Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Ποιοι θέλουν “να πάει αύτανδρο” το Πολεμικό Ναυτικό; Η περίπτωση των ελικοπτέρων MH-60R

Μιλώντας με κορυφαία πηγή του ΓΕΕΘΑ, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει τουλάχιστον -σε στρατιωτικό επίπεδο- πλήρη επίγνωση της κατάστασης: “Αν έπρεπε αυτή τη στιγμή να μοιράσουμε 1000 ευρώ για
ενίσχυση του οπλοστασίου μας, τα 700 θα ΄πρεπε να πάνε στο Πολεμικό Ναυτικό, και τα υπόλοιπα σε ΠΑ και ΣΞ”.

Δυστυχώς δεν φαίνεται ότι ο ρεαλισμός των στρατιωτικών έναντι των απειλών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε έχει επικρατήσει στα κέντρα λήψης αποφάσεων αλλά και σ΄ αυτούς που τα επηρεάζουν. Υπάρχουν αρκετοί που για λόγους που αξίζουν διερεύνησης, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δουν το ΠΝ να “πηγαίνει αύτανδρο”, προκειμένου να προχωρήσουν άλλα θέματα…

Υπάρχει μια ακατανόητη γκρίνια για τη μοναδική ίσως αξιόλογη συμφωνία προμήθειας που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Αναφερόμαστε στα ελικόπτερα MH-60R από τις ΗΠΑ. Κάποιοι δεν επιθυμούν την απόκτηση τους η οποία έχει εδώ και καιρό αποφασιστεί και δρομολογηθεί, παρά την κατά τ΄ άλλα “καθολική” έγκριση ,ακόμη και από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας.

Η προσπάθεια αποδόμησης της απόκτησης των ελικοπτέρων γίνεται με τη δικαιολογία ότι “εγκρίθηκε λίγες ημέρες πριν από την εκλογές της 7ης Ιουλίου”! Στην Ελλάδα ,όπως έχουμε γράψει πολλές φορές πρέπει πλέον να επέμβει εισαγγελέας όχι γι΄ αυτούς που είχαν το θάρρος να βάλουν υπογραφές για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά για όσους δεν τόλμησαν να υπογράψουν με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα μηδενικές διαθεσιμότητες σε σημαντικά οπλικά συστήματα! Αν μπορούσε να γραφτεί τι πραγματικά συμβαίνει και ποιοι έχουν ευθύνες γι΄ αυτά τότε πράγματι οι εισαγγελείς να δούλευαν υπερωρίες. Το ¨”άστο για τον επόμενο” κυριάρχησε ως δόγμα διοίκησης πολλά χρόνια στις ΕΔ και ήταν αυτό που λέμε “επίδειξη εύκολης διαφάνειας” για όσους, όπως αποδείχτηκε, δεν είχαν ικανότητες διοίκησης αλλά το κομματικό σύστημα τους τοποθέτησε σε καρέκλες που απαιτούσαν αποφάσεις και υπογραφές. Δεν πήραν καμία απόφαση, δεν έβαλαν καμία υπογραφή και η μόνιμη άποψη τους ήταν “να το δούμε αργότερα”.

Σ΄ ότι έχει να κάνει με τα πολύ χρήσιμα για το Πολεμικό Ναυτικό ελικόπτερα:

Οι πρώτες διερευνητικές επαφές έγιναν την άνοιξη του 2017, για τις δυνατότητες αναβάθμισης των S70B και πιθανότητα προμήθειας  μεταχειρισμένων MH-60 προς αντικατάσταση του στόλου των Augusta Bell 212, που έχει κλείσει τον κύκλο της ζωής. Το ΠΝ έστειλε διαφορα RfI προς το USN, και μέσα στο 2017 υπήρξαν διάφορα site surveys και συζητήσεις για την εύρεση της βέλτιστης λύσης. Κατόπιν διεξοδικής έρευνας και μελέτης το ΠΝ κατέληξε ως βέλτιστη λύση στο μερικό εκσυχρονισμό των S-70B και την αγορά καινούργιων ΜΗ-60R για να καλύψει τις ανάγκες των νέων απειλών που θα εμφανιστούν στο Αιγαίο.

Λόγω της μεγάλης αγοράς απο τρίτες χώρες, η Ελλάδα στη παρούσα φάση θα επωφεληθεί από μια μεγάλη έκπτωση στην τιμή των καινούργιων ελικοπτέρων. Το USN έστειλε ένα Romeo  στο Κοτρώνι ώστε το ΠΝ και οι τεχνικοί να ΄χουν μια πρώτη εικόνα των δυνατοτήτων και ομοιοτήτων-συμβατότητας με τα υπάρχοντα ελικόπτερα. Τα δυο προγράμματα πέρασαν ΑΝΣ τον Σεπτέμβριο 2018 και ΣΑΓΕ το Νοέμβριο του ίδιου έτους. Οι LOR για LOA εστάλησαν τον Ιανουάριου του 2019. Η DCSA, Κογκρέσο και το State Dept ενέκριναν την πιθανή πώληση τον Ιούλιο του 2019, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, αλλά είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε σχεδόν 2 μηνες πριν. Οι LOA έφτασαν στο ΠΝ τον Σεπτέμβριο του 2019. Το ΠΝ ακολούθησε όλες τις διαδικασίες και νομοθεσίες που προβλέπονται για διακρατικές συμβάσεις και είχε τις γνωμοδοτήσεις όλων των γενικών διευθύνσεων του ΥΠΕΘΑ από το Μάιο. Το ΠΝ με αυτά τα προγράμματα αποκτά ένα ολοκληρωμένο και πρωτοποριακό πακέτο για την συντήρηση και εκσυχρονισμό του υπάρχοντα στόλου και ένα ελικόπτερο ναυτικής συνεργασίας που θα αποτελέσει το μακρύ χέρι του ΠΝ στις αποστολές ανθυποβριχιακού αγώνα και εναντίον στόχων επιφανείας, βοηθώντας και στην επιτήρηση του Αιγαίου.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις