Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Συντάξεις αναπηρίας: Αλλαγές και Νέες προϋποθέσεις. Τι προβλέπει το σχέδιο του Υπ. Εργασίας

Ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την έκδοση των αναπηρικών συντάξεων προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Ειδικότερα οι ενιαίοι όροι στις αναπηρικές συντάξεις περιλαμβάνονται μέσα στα προαπαιτούμενα της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Οι νέες προϋποθέσεις αφορούν σε 400.000 συντάξεις αναπηρίας.Ειδικότερα, ο κανονισμός για την έκδοση αναπηρικών συντάξεων θα αφορά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για τους πριν και μετά το 1993. Παράλληλα, έχει ήδη εκδοθεί σχετικό πόρισμα από την επιτροπή που συστάθηκε στο υπουργείο Εργασίας.
Ο κορμός των αλλαγών είναι ότι οι προϋποθέσεις για αναπηρική σύνταξη θα είναι ενιαίες για όλους τους ασφαλισμένους, είτε έχουν ένσημα μέχρι το 1992 είτε μετά το 1993.Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν όπως εξετάζεται για όσους κάνουν αίτηση για χορήγηση αναπηρικής σύνταξης από την έκδοση του και μετά. Συνεπώς, δε θα αφορούν τους ήδη συνταξιούχους αναπηρίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τις νέες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης καθιερώνεται η 15ετία ως ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος πραγματικής ασφάλισης για έκδοση απόφασης συνταξιοδότησης. Η αναπηρική σύνταξη θα χορηγείται ωστόσο και με μία 5ετία εργασίας, εφόσον υπάρχουν 2 έτη ασφάλισης μέσα στην τελευταία 5ετία πριν την υποβολή της αίτησης. Οι προϋποθέσεις του ΙΚΑ είναι αυτές που θα εφαρμοστούν και για τους παλαιούς μέχρι 1992 ασφαλισμένους των υπόλοιπων Ταμείων.
Στα άλλα Ταμεία, όμως οι ενιαίες προϋποθέσεις για σύνταξη αναπηρίας παλαιών και νέων ασφαλισμένων οδηγούν σε μεγάλες ανατροπές και είναι πιθανό κάποιες κατηγορίες να χρειαστούν περισσότερα ένσημα για να βγάλουν αναπηρική σύνταξη από τη στιγμή που θα ισχύσει ο νέος κανονισμός.
Να σημειωθεί ότι ήδη με το νόμο Κατρούγκαλου επιβλήθηκαν περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις οι οποίες χάνουν το 25%-50% της εθνικής σύνταξης για ποσοστά αναπηρίας κάτω του 80%.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι:
  • – Από αναπηρία 50% έως και 66,99%, χορηγείται το 50% της εθνικής σύνταξης.
  • – Από 67% έως και 79,99, χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης.
  • – Από 80% και άνω, χορηγείται πλήρης η εθνική σύνταξη.
Προσωρινή σύνταξη
Οι ασφαλισμένοι που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας δικαιούνται προσωρινή σύνταξη, η οποία διαμορφώνεται στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης που υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4387/2016 σε συνδυασμό με το ποσοστό αναπηρίας. Το ποσό της προσωρινής σύνταξης λόγω αναπηρίας που οφείλεται σε εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 768,00 ευρώ.
Στους υποψήφιους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας δεν ελέγχεται η διάρκεια της μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα. Όταν υπάρχει χρόνος ασφάλισης για λιγότερο από 15 χρόνια, το ποσό της εθνικής σύνταξης λόγω αναπηρίας είναι ίσο με 346,60 ευρώ.
ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις