Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Αλλαγές στο ασφαλιστικό: Ποιοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους

Αλλαγές σε εννέα διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου για συντάξεις και εισφορές θα δούμε στο νέο ασφαλιστικό που αναμένεται να έρθει στη Βουλή το αργότερο μέχρι μέσα στον Δεκέμβριο.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», οι στόχοι των αλλαγών που συζητούν στο υπουργείο Εργασίας είναι, πρώτον, να μην υπάρξουν μειώσεις συντάξεων και, δεύτερον, να δοθούν οι αυξήσεις που αντέχει το ασφαλιστικό με τα νέα ποσοστά ανταποδοτικότητας που θα είναι αυξημένα για μεγάλο αριθμό συνταξιούχων.

Στις αλλαγές που κρίθηκαν αναγκαίες λόγω της αντισυνταγματικότητας που διέγνωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας στον νόμο Κατρούγκαλου, θα υπάρξει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, και ακόμη μία ρύθμιση που θα αφορά στα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Εξετάζεται να επιστραφούν τα ποσά παράνομων μειώσεων για διάστημα 10 μηνών σε όλους τους συνταξιούχους που είχαν απώλειες από τις εν λόγω περικοπές, ανεξάρτητα από το αν έχουν κάνει αγωγές ή όχι. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο τα αναδρομικά να πάνε πιο πίσω και να μην περιληφθούν στον νέο νόμο λόγω πίεσης χρόνου να έρθουν πιο γρήγορα οι ασφαλιστικές διατάξεις. Σε αυτή την περίπτωση η νομοθέτηση των επιστροφών θα είναι στις αρχές του 2020 και θα γίνουν σε πολλές δόσεις.Τι θα γίνει με τους παλιούς συνταξιούχους
Στις παλιές συντάξεις, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», θα γίνει εκ νέου επαναυπολογισμός με τα νέα ποσοστά πλήρωσης. Αυτό σημαίνει ότι η ανταποδοτική σύνταξη θα αυξηθεί και έτσι θα μειωθούν οι προσωπικές διαφορές.

Μπορεί να μην δουν αυξήσεις, αλλά το κέρδος θα είναι ότι το ποσό από την προσωπική διαφορά θα περάσει και θα μετράει πλέον ως σύνταξη.

Παράδειγμα: Συνταξιούχος με 40 έτη είχε παλιά σύνταξη 1.200 ευρώ και με τον επαναυπολογισμό παίρνει ανταποδοτική σύνταξη 650 ευρώ και με την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ φτάνει στα 1.034 ευρώ. Η προσωπική διαφορά του είναι 166 ευρώ, τα οποία εισπράττει μεν αλλά δεν θεωρούνται σύνταξη και μπορεί να κοπούν στο μέλλον.

Με τα νέα ποσοστά η ανταποδοτική σύνταξη θα αυξηθεί στα 740 ευρώ και η νέα συνολική του σύνταξη με την εθνική των 384 ευρώ θα είναι 1.124 ευρώ, οπότε η προσωπική διαφορά θα είναι μόνο 76 ευρώ.


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις