».

Να σημειωθεί ότι ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στις προκλητικές κινήσεις του ψευδοκράτους σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε χαρακτηριστικά ότι παρόμοιες εξαγγελίες είχαν γίνει και στο παρελθόν από τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις