Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Τρία κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα - Ακυρώνονται όλα τα καρναβάλια

Οι αρμόδιες αρχές του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσαν την ύπαρξη τριών κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα. Ποιοι είναι οι τρεις ασθενείς.


Συνολικά τρία κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής σ' όλη την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επιστημονικά υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον θανατηφόρο ιό.

Το πρώτο κρούσμα είναι η 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, η οποία διαγνώσθηκε την Τετάρτη με τον νέο κορονοϊό. Το δεύτερο κρούσμα είναι ο ανήλικος γιος της 38χρονης, ενώ το τρίτο κρούσμα αφορά μία άλλη γυναίκα από την Αθήνα.

Το μικρό αγοράκι βρίσκεται σε ειδική μονάδα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ - όπως και η 38χρονη μητέρα του - ενώ με εντολή του αρμόδιου υπουργείου δόθηκε εντολή να κλείσει για τις επόμενες 14 ημέρες το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (σ.σ. σχολείο του παιδιού).

Πάντως, ο γιος της 38χρονης δεν είχε προσέλθει στο σχολείο τη Δευτέρα, ενώ την Τρίτη είχε συμμετάσχει σε σχολική εκδρομή.

Όσον αφορά το τρίτο κρούσμα, πρόκειται για μία γυναίκα, η οποία νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας – χωρίς να διευκρινιστεί σε ποιο.

Η ίδια είχε προσφάτως ταξιδέψει στην Ιταλία, όπως και στην περίπτωση της 38χρονης γυναίκας από τη Θεσσαλονίκη. 

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσιόδρας συνέστησε ψυχραιμία και απηύθυνε έκκληση, ώστε να αποφευχθεί ο πανικός ανάμεσα στους πολίτες.

Η υγεία των τριών ασθενών χαρακτηριζίεται ως καλή και η κατάστασή τους παρακολουθείται από ειδικούς.

Ακυρώνονται όλα τα καρναβάλια
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην ελληνική επικράτεια, ανάμεσα στις οποίες και το διάσημο καρναβάλι της Πάτρας.

«Αποφασίζουμε τη ματαίωση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα, όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Σε εγρήγορση η Ελλάδα
Τις τελευταίες ημέρες, στο Ινστιτούτο Παστέρ αποστέλλονται δεκάδες ύποπτα δείγματα ασθενών απ’ όλη την Ελλάδα. Προς το παρόν, βέβαια, η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αρνητικά στον Covid-2019.

Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες θεωρούν σχεδόν βέβαιη την εμφάνιση και άλλων κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, συνιστώντας ωστόσο, ψυχραιμία και όχι πανικό. Υπογραμμίζουν δε, ότι ο νέος κορονοϊός δεν διαφέρει σημαντικά από την εποχική γρίπη, ενώ επισημαίνουν τη χαμηλή του θνησιμότητα, η οποία κυμαίνεται στο 1% - 2%

Εντοπίστηκαν οι επιβάτες της πτήσης της 38χρονης
Στο μεταξύ, ο ΕΟΔΥ έχει καταφέρει να εντοπίσει όλους τους επιβάτες της πτήσης, με την οποία η 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη, επέστρεψε στην Ελλάδα, το βράδυ της Κυριακής.

Παράλληλα, σε απομόνωση έχουν τεθεί συνολικά 15 άτομα από το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον της 38χρονης, η οποία αποτελεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κανένα από τα παραπάνω άτομα δεν φέρουν συμπτώματα ύποπτα για τον θανατηφόρο ιό. Παρ’ όλα, αυτά θα παραμείνουν υπό στενή παρακολούθηση για τις επόμενες ημέρες.

Απολυμάνθηκε το δημαρχείο Θεσσαλονίκης
Την ίδια ώρα, οι υγειονομικές αρχές του δήμου Θεσσαλονίκης προχώρησαν στην απολύμανση του δημαρχιακού μεγάρου, καθώς η 38χρονη γυναίκα είχε συμμετάσχει τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, λόγω της ιδιότητάς της ως διαμερισματική σύμβουλος.

Μάλιστα, ιατρικά δείγματα έχουν ληφθεί απ’ όλους όσους ήρθαν σε επαφή μαζί της, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνεδρίασης του δ.σ. του δήμου Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις