Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Mια (ακόμη) εφιαλτική πρόβλεψη: Ύφεση 10% και χρέος 200% του ΑΕΠ το 2020 βλέπει για την Ελλάδα η UBS!


Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Μια εφιαλτική πρόβλεψη για την Ελλάδα κάνει η UBS σε συνέχεια της επίσης εφιαλτικής πρόβλεψης της Morgan Stanley, σε ειδική έκθεσή της υπό τον τίτλο «How long will the hit to tourism last?» (Πόσο θα διαρκέσει το πλήγμα στον τουρισμό;).

H πρόβλεψη της UBS αναφέρεται σε ύφεση τουλάχιστον 10% το 2020!

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, η ύφεση για την ελληνική οικονομία για εφέτος θα κινηθεί κοντά στο 10% ή και υψηλότερα.
Το ξέσπασμα της πανδημίας έχει μεγάλο κόστος στην οικονομία της Ελλάδας, ωστόσο η διάρκεια του πλήγματος της πανδημίας στον νευραλγικό για τη χώρα τομέα του τουρισμού είναι ακόμη δύσκολο να εκτιμηθεί. Τα έσοδα από τον τουρισμό μπορεί να χαθούν για εφέτος.

Σύμφωνα με τη UBS, το ελληνικό χρέος αναμένεται να εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα το 2020, ξεπερνώντας ακόμη και το 200% του ΑΕΠ, γεγονός που αποτελεί ένα μεγάλο πισωγύρισμα στην ανάκαμψη που είχε προηγηθεί για την Ελλάδα.

Αν και βλέπει ανάκαμψη από το γ’ τρίμηνο του 2020, η Morgan Stanley εκτιμά πως η επιστροφή του ελληνικού ΑΕΠ (όπως και άλλων οικονομιών της ευρωπεριφέρειας) στα προ πανδημίας επίπεδα, είναι δύσκολο να συμβεί πριν το 2022. Όπως εκτιμά, φέτος η ύφεση θα φτάσει το 13,3%, αν και σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης (και όπου η ύφεση στην ευρωζώνη από 10,8% θα κινηθεί στο 19,2%) μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 21,3%.

Αυτή είναι η χειρότερη εκτίμηση που έχει δοθεί έως σήμερα για την Ελλάδα, και η οποία ωστόσο βασίζεται σε πολύ ακραία σενάρια. Μάλιστα, στο αισιόδοξο σενάριο της επενδυτικής τράπεζας, η ύφεση στην Ελλάδα φέτος μπορεί να κινηθεί και στο 6,6%. Σε ό,τι αφορά το 2021, η ανάπτυξη τοποθετείται από το 1,1% (δυσμενές σενάριο), έως το 4,3%.

Όπως σημειώνει η Morgan Stanley, η Ελλάδα μπαίνει σε αυτήν την κρίση με ένα πολύ υψηλό απόθεμα χρέους -σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ- και η M.S εκτιμά ότι το χρέος θα αυξηθεί σε περίπου 205% έως τα τέλη του 2021

Συνεπώς και οι δύο προβλέψεις συμφωνούν πως το ελληνικό χρέος θα «διακοσαρίσει»!

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο έκτακτο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης για τον κορωνοϊό, αλλά και να τα κάνει αποδεκτά ως collateral για να διασφαλιστεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, είναι κρίσιμης σημασίας και παρέχουν σημαντική στήριξη.

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους έχει τη μορφή μακροχρόνιων δανείων και η χώρα διαθέτει ένα σημαντικό κεφαλαιακό μαξιλάρι, η UBS διατηρεί σταθερές (stable) τις προβλέψεις της για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναμένει, όπως εξηγεί, την «ετυμηγορία» της Moody’s στις 8 Μαΐου για την αξιολόγηση της Ελλάδας.

Εδώ πάντως «κολλάει» απόλυτα το σχόλιό μας σχετικά με το σχέδιο ΧΑΜ που αναφέρει η κυβέρνηση για την «αποφυλάκισή» μας «με περιοριστικούς όρους» και με «αναστολή» (υπάρχει και φθινόπωρο, δεν τελειώσαμε ακόμα).

«Είμαστε ΧΑΜένοι από χέρι...»



ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις