Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Η ψηφιακή απάτη Βρούτση μειώνει τις συντάξεις!

Πετρόπουλος Ανδρέας
Στην "πρέσα" οι αποδοχές 300.000 συνταξιούχων - Τα σοβαρότατα λάθη στη διαδικασία του επανϋπολογισμού - Σε εκκρεμότητα οι συντάξεις σε ΝΑΤ, ΔΕΗ και άλλα ταμεία - Ψηφιακό "άλμα στο κενό" από τον ερχόμενο Ιούνιο με θύματα τους συνταξιούχους

Σε συνειδητή εξαπάτηση 300.000 χιλιάδων συνταξιούχων σπεύδει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης προκειμένου να «τρέξει» την περίφημη ψηφιακή σύνταξη από τον επόμενο μήνα. Πρόκειται για την περίφημη έκδοση των κύριων συντάξεων ψηφιακά μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» στον νέο e-ΕΦΚΑ.
Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από μια σειρά εγγράφων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ που φέρνει σήμερα στο φως η “Αυγή”, πρόκειται για τη μεγαλύτερη και απολύτως συνειδητή απάτη εις βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων προκειμένου μόνο και μόνο να τηρηθεί η προεκλογική δέσμευση για σύνταξη σε λίγα δευτερόλεπτα από τον Ιούνιο του 2020 και να επιβεβαιωθεί το περίφημο επιτελικό κράτος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.
Όπως προκύπτει, με τη συγκεκριμένη διαδικασία αφενός η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας οδηγείται σε ένα ''ψηφιακό άλμα στο κενό'', αφετέρου χιλιάδες συνταξιούχοι θα έχουν μειωμένες συντάξεις! Κι αυτό καθώς οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου προειδοποιούν την ηγεσία του ΕΦΚΑ και τον υπουργό Εργασίας να μην προχωρήσουν στη συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς ο επανϋπολογισμός των συντάξεων εμπεριέχει σοβαρότατα λάθη.
Ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να δώσει άμεσα εξηγήσεις (και λογικά θα τις ζητήσει ο πρωθυπουργός), καθώς μετά το φιάσκο τής «τηλεκατάρτισης», του «vouchergate», οδηγείται πλέον στο ακόμα μεγαλύτερο φιάσκο του e-ΕΦΚΑ.
Η ψηφιακή απάτη
Ας δούμε όμως με τη σειρά των γεγονότων πώς σπεύδει ο Γ. Βρούτσης σε ένα τόσο σημαντικό λάθος εξαπατώντας χιλιάδες συνταξιούχους, με μόνο «οδηγό» ότι παίζει το τελευταίο του χαρτί για να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας ενόψει ανασχηματισμού.
Τον περασμένο Αύγουστο ο υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων σε 223.000 συνταξιούχους που προέβλεπε ο Ν. 4387/2016 (Νόμος Κατρούγκαλου), ενώ παραδέχεται πως υπάρχουν λάθη (!) στον επανυπολογισμό των συντάξεων. Λίγο πιο πριν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Συνήγορος του Πολίτη αποστέλλει έγγραφο με το οποίο ζητάει να υπάρξει διαφάνεια και απόφαση επανυπολογισμού για όλες τις συντάξεις που έχουν επανυπολογιστεί.
Ωστόσο, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στην προσπάθειά της να εκθέσει την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σπεύδει να εκδώσει εκκαθαριστικά σημειώματα συντάξεων δίχως όμως να αναγράφει σε αυτά πώς προκύπτει η διαδικασία του επανυπολογισμού ώστε να καταστεί εφικτός ο έλεγχος από πλευράς των συνταξιούχων.
Μετά τη γενική κατακραυγή, ο υπουργός Εργασίας ανακοινώνει (τον περασμένο Οκτώβριο) ότι θεσπίζει ηλεκτρονική διαδικασία ενστάσεων για όλους τους συνταξιούχους προκειμένου να μην υπάρξουν χαμένες προθεσμίες και απώλειες δικαιωμάτων. Περισσότεροι από 300.000 συνταξιούχοι γήρατος και θανάτου σπεύδουν να καταθέσουν ενστάσεις, όπως τους παροτρύνει ο υπουργός. Σήμερα, σχεδόν έναν χρόνο μετά, καμία από τις ενστάσεις αυτές δεν έχει απαντηθεί και φυσικά οι -κατά παραδοχή του αρμόδιου υπουργού Γ. Βρούτση- λανθασμένοι επανυπολογισμοί δεν έχουν διορθωθεί!
Σαν να μην συμβαίνει τίποτα
Στις 15 Απριλίου το υπουργείο ανακοινώνει ότι ξεκινάει την πιλοτική λειτουργία τής νέας διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον e-ΕΦΚΑ ως αποτέλεσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χειρόγραφης διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτής της πιλοτικής λειτουργίας εντάσσονται δύο μεγάλες κατηγορίες αποφάσεων συνταξιοδότησης: α) οι αποφάσεις μεταβίβασης κύριων συντάξεων λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των τέως ταμείων, β) οι αποφάσεις συντάξεων γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση. Οι κατηγορίες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των αποφάσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν το 2019.
Μειωμένες συντάξεις
Συγκροτείται μαλιστα εντός του e-ΕΦΚΑ Ομάδα Έργου Συντάξεων ΕΦΚΑ, προεξαρχούσης της Διεύθυνσης Απονομής Συντάξεων Λόγω Θανάτου. Και έτσι επανέρχονται στην επιφάνεια η ''κλοπή'' και η ''απάτη'' που έχουν συντελεστεί εις βάρος όλων των συνταξιούχων!
Η Ομάδα στέλνει προς τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ πολυσέλιδο έγγραφο με παρατηρήσεις αντιδρώντας στην εντολή τής διοίκησης του φορέα που θέλει οι λανθασμένοι επανυπολογισμοί για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους να αποτελέσουν τη «δεξαμενή» από την οποία θα αντληθούν όλα τα δεδομένα για την ψηφιακή έκδοση των νέων συντάξεων θανάτου.
Χαρακτηριστικά, σε σχέση με το έγγραφο της αναδόχου εταιρείας που έχει «πειράξει» το λογισμικό για την έκδοση των συντάξεων, η ομάδα αναφέρει ότι το ποσό της βασικής σύνταξης που εμφανίζεται στον επανυπολογισμό των παλιών ασφαλισμένων δεν είναι σωστό, καθώς στο ποσό της βασικής σύνταξης θα πρέπει να δίνεται η ΑΤΑ από την ημερομηνία έναρξης της σύνταξης και μέχρι την ημερομηνία θανάτου και στη συνέχεια να γίνονται οι μνημονιακές κρατήσεις για τον καθορισμό του ποσού προ φόρου.
Προτείνει δε τα στοιχεία του επανυπολογισμού να αντλούνται από το τ. ΟΠΣ - ΙΚΑ, δηλαδή από άλλο πληροφοριακό σύστημα. Είναι η πρώτη παραδοχή των υπηρεσιακών παραγόντων ότι οι επανυπολογισμοί είναι λανθασμένοι.
Μ’ αυτά προκύπτει το εξωφρενικό γεγονός οι συνταξιούχοι να εμφανίζουν μεγαλύτερες προσωπικές διαφορές από τις πραγματικές, που σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι αυτοί θα λάβουν αυξήσεις πολύ αργότερα από τη σωστή ημερομηνία, όποτε κι αν ξεπαγώσουν οι αυξήσεις. Επίσης, αρκετοί συνταξιούχοι ενδέχεται είτε να λάβουν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται ως δικαιούχοι συντάξεως θανάτου, είτε να λάβουν μεγαλύτερα ποσά με την υποχρέωση κάποια στιγμή να τα επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Ομάδα έργου ΕΦΚΑ: Οι συντάξεις δεν υπολογίζονται σωστά!
"Πρέπει να το παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό τις επόμενες μέρες"
Η ομάδα έργου του ΕΦΚΑ παρατηρεί ότι τα ποσά της εθνικής σύνταξης στις συντάξεις θανάτου δεν υπολογίζονται σωστά, όπως επίσης και ότι δεν υπολογίζεται ο επιπλέον συντελεστής αναπλήρωσης στα βαρέα ένσημα, στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, στα ΝΠΔΔ, στα εντασσόμενα ταμεία κ.λπ.
Με λίγα λόγια, εντοπίζει σωρεία λαθών και συνεχίζει με εκκλήσεις προς τον υπουργό και τον διοικητή e-ΕΦΚΑ Χ. Χάλαρη, να μην προχωρήσουν στην ψηφιοποίηση. Ωστόσο η επιτροπή λαμβάνει την αποστομωτική απάντηση «υπάρχει δέσμευση, πρέπει να το παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες»!
Τα... λάθη
1. Στις συντάξεις του τ. ΤΣΜΕΔΕ η ομάδα παρατηρεί ότι οι μνημονιακές κρατήσεις γίνονται σε λανθασμένα ποσά, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται τα ποσά των παροχών. Επίσης ότι η εθνική και ανταποδοτική σύνταξη έχει υπολογιστεί με βάσει τις καταστατικές διατάξεις του τ. ΤΣΜΕΔΕ και όχι με βάση τον πραγματικό χρόνο.
2. Η ''σφαγή'' συνεχίζεται και στα εντασσόμενα ταμεία των τραπεζών, όπου παρατηρούνται αντίστοιχα λάθη, με το κυριότερο να είναι ότι δεν έχει δοθεί ο επιπλέον συντελεστής αναπλήρωσης (π.χ. σε συνταξιούχους της πρώην ΕΤΕ).
3. Λάθη υπάρχουν και στον πρώην ΟΑΕΕ (κυρίως στους νέους ασφαλισμένους) και στην απεικόνιση των κατωτάτων ορίων συνταξιοδότησης. Ακολουθούν λάθη στο πρώην Ταμείο Νομικών και στο πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (δημοσιογράφοι).
4. Στο ταμείο των ασφαλισμένων στους αγροτικούς συνεταιρισμούς (τ.ΤΣΕΑΠΣΓΟ) και στους συνταξιούχους του ΗΣΑΠ δεν έχουν καν γίνει οι επανυπολογισμοί!
5. Λανθασμένοι είναι οι επανυπολογισμοί στους συνταξιούχους του τ. ΤΑΠ-ΔΕΗ, στους οποίους δεν έχουν υπολογιστεί οι επιπλέον συντελεστές αναπλήρωσης, ενώ δεν έχουν καν ολοκληρωθεί για 11.413 παλαιούς συνταξιούχους!
6. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ, ενώ για όλους τους συνταξιούχους του ΝΑΤ (περίπου 66.000) δεν έχουν γίνει καθόλου οι επανυπολογισμοί, ένα χρόνο σχεδόν μετά την παραδοχή του ίδιου του υπουργού!
Διονύσης Τεμπονέρας: Ψηφιακό φιάσκο με χαμένους 300.000 συνταξιούχους
Θέσαμε υπόψη του γνωστού εργατολόγου-δικηγόρου Διονύση Τεμπονέρα όλα τα έγγραφα και τα στοιχεία που αποδεικνύουν, πρώτον, το «ψηφιακό» άλμα στο κενό της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και, δεύτερον, την όλη διαδικασία που ακολουθεί το υπουργείο υποχρεώνοντας ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο σε μειωμένες συντάξεις εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.
"Τα ερωτήματα που προκύπτουν με βάση τις αποκαλύψεις της 'Αυγής' είναι σαφή:
1. Για ποιο λόγο δεν έχει γίνει ακόμα ο επανυπολογισμός των συντάξεων σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους (συνταξιούχοι ΝΑΤ, πρώην εργαζόμενοι σε ΝΠΔΔ, ΤΑΠ - ΔΕΗ κ.λπ.);
2. Για ποιο λόγο το υπουργείο Εργασίας θέσπισε τη διαδικασία την ηλεκτρονικής υποβολής των ενστάσεων και γιατί δεν έχει απαντήσει εδώ και οκτώ μήνες (!) στις 300.000 ενστάσεις που έχουν καταθέσει οι συνταξιούχοι;
3. Γιατί ο e-ΕΦΚΑ δεν έχει αποτυπώσει στα εκκαθαριστικά σημειώματα των συνταξιούχων τον τρόπο επανυπολογισμού των συντάξεων, με βάση τον νόμο 4387/2016, όπως συστήνει εδώ και μήνες ο ΣτΠ;
4. Πώς σκοπεύει το υπουργείο να επιλύσει το ζήτημα των λανθασμένων επανυπολογισμών δίχως να εμπλέξει τις χήρες/ους και τα ορφανά σε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διοικητικές διαδικασίες ώστε να λάβουν άμεσα τις ορθές παροχές που δικαιούνται;
5. Γιατί επιμένει το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει από τον Ιούνιο του 2020 στην ψηφιακή έκδοση των συντάξεων, όταν δεν έχουν ακόμα λυθεί ανυπέρβλητα προβλήματα με το λογισμικό της αναδόχου εταιρείας, και γιατί δεν κάνει χρήση του τ. ΟΠΣ - ΙΚΑ, όπως συστήνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες;
6. Πώς να εμπιστευτούν οι πολίτες τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ότι οι παροχές που θα λαμβάνουν από τον Ιούνιο και μετά θα είναι οι σωστές, όταν το σύστημα ΑΤΛΑΣ το αμφισβητούν οι ίδιοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του e-ΕΦΚΑ;".
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις