Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Πληροφορίες για παραίτηση του αντιναυάρχου που έστησε το σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης και την "γαλάζια πατρίδα"!

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα, ο αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος το περασμένο Σάββατο μετατέθηκε αιφνίδια, με διάταγμα του
προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, από τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων, υπέβαλε την παραίτησή του.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο αντιναύαρχος Γιαϊτζί, γνωστός ως “ο αρχιτέκτονας του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης”, δήλωσε ότι κατηγορήθηκε με κατασκευασμένες κατηγορίες και γι’ αυτό αποχωρεί από το στράτευμα.

Σημειώνεται ότι μια από τις εξηγήσεις για την αιφνίδια απομάκρυνση του Γιαϊτζί από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, όπως αποκάλυψε απόστρατος τούρκος συνταγματάρχης στην τουρκική τηλεόραση, ήταν η παρέμβαση του Γιαϊτζί σε διαγωνισμό για προμήθεια καλωδίων για τις τορπίλες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, όπου τον διαγωνισμό κέρδισε κάποιος γνωστός του τούρκου επιτελάρχη. Ωστόσο άλλη επιτροπή έκρινε το υλικό ακατάλληλο με αποτέλεσμα ο Γιαϊτζί να ακυρώσει τον διαγωνισμό. Η εταιρία που κέρδισε τον διαγωνισμό προμήθειας διαμαρτυρήθηκε στο υπουργείο Άμυνας και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έδωσε εντολή να διεξαχθεί έρευνα, η δε αρμόδια επιτροπή που διερευνά το θέμα ζήτησε την απομάκρυνση του τούρκου αντιναυάρχου.

Ο γνωστός δημοσιογράφος της Χουριέτ Νεντίμ Σενέρ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: “Σύμφωνα με πληροφορίες μου από το άμεσο περιβάλλον του, ο Γιαϊτζί, από τον οποίο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζήτησε σήμερα να εγκαταλείψει τη θέση του στο Πολεμικό Ναυτικό και να μετατεθεί στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι παρουσίασαν για εκείνον έναν πλαστό φάκελο και αυτό ήταν άδικο”.

απο το https://sputniknews.gr/ :
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς ο εμπνευστής του τουρκικο-λιβυκού μνημονίου υπέβαλε την παραίτησή του. Είχε προηγηθεί η απόφαση να μεταταχθεί στο γενικό επιτελείο.
Την παραίτησή του υπέβαλε ο «εμπνευστής» της πρόσφατης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, η οποία είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, της Κύπρου και των υπόλοιπων χωρών της Μεσογείου.
Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τον πρώην - πλέον - αρχηγό του τουρκικού στόλου, Τζιχάντ Γιαϊτζί, ο οποίος μάλιστα θεωρείται ένας εκ των θερμών υποστηρικτών της θεωρίας περί «Γαλάζιας Πατρίδας».
Αρχικά, κατόπιν απόφαση του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος ναύαρχος μετατάχθηκε και τέθηκε υπό τις διαταγές του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων.
Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε από τον ίδιο ως «επιχειρησιακή υποβάθμιση», καθώς πλέον δεν θα αποτελεί αρχηγός του στόλου και θα τελεί υπό τον έλεγχο του Γενικού Επιτελείου.
Στο πλαίσιο αυτό, ως ένδειξη διαμαρτυρίας και απογοήτευσης, ο Γιαϊτζί υπέβαλε την παραίτησή του, μην αποδεχόμενος τη μετάταξή του.
Υπενθυμίζεται ότι, τον Νοέμβριο του 2019, η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν δύο μνημόνια συνεργασίας. Το πρώτο προέβλεπε τη χάραξη κοινών θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ το δεύτερο αφορούσε τη στρατιωτική συνεργασία των δύο πλευρών.
Η συμφωνία αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ελλάδας, η οποία χαρακτήρισε ως «παράνομο» και «άκυρο» το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.
Εξίσου έντονη ήταν και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως κι άλλων χωρών της Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ.
Στο μεταξύ, η τουρκο-λιβυκή συμφωνία αμφισβητείται και στο εσωτερικό της Λιβύης, καθώς ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του στρατηγού Χαφτάρ, ο οποίος αντιμάχεται την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), έχει δεσμευτεί να την καταργήσει.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις