Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Πώς "φύτεψαν" τον "Πήγασο" στο κινητό του Τζεφ Μπέζος

O «Πήγασος» είναι ένας κατάσκοπος - ιός ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί σε ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες τρέχουν με την πλατφόρμα της ios, της Αpple,
όπως και σε συσκευές που τρέχουν με την πλατφόρμα Android.
Αναπτύχθηκε από την εταιρεία ηλεκτρονικών εφαρμογών του Ισραήλ MSO Group. Πρωτοανακαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2016 έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα να εγκατασταθεί στο iphone ενός ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εφαρμογή παρακολούθησης.
Κατόπιν, αποκαλύφθηκε το εγχείρημα, οι δυνατότητές του αλλά και τα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετώπιζε τα οποία βελτιώθηκαν.
Ο «Πήγασος» έχει τη δυνατότητα να διαβάζει κείμενα και μηνύματα αλλά και να παρακολουθεί τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, ανιχνεύοντας τις ακριβείς τοποθεσίες όπου βρίσκεται η συσκευή.Επίσης μπορεί να κάνει χρήση του μικροφώνου και της κάμερα ή των καμερών που διαθέτει η συσκευή αυτή και έτσι να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες μέσω αυτών των δυνατοτήτων.
Βεβαίως η Apple επιχείρησε με την έκδοση 9.3.5 του λογισμικού ios να εξουδετερώσει τις απειλές αλλά όπως φαίνεται απέτυχε πλήρως διότι σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις η συσκευή του Τζεφ Μπέζος μολύνθηκε και μάλιστα στην εφαρμογή watch up που για πολλούς ενδεχομένως αφελείς καταναλωτές θεωρείται ασφαλής, από τον Πήγασο.
Ο Μπέζος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ο οποίος προφανώς διαθέτει και αναβαθμισμένη υπηρεσία ασφαλείας που αφορά τον ίδιο, την οικογένειά του και τα συμφέροντά του. Ήδη το αφεντικό της Amazon ως γνωστόν, αντιμετώπισε σοβαρό ζήτημα με την ασφάλεια των επικοινωνιών του διότι πριν από λίγο καιρό είχε αποκαλυφθεί η φωτογραφία και τα μηνύματα που είχαν σταλεί στην ερωμένη του με αποτέλεσμα η σύζυγός του να αντιδράσει και ο Τζεφ Μπέζος να αναγκαστεί να καταβάλει μια ολόκληρη περιουσία για να διασφαλίσει το διαζύγιό του.
Αυτή τη φορά όμως  τα πράγματα ήταν πιο σοβαρά. Ο ιός «Πήγασος» εστάλη μέσω της εφαρμογής watch up από το προσωπικό τηλέφωνο του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, του πρίγκιπα διαδόχου και πραγματικού ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι άνθρωποι του ΟΗΕ που έχουν βάλει σκοπό να αποκαλύψουν το πώς ο πυρήνας εξουσίας του Ριάντ παρακολουθεί δημοσιογράφους και πολιτικούς αντιπάλους με αιχμή του δόρατος την αποτρόπαια δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Από τις ίδιες πηγές αποκαλύπτεται ότι ο καθόλου αφελής Μπέζος- το αντίθετο συμβαίνει -σε ένα γκαλά του 2018 είχε ανταλλάξει τηλέφωνα με τον πρίγκιπα Σαλμάν. Μάθημα πρώτον: Ποτέ δεν ανταλλάσεις τηλέφωνα με ανθρώπους σαν τον πρίγκιπα Σαλμάν
Αμέσως μετά από αυτή την περίεργη ανταλλαγή, βγήκε στη φόρα η φωτογραφία της ερωμένης του Μπέζος αλλά σημειώθηκε και ο φρικτός θάνατος του Κασόγκι ο οποίος αρθρογραφούσε στην Ουάσιγκτον Ποστ η οποία ανήκει ιδιοκτησιακά στον Τζεφ Μπέζος. Δηλαδή από μια τηλεφωνική συσκευή του πλουσιότερου ανθρώπου στην Αμερική, ο άρχων της Σαουδικής Αραβίας κατάφερε να πραγματοποιήσει μια σειρά από ενέργειες. Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής αμερικανικών οπλικών συστημάτων. Είναι επίσης ο διαχρονικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην ,Μέση Ανατολή. Είναι όμως και εκείνη η χώρα από την οποία ξεπήδησε η σύγχρονη ισλαμική τρομοκρατία. Κανείς δεν ξεχνά πως στη Σαουδική Αραβία γεννήθηκα ο πατέρας και ο γιος Μπιν Λάντεν.
Η ικανότατη προσωπική ασφάλεια του Μπέζος ανακάλυψε εκ των υστέρων βεβαίως πως ο ιός  Πήγασος «φυτεύτηκε» στο κινητό του μέσω βίντεο το οποίο εστάλη μήνες πριν τη δολοφονία του Κασόγκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις