Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο Tier II της Εθνικής- Στο 8,5% το επιτόκιο

Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο Tier ΙΙ της Εθνικής Τράπεζας όπου στόχος είναι η άντληση έως 400 εκατ ευρώ.
Η αρχική εκτίμηση για το επιτόκιο τοποθετήθηκε γύρω στο 9% και σημαντικά χαμηλότερα από το επιτόκιο που "πέτυχε" η Τράπεζα Πειραιώς πριν μερικές εβδομάδες σε παρόμοια έκδοση. Δύο περίπου ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 8,5% ενώ οι προσοφρές ξεπέρασαν τα 1,35 δισ. ευρω.

Το ομόλογο  είναι τύπου 10NC5, δηλαδή δεκαετές με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας, ενώ την έκδοση αναμένεται να αξιολογήσουν οι οίκοι Moody’s, S&P και Fitch με Caa2, CCC και CCC  αντίστοιχα.

Οι Goldman Sachs και Morgan Stanley έχουν οριστεί ως διεθνείς συντονιστές της έκδοσης καθώς και ως bookrunners, ενώ bookrunners ορίστηκαν και οι BofA Merrill Lynch, Credit Suisse και  J.P. Morgan.

Υπενθυμίζεται πως οι τράπεζες διοργάνωσαν σειρά τηλεδιασκέψεων την Τρίτη ενώ χθες έγιναν επαφές τις διοίκησης με επενδυτές στο Λονδίνο.

Το ομόλογο εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου μετασχηματισμού που ανακοίνωσε πρόσφατα η διοίκηση της τράπεζας, σύμφωνα με το οποίο η ΕΤΕ θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων αυτής της κατηγορίας συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ έως το 2023.


Η έκδοση του ομολόγου Tier II αναμένεται να ενισχύσει κατά περίπου 100 μονάδες βάσης τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET 1, ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε 15,7%. Περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη θα υπάρξει από τη σχεδιαζόμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το ενδιαφέρον για την ομολογιακή έκδοση της Εθνικής Τράπεζας στηρίζεται τόσο στις μέχρι στιγμής επιδόσεις της Τράπεζας, όσο και στο σχέδιο μετασχηματισμού της. Η Τράπεζα στοχεύει, το 2022, να έχει επιτύχει απόδοση ιδίων κεφαλαίων περίπου 11% από αρνητική σήμερα, δείκτη NPE περίπου 5% από 41%, δείκτη κόστους/εσόδων περίπου 45% από 75% και CET 1 περίπου 15% από 16,1%.

Ελευθερία Κούρταλη


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις