Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Διαψεύδεται ο θάνατος του γιατρού που προειδοποίησε τον κόσμο για τον κοροναϊό

Διαψεύδεται από το νοσοκομείο η είδηση πως πέθανε ο 34χρονος γιατρός Λι Γουένλιανγκ από την πόλη Γουχάν της Κίνας. Νωρίτερα, κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει πως ο οφθαλμίατρος που είναι από τους
πρώτους που εντόπισαν ότι ένα νέο στέλεχος κοροναϊού είχε μόλις κάνει την απειλητική εμφάνισή του, έχασε τη ζωή του.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου Wuhan Central, ο 34 χρονος Λι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. 
Μάλιστα, την θλίψη του για το θάνατό του εξέφρασε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με μήνυμα στο Twitter, ενώ η είδηση μεταδόθηκε από μεγάλα αμερικανικά δίκτυα όπως το CNNi και την Washington Post. 

Στις 30 Δεκεμβρίου, ο Li Wenliang «πέταξε μια βόμβα» στην ομάδα που έχουν σχηματίσει απόφοιτοι της ιατρικής σχολής στο δημοφιλές μέσο επικοινωνίας στην Κίνα WeChat: επτά ασθενείς από την τοπική αγορά θαλασσινών διαγνώστηκαν με ίωση τύπου SARS και νοσηλεύονται σε καραντίνα στο νοσοκομείο. 
Προσπάθησε να προειδοποιήσει αλλά απέτυχε: Ο γιατρός που μίλησε πρώτος για τον κοροναϊό νοσεί
Ο Λι είχε εξηγήσει ότι, σύμφωνα με τα τεστ στα οποία υπεβλήθησαν, η ασθένεια ήταν ένας κοροναϊός –μια οικογένεια ιών που περιλαμβάνει σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS).
«Ήθελα μόνο να υπενθυμίσω τους συμφοιτητές μου στο πανεπιστήμιο να είναι προσεκτικοί», είχε πει ο άτυχος γιατρός. 
Ο Λι, που εργαζόταν στη Γουχάν, είχε ζητήσει από τους φίλους του να ενημερώσουν τα κοντινά τους πρόσωπα ιδιωτικά.
Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες το μήνυμά του είχε γίνει viral.
«Όταν το είδα να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, κατάλαβα ότι ήταν πέρα από τον έλεγχό μου και ότι το πιθανότερο είναι να τιμωρηθώ», είχε δηλώσει.
Είχε δίκιο.
Ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του μηνύματος, ο Λι κατηγορήθηκε από την αστυνομία της Γουχάν για διασπορά φημών. Ήταν ένας από μια ομάδα γιατρών οι οποίοι μπήκαν στο στόχαστρο της αστυνομίας εξαιτίας της προσπάθειάς τους να σπάσουν τη σιωπή για τον φονικό ιό τις πρώτες εβδομάδες της εμφάνισής του. 
li
Πηγή: CNNi
Όσο βρισκόταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου, ο Λι είχε μιλήσει στο CNNi παραδεχόμενος πως η εξέταση στην οποία υποβλήθηκε για να διαπιστωθεί αν είναι φορέας του νέου κοροναϊού, βγήκε θετική.
Η διάγνωσή του προκάλεσε οργή σε όλη την Κίνα, όπου μεγαλώνουν συνεχώς οι αντιδράσεις για την κρατική λογοκρισία απέναντι στην ασθένεια και την αρχική καθυστέρηση στην προειδοποίηση για τον φονικό ιό.
Την ίδια ημέρα που ο Λι προειδοποιούσε τους φίλους του, η υγειονομική αρχή της Γουχάν εξέδιδε μια επείγουσα ανακοίνωση, ενημερώνοντας τα ιατρικά κέντρα της πόλης ότι μία σειρά ασθενών που ήρθαν σε επαφή με την αγορά θαλασσινών Huanan Seafood Wholesale Market έχει μια «άγνωστη πνευμονία».
Το σημείωμα συνοδευόταν από μια προειδοποίηση: «Κανένας οργανισμός ή άτομο δεν επιτρέπεται να εκδώσει πληροφόρηση θεραπείας στο κοινό χωρίς άδεια».
Τις πρώτες ώρες της 31ης Δεκεμβρίου, οι υγειονομικές αρχές της Γουχάν συγκάλεσαν μια έκτακτη συνάντηση για να συζητήσουν το θέμα. Μετά από αυτήν, ο Λι κλήθηκε από τις αρχές στο νοσοκομείο του για να εξηγήσει πώς γνώριζε για τις περιπτώσεις.
Αργότερα εκείνη την ημέρα, οι αρχές της Γουχάν ανακοίνωσαν το ξέσπασμα του ιού και ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο, οι μπελάδες του Λι δεν τελείωσαν εκεί.
Στις 3 Ιανουαρίου, ο Λι κλήθηκε σε ένα τοπικό αστυνομικό τμήμα όπου δέχθηκε επίπληξη για «διασπορά φημών ηλεκτρονικά» και «σοβαρή διατάραξη της κοινωνικής τάξης» εξαιτίας του μηνύματος που είχε στείλει στο chat.
O Λι έπρεπε να υπογράψει μία δήλωση, παραδεχόμενος «πλημμέλημα» και υποσχόμενος να μην υποπέσει σε άλλες μελλοντικές «άνομες πράξεις».
Φοβήθηκε ότι θα τον συλλάμβαναν. «Η οικογένειά μου θα ανησυχούσε πολύ για μένα αν έχανα την ελευθερία μου για λίγες μέρες», δήλωσε ο ίδιος στο CNNi μέσω μηνυμάτων το WeChat –η τηλεφωνική επικοινωνία δεν ήταν εύκολη καθώς έβηχε πολύ και ανέπνεε με δυσκολία.
Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. 
Ο οφθαλμίατρος επέστρεψε στην εργασία του στο Κεντρικό Νοσοκομείο της Γουχάν αισθανόμενος αβοήθητος. Είπε: «Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, όλοι πρέπει να συμμορφώνονται στην επίσημη γραμμή».
Στις 10 Ιανουαρίου, όταν εν αγνοία του κούραρε έναν ασθενή του νέου κοροναϊού, ο Λι άρχισε να εμφανίζει βήχα και πυρετό. Στις 12 Ιανουαρίου εισήλθε στο νοσοκομείο. Τις επόμενες ημέρες η κατάσταση του Λι χειροτέρεψε τόσο που μεταφέρθηκε στην ομάδα εντατικής θεραπείας, και του χορηγήθηκε υποστήριξη με οξυγόνο.
Την 1η Φεβρουαρίου, οι εξετάσεις του για κοροναϊού βγήκαν θετικές.
Πηγή: CNNi
Πλέον, ο ιός έχει μεταδοθεί σε κάθε περιοχή της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό.
Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση στις 27 Ιανουαρίου ο δήμαρχος της πόλης Zhou Xianwang παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του δεν αποκάλυψε πληροφορίες για τον κοροναϊό «εγκαίρως», ενώ δικαιολόγησε την καθυστέρηση λέγοντας ότι σύμφωνα με τον κινεζικό νόμο, η τοπική κυβέρνηση πρέπει πρώτα να αναφέρει το ξέσπασμα μιας μεταδοτικής ασθένειας στις εθνικές αρχές υγείας και στη συνέχεια να πάρει έγκριση για την ανακοίνωσή του.
Όσο ανάρρωνε σε κατάσταση καραντίνα, ο Λι έλεγε πως δεν είναι σίγουρος αν ήταν ένας από τους οχτώ «προδότες» του κοροναϊού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις