Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Σε κατάσταση συναγερμού η Λευκωσία: Τουρκική προέλαση στο τεμάχιο 7 – Ενημερώθηκαν Παρίσι-Ρώμη

Στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται από τις 8.00 χθες το βράδυ της Πέμπτης το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» σε μια νέα πειρατική και ακόμα πιο προκλητική κίνηση της Τουρκίας.
Σύμφωνα με παράνομη τουρκική Navtex, το «Γιαβούζ» θα ξεκινήσει γεώτρηση στο σημείο που έχει δοθεί, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου και θα παραμείνει εκεί για σχεδόν 100 ημέρες, δηλαδή μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου του 2020.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η Τουρκία ενήργησε εκτός διεθνούς ναυτιλιακής πρακτικής και έστειλε το γεωτρύπανο στη συγκεκριμένη θέση στις 3 Οκτωβρίου, ενώ η ισχύς της «Navtex», που υποτίθεται ότι εξασφαλίζει την ασφάλεια του σκάφους, ξεκινά από τις 6 Οκτωβρίου.
Το σημείο που ξεκινά τη νέα παράνομη γεώτρηση η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ, βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων από τις ακτές της Τουρκίας και 80 χιλιομέτρων περίπου νότια της ακτής του Πισσουρίου, στον ονομαζόμενο «περι-Ερατοσθένειο» δακτύλιο. Το σημείο που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την παράνομη γεώτρηση το «Γιαβούζ», βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από το κοίτασμα «Καλυψώ» των Total-Eni και 80 χιλιομέτρων από το κοίτασμα «Γλαύκος» των ExxonMobil-Qatar Petroleum.
Το θαλάσσιο βάθος στο σημείο είναι ελαφρά μεγαλύτερο των 2.000 μέτρων. Πρόκειται για σημείο που βρίσκεται στα όρια ακόμα και της θαλάσσιας περιοχής που παράνομα διεκδικεί η Τουρκία, και περιλαμβάνει το βορειοδυτικό τέταρτο του τεμαχίου 7.
Στη συγκεκριμένη περιοχή, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πραγματοποιήσει δύο φορές σεισμογραφικά, το 2006 και το 2016, με την επεξεργασία των σεισμογραφικών δεδομένων να μην έχει δώσει κάποιο ελπιδοφόρο αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη ζώνη που μετακινήθηκε το «Γιαβούζ». Το 2006 υπήρξε παρενόχληση του σκάφους που πραγματοποιούσε σεισμογραφικά σε εκείνη την περιοχή από τουρκική φρεγάδα.
Χάρτες της νορβηγικής PGS που πραγματοποίησε τις σεισμογραφικές έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, δείχνουν ότι τα ενδιαφέροντα σημεία-στόχοι που αποτελούνται από γεωλογικές διαμορφώσεις τύπου «Ζορ», βρίσκονται αρκετά νοτιότερα του σημείου που βρίσκεται το «Γιαβούζ» και εκτός της παράνομα διεκδικούμενης από την Τουρκία ζώνης στο τεμάχιο 7.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, στα βορειότερα σημεία επικεντρώνονται και οι μελέτες των Total-Eni για πραγματοποίηση γεωτρήσεων στο τεμάχιο 7, με βάση και τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν με την υπογραφή των συμβολαίων προ δεκαημέρου στη Λευκωσία. Στην περιοχή πραγματοποίησε παράνομα σεισμογραφικά και το «Μπαρμπαρός» προ διετίας και πρόσφατα ολοκληρώθηκε η επεξεργασία τους.
Να σημειωθεί ότι, η κίνηση του «Γιαβούζ» από το λιμάνι της Σελεύκειας στην Τουρκία ξεκίνησε από το βράδυ της Τετάρτης και το τουρκικό γεωτρύπανο στην πορεία του πέρασε δυτικά της Πάφου πλησιάζοντας χθες στις 10.00 το πρωί, προφανώς σημειολογικά, πολύ κοντά στο γεωτρύπανο «Πορθητής» και σταματώντας για μερικά λεπτά, πριν αλλάξει πορεία και κατευθυνθεί προς τα νότια της Κύπρου.
ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive, από το βράδυ της Τετάρτης (2/10) έχουν γίνει διαδοχικές συσκέψεις στο ΥΠΕΞ στη παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων της Δημοκρατίας και Υπουργών με στόχο την εφαρμογή πλάνου αντιμετώπισης της άνευ προηγουμένου τουρκικής παραβίασης στην κυπριακή ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα, η Λευκωσία:
Βρίσκεται σε συνεχή ανοιχτή γραμμή με την Αθήνα
Έχει προβεί στα απαραίτητα διαβήματα και συνεννοήσεις με Παρίσι και Ρώμη
Επικοινώνησε με τις εταιρείες TOTAL και ΕΝΙ για τις εξελίξεις
Εξέδωσε ΝAVTEX χαρακτηρίζοντας κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου τις ενέργειες του Γιαβούζ
Αναμένεται η έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης σε άτομα και εταιρείες που εργάζονται ή παρέχουν υπηρεσίες ή υποστήριξη στις παράνομες ενέργειες του Γιαβούζ
Αναμένει την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε όπως είχε αποφασίσει ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 Ιουνίου.
Κυβερνητικές πηγές, επέμειναν στη θέση ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά προσθέτοντας ότι στο παρόν στάδιο δεν θα προβούν σε ανακοινώσεις.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις