Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Έλληνες σεισμολόγοι: ''Έρχεται μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη''


Μεγάλο σεισμό στην Τουρκία περιμένουν Έλληνες σεισμολόγοι, ενώ την ίδια στιγμή τονίζουν πως η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί.

ΟΆκης Τσελέντης ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα δεν συνδέεται με τον φονικό σεισμό της Τουρκίας.

«Ο σεισμός στην Τουρκία δεν επηρεάζει την Ελλάδα. Αν γίνει σεισμός στην Ελλάδα θα είναι ένα εντελώς τυχαίο γεγονός. Η αραβική πλάκα διεμβολίζει την πλάκα της Τουρκίας και είναι μακριά από το ρήγμα της βορείου Ανατολίας, ο οποίος συνδέεται με τον ελλαδικό χώρο. Ας μην ακούμε τις Κασσάνδρες. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η Τουρκία θα υποφέρει για καιρό. Στο σημείο έπρεπε να υπάρχει μετασεισμική δραστηριότητα, δεν υπάρχει, οπότε αναμένουμε ισχυρό μετασεισμό», δήλωσε μεταξύ άλλων ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:

«Στην Ελλάδα δυστυχώς η αντισεισμική πολιτική είναι άθλια. Δεν επιτρέπεται μετά από κάθε μεγάλο σεισμό, τα πρώτα που υφίστανται ζημιές να είναι τα σχολεία και τα δημόσια κτήρια». 


Λέκκας: Δεν έχει γίνει ακόμη ο μεγάλος μετασεισμός στην Τουρκία

Ανοικτό αφήνουν το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη οι Τούρκοι επιστήμονες σύμφωνα με δηλώσεις του Ευθύμιου Λέκκα, Προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Λέκκας ο οποίος έσπευσε στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό, τόνισε πως έχουμε να κάνουμε με ένα σύνθετο σεισμοτεκτονικό καθεστώς.

Παράλληλα υπογράμμισε πως δεν έχουμε δει ακόμη να γίνεται ο μεγάλος μετασεισμός, της τάξης των 6,3 ή 6,4 ρίχτερ, που ενδεχομένως περιμέναμε αλλά λαμβάνουν χώρα μικροί μετασεισμοί, γεγονός πως συνιστά ιδιομορφία.

«Περιμένουμε βεβαίως πλούσια μετασεισμική ακολουθία το επόμενο διάστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Το μεσημέρι είχαμε μια ευρεία σύσκεψη με συναδέλφους από την Τουρκία. Έχουν τις ίδιες απόψεις και μάλιστα εκφράστηκε κι η άποψη πως αυτή η διαδικασία είναι πιθανότατο να μεταφερθεί και στο ρήγμα της βόρειας Ανατολίας και ιδίως στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Αυτό ενδέχεται να επιταχύνει τον μεγάλο σεισμό που περιμένουν τόσο στην Τουρκία όσο και στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα», εξήγησε.

Η άλλη ιδιομορφία, τόνισε είναι πως εν προκειμένω δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ρήγμα που δίνει έναν μετασεισμό συνήθως και μετά ακολουθεί μια φυσιολογική ακολουθία μετασεισμών.

« Έχουμε να κάνουμε με πολυάριθμες ρηξιγενείς ζώνες οι οποίες διατάσσονται χιαστί και συνθέτουν ένα εξαιρετικά πολύπλοκο γεωτεκτονικό πλαίσιο με αβέβαιη σεισμική δραστηριότητα στο μέλλον», είπε συγκεκριμένα.

Όπως διευκρίνισε ο ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, το παραπάνω είναι δυνατόν να συμβεί σε βάθος χρόνου ή ακόμη και δεκαετιών ενώ ερωτώμενος για τι θα μπορούσε να συνεπάγεται αυτό για την Ελλάδα, ξεκαθάρισε πως θα πρέπει πρώτα να συντελεστεί ένας μεγάλος σεισμός στην περιοχή για να καταστεί εφικτή η εξαγωγή συμπερασμάτων για το αν θα επηρεαστεί η χώρα μας.

Χουλιάρας: Κάθε μήνα εξετάζω τις επικίνδυνες περιοχές της Ελλάδας και τις δίνω στις αρχές 


«Δεν υπάρχει κανένα ενόργανο στοιχεία που να δείχνει ότι αυτός ο σεισμός τόσο μακριά επηρεάζει την Ελλάδα»

Για την ανάρτησή του με την οποία είχε προειδοποίησει για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στην Τουρκία, λίγες ώρες πριν την δόνηση των 6,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ από την οποία έχασαν τη ζωή τους 38 άνθρωποι, μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αρχικά ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα ενόργανο στοιχεία που να δείχνει ότι αυτός ο σεισμός τόσο μακριά επηρεάζει την Ελλάδα. Δεν ξέρω γιατί ορισμένοι συνάδελφοι διαλέγουν το ακραίο και το εντυπωσιακό σενάριο».

Όπως εξήγησε ο κ. Χουλιάρας «η ανακοίνωση της Παρασκευής έγινε γιατι απέναντι απο τη Λέσβο είχε γίνει σεισμός 5,6 Ρίχτερ και ανησυχήσαμε μήπως γίνει κάτι στα δικά μας τα νησιά. Εγώ έκανα εκτίμηση για να δω τι δυνατότητες έχει η Τουρκία για μεγαλύτερο σεισμό των 5,6 Ρίχτερ και είδα ότι η ανατολική Τουρκία έχει αυξημένες πιθανότητες».

«Όταν το διαπίστωσα αμέσως ειδοποιήσαμε την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον αρμόδιο υπουργό, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και να λέμε ποια είναι τα σενάρια» πρόσθεσε ο κ. Χουλιάρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις