Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

ΗΠΑ: Το φαινόμενο Ρόμπερτ Μενέντεζ… φύλακας άγγελος του Ελληνισμού

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Για τους αναγνώστες αυτής της στήλης, το όνομα του Αμερικανού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, είναι οικείο. Έχω αναφερθεί πολλές φορές στην
προσωπικότητά και το έργο του, από τη δεκαετία του ’80, όταν τον εισήγαγε στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, ο Τάσος Ζαμπάς, ο Κύπριος πρόσφυγας από την κατεχόμενη Μόρφου.

Χθες, ξανά, έχοντας απέναντι του τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, έδειξε πάλι την μαγκιά του, αναγκάζοντας τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να μιλήσει για το μείζον θέμα του ρωσικού συστήματος S-400, μία εξωφρενικά αντιαμερικανική πράξη του Ταγίπ Ερντογάν, που έπρεπε να επιφέρει σκληρέ κυρώσεις.


Όταν ο πρώην γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης αποφάσισε να φύγει από τη Γερουσία, έπεσε πανικός στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και ο καθένας καταλαβαίνει τους λόγους. Ξέρετε τι είπε στους ηγέτες της Ομογένειας; Είμαστε τυχεροί, τόνισε. Ο Ρόμπερ Μενέντεζ είναι καλύτερος και από εμένα στην προάσπιση των δικαίων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Πόσο δίκιο είχε ο μεγάλος Πολ Σαρμπάνης… Η υποστήριξη που προσφέρει ο Δημοκρατικός γερουσιαστής στον Ελληνισμό είναι ανεκτίμητη. Έχει διασώσει την Ελλάδα και την Κύπρο από πολλές δυσάρεστες καταστάσεις. Όσοι γνωρίζουμε τον ευγνωμονούμε και τον ευχαριστούμε από τα βάθη της ψυχής μας…
Όταν ήταν μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Μενέντεζ πήγε επί τούτου στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου για να επισκεφθεί το σπίτι του πρόσφυγα φίλου του, και την εκκλησία στο χωριό Πραστειό. Επιστρέφοντας πίσω στην Αμερική έκανε σκοπό της ζωής του τη δικαίωση της Κύπρου.

Ξεκίνησε ένα απίστευτο αγώνα εναντίον της κατοχής και στην πορεία τον ακολούθησαν και οι άλλοι. Στη συνέχεια άρχισε να μελετά τα άλλα ανοικτά θέματα του Ελληνισμού. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την τουρκική καταπίεση των Ορθοδόξων στην Τουρκία, το Σκοπιανό, και φυσικά τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας. Αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο εχθρό του Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.

Θα κάνω μία ομολογία σήμερα: Με τον γερουσιαστή έχουμε την ευκαιρία αρκετοί φίλοι του να συζητούμε τα ελληνικά εθνικά θέματα. Είναι φορές που συλλαμβάνουμε τους εαυτούς μας να τον ακούμε αποσβολωμένοι, διότι δείχνει να γνωρίζει τα προβλήματα μας καλύτερα και από εμάς, που ασχολούμαστε μέρα και νύχτα με αυτά.

Ασχολείται συνέχεια, μελετά και όποιος τον παρακολουθεί όταν αγορεύει στην Ολομέλεια της Γερουσίας ή στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων, βλέπει ότι τις πλείστες φορές δεν χρειάζεται τις σημειώσεις του. Βεβαίως, είναι τούτη τη στιγμή ένας από τους καλύτερους -ίσως και ο καλύτερος- ρήτορες ανάμεσα στους Αμερικανούς νομοθέτες.



Μνημειώδης θα παραμείνει στα πολιτικά χρονικά η ομιλία του στη Γερουσία μετά την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας. Ήταν ένας μοναχικός αγώνας και στο τέλος είδε όλους τους Αμερικανούς νομοθέτες να τον υποστηρίζουν και να ψηφίζουν, όπως ο ίδιος ήθελε… Πιστεύει ακράδαντα ότι θα έρθει η μέρα που θα κάνει μία παρόμοια ομιλία και να ανακοινώνει τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής. Μακάρι…
Οι συνάδελφοί του, τον ακούνε με σεβασμό και δεν είναι τυχαίο ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες, που πάντα στέφονται από επιτυχία. Όταν τον έσυραν στα δικαστήρια, για να τον συντρίψουν πολιτικά στη βάση σχεδίου -και ντρέπομαι που το λέω- της κυβέρνησης του Μπάρακ Ομπάμα, έσπευσαν να τον υπερασπιστούν συνάδελφοί του και από τα δύο κόμματα. Και αθωώθηκε φυσικά. Και χαίρομαι που οι ομογενείς φίλοι του βρέθηκαν κοντά του σε αυτό τον άδικο δικαστικό αγώνα. Ο κ. Ομπάμα δεν πρέπει να είναι υπερήφανος γι’ αυτή την αθλιότητα.

Και ποιο ήταν το έγκλημα του γερουσιαστή; Ότι δεν συμφωνούσε με την πολιτική του πρώην προέδρου για θέματα όπως το Ιράν, η Συρία και η Κούβα, πατρίδα των γονέων του. Ο κ. Μενέντεζ δικαιώθηκε στην πορεία και πολιτικά.

Την περασμένη εβδομάδα, έδειξε για μία ακόμη φορά την αγάπη του για την Ελλάδα και την αφοσίωσή στους ομογενείς φίλους του. Όταν ενημερώθηκε για τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα «αμφισβητούμενα ύδατα», αντέδρασε με τον γνωστό του απόλυτο τρόπο. Πληροφορήθηκα ότι φώναξε τους συνεργάτες του και τους υπαγόρευσε τη δήλωση που θα μείνει στην ιστορία. Υπογράμμισε:

“Ας είμαστε ξεκάθαροι – η μόνη χώρα που «αμφισβητεί» αυτά τα ύδατα είναι η Τουρκία. Αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να αναγνωρίσει κατηγορηματικά και δημόσια ότι μόνο η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την ένταση”.
Ούτε Έλληνας πολιτικός θα περιέγραφε τόσο σωστά και με πειστικότητα την απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργεί η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η συμβουλή του στους Έλληνες φίλους του είναι μία: «Να μην σταματήσετε ποτέ να αγωνίζεστε για την Πατρίδα»…

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις