Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Ανάλυση: Υπουλες κινήσεις της Aγκυρας σε Λιβύη και Κατάρ!

Το τελευταίο τριήμερο η Τουρκία επιχείρησε μέσω υψηλόβαθμων επισκέψεων σε Κατάρ και Λιβύη να ενδυναμώσει τη θέση της στον Κόλπο των πετρελαίων ως και στην Ανατολική Μεσόγειο, στο φως της εντονότατης αντιπαράθεσης με τη
Γαλλία αναφορικά με το παρά κάτι «θερμό» ναυτικό συμβάν μεταξύ φρεγατών τη 10η Ιουνίου στο Λιβυκό πέλαγος (που έχει προκαλέσει ενδο-νατοϊκές εντάσεις στο στρατηγείο Νόρθγουντ των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Βρετανία, αλλά και στα ανώτατα συμμαχικά στρατηγεία σε Βρυξέλλες και Μονς), ως επίσης και εν όψει κυοφορούμενων κρίσιμων εξελίξεων περιφερειακά της Σύρτης και της στρατηγικής αεροπορικής βάσης Αλ Τζούφρα στην Κεντρική Λιβύη (νοτιότερα της Σύρτης).
Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων του εμιράτου θα εκπαιδευτούν στα δύο λίαν υψηλού επιπέδου Κέντρα για ειρηνευτικές αποστολές ως και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (νατοϊκών προδιαγραφών) που εδρεύουν στην Αγκυρα. Ο Ερντογάν με τον εμίρη Τανίμ αλ Θανί εξέφρασαν την απόλυτη ταύτιση απόψεων αναφορικά με τα ζητήματα της Λιβύης, της Συρίας και της Σομαλίας, όπου ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής στρατιωτικής εμπλοκής χρηματοδοτείται από το Κατάρ. Πέραν αυτών, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και την πενταμερή συνεργασία με τη Μαλαισία, το Πακιστάν και το Αζερμπαϊτζάν.
Την ίδια ημέρα, ως προάγγελος της επίσκεψης του υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ και του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ, βρισκόταν στην Τρίπολη της Λιβύης ο αρχηγός των ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας ναύαρχος Αντνάν Οζμπάλ, που συζήτησε με τον Σάρατζ και τον επικεφαλής του λιβυκού ναυτικού αρχιπλοίαρχο Ρέντα Ισά τις λεπτομέρειες σχετικά με τη μία εκ των δύο κυοφορούμενων βάσεων της Τουρκίας στη βορειοαφρικανική ακτή και συγκεκριμένα τη βάση για πλοία επιφανείας και υποβρύχια στη Μισράτα (η συγκεκριμένη πόλη ήταν το κέντρο της ισχυρής παρουσίας των Οθωμανών επί αιώνες). Ο Ακάρ συναντήθηκε με τον Σάρατζ, το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο της Λιβύης με επικεφαλής τον στρατηγό Μοχαμέτ αλ Σαρίφ, παρόντος του Τούρκου πρέσβη στην Τρίπολη Σερχάτ Ακσεν. Ο Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία θα παραμείνει για πολύ χρόνο στη Λιβύη και θα την ενισχύσει περισσότερο κατά του Χαφτάρ, ενώ, μιλώντας σε σχολή επιτελών, τόνισε ότι «σε πολύ λίγο καιρό θα ενεργοποιηθεί και το θαλάσσιο Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Τέλος, για τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις ανέφερε ότι «διεξάγουν πολυμετωπικές επιχειρήσεις από το ΒΑ Ιράκ μέσω Συρίας μέχρι τη Λιβύη».
Δεν παρέλειψε στην «κλειστή» ενημέρωση να προσθέσει ότι η Αγκυρα είναι σε συνεχή επαφή με το ΝΑΤΟ, την Αμερικανική Διοίκηση Αφρικής στη Στουτγάρδη ΑFRICOM υπό τον στρατηγό Στέφεν Τάουνσεντ και το κλιμάκιό της στην Τυνησία, καθώς και με τον Οργανισμό Αφρικανικής Ενότητας και τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης. Επέκρινε δριμύτατα την παρουσία Σουδανών και Ρώσων μισθοφόρων που μάχονται υπέρ του Χαφτάρ, ενώ τόνισε ότι «δεν πρέπει να διχοτομηθεί η Λιβύη και να αποκτήσουν πολύ κοντά σε βάσεις του ΝΑΤΟ στρατιωτική πρόσβαση οι Ρώσοι». Σημειώνεται πως μέσα στο Σαββατοκύριακο η Μόσχα ανακοίνωσε ότι «ανοίγει εκ νέου την πρεσβεία της συνολικά στη Λιβύη, με έδρα την Τρίπολη, η οποία όμως προς το παρόν θα καλύπτει τη χώρα μέσω της διπλωματικής αποστολής υπό τον επιτετραμμένο Μπολτάεφ από την Τύνιδα» (η Ρωσία είχε κλείσει την πρεσβεία της εκεί λόγω της έκρυθμης κατάστασης το 2013).
Από πλευράς Ανατολικής Λιβύης, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Τομπρούκ, Ακίλα Σάλεχ, είχε επαφές με τη Μόσχα, ενώ εκπρόσωποι 113 φυλών της Ανατολικής Λιβύης θα έχουν επαφές με Αιγύπτιους αξιωματούχους στη Δυτική Αίγυπτο για τη μεθοριακή ασφάλεια. Εν τω μεταξύ, σήμερα με έμμεσο τρόπο το Λονδίνο υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης και δηλώνει ότι «ανησυχεί για την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων ως και άλλων παραστρατιωτικών στοιχείων σε ορισμένες βάσεις – τερματικά πετρελαιοπηγών, όπως στην Ελ Σαράρα στη Νότια Λιβύη, και υποστηρίζει ότι πρέπει να αποχωρήσουν».
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις