Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Για “κοινό βηματισμό” μίλησαν Δένδιας και Χριστοδουλίδης αλλά την Τουρκία “κυνηγάμε”

Για κοινό βηματισμό Αθήνας και Λευκωσίας και διαρκή συντονισμό σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας,
ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο κ. Δένδιας τόνισε χαρακτηριστικά πως οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας συνιστούν επιλογή ταραξία που προδίδει το αδιέξοδο των επιλογών της, ενώ πρόσθεσε πως οι προσχηματικές εκκλήσεις της για διάλογο δεν πείθουν κανέναν.

Ο βηματισμός Ελλάδας-Κύπρου δεν γνωρίζουμε αν είναι τόσο κοινός όσο ήταν σε άλλες εποχές. Το βέβαιο είναι ότι Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σ΄ ένα μόνιμο κυνήγι της Τουρκίας που στηριζόμενη στις πλάτες των “συμμάχων” δημιουργεί γεγονότα και εξελίξεις, τις οποίες σπεύδουμε να ακολουθήσουμε.

“Οι τουρκικές προκλήσεις περιφρονούν τις σαφείς τοποθετήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής μας. Περιφορονούν τις ευρωπαικές αξίες, το Διεθνές Δίκαιο, περιφρονούν το Δίκαιο της Θάλασσας”, σημείωσε ο κ. Δένδιας. “Συνιστούν κλιμάκωση και συνιστούν απαράδεκτη στρατιωτικοποίηση. Συνιστούν επιλογή ταραξία που προδίδει το αδιέξοδο των δικών του επιλογών”.

Όπως επεσήμανε, στη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου “στο πλαίσιο της κοινής αντίληψης που διατηρούμε και καλλιεργούμε με τις χώρες της περιοχής που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και αντιλήψεις με εμάς” και “συμβάλλουν στην διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας”. Στις επόμενες ημέρες άλλωστε, όπως ανέφερε ο ‘Ελληνας υπουργός, οι δύο χώρες θα συμμετάσχουν μαζί στο άτυπο συμβούλιο στο Βερολίνο, όπου αναμένεται να συζητηθεί ο κατάλογος κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, τον οποίο έχει την θεσμική υποχρέωση να μας παρουσιάσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.
“Η κλιμάκωση της Τουρκικής επιθετικότητας στρέφεται εναντίον της Ε.Ε. και θα πρέπει να συνεπάγεται και την κλιμάκωση της Ευρωπαικής αντίδρασης για την αντιμετωπιση της”, υπογράμμισε και ανέφερε πως η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας θα συζητηθεί και στο ανώτατο επίπεδο: Στη Σύνοδο της ΜΕD7 στην Κορσική και ακολούθως στο Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα μετάσχουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ.Δένδιας αναφέρθηκε και στις απολύτως καταδικαστέες, όπως τις χαρακτήρισε, παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν δημιουργεί τετελεσμένα, σημείωσε και πρόσθεσε: “Δεν παράγει δίκαιο. Επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και την έλλειψη επιχειρημάτων από την πλευρά της. Είναι προφανές ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία είναι οι χώρες που δημιουργούν την όξυνση. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παρακολουθούμε παθητικά. Παίρνουμε και θα πάρουμε πρωτοβουλίες που θα αποτρέψουν την δημιουργία τετελεσμένων”.

“Οι προσχηματικές εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο δεν πείθουν κανένα. Όσο μας αφορά είμαστε διαχρονικά υπέρ του διαλόγου”, κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Ν. Χριστοδουλίδης: Να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση εκεί που παραβιάζονται βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως στη συνάντηση συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα, καθώς και το τι επιδιώκεται ενόψει και της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο. Όπως ανέφερε, υπάρχει επαφή και συντονισμός μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου σε καθημερινή βάση, λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως προκύπτουν από την αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν Λευκωσία και Αθήνα, προκειμένου να μπουν “τα θεμέλια για την θεσμοθέτηση μιας συνεργασίας στην περιοχή, χωρίς a priori αποκλεισμούς, και με στόχο να καταστεί η περιοχή μας πρότυπο συνεργασίας ανάμεσα σε κράτη με πλήρη σεβασμό των βασικών αρχών και αξιών του διεθνούς συστήματος και του διεθνούς δικαίου”.

“Είναι μονόδρομος η επιλογή της θεμελίωσης σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργειών, είναι μονόδρομος η εδραίωση άριστων σχέσεων με τους γείτονες μας και την ευρύτερη περιοχή”, σημείωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ και χαρακτήρισε “αναχρονιστική” τη συμπεριφορά της Τουρκίας που επηρεάζει αρνητικά τις προσπάθειες και τη βούληση Ελλάδας και Κύπρου “να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”.

“Παρά τις αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή λόγω της συμπεριφοράς και της προσέγγισης της μειοψηφίας του ενός, παρά το άναρχο διεθνές σύστημα στο οποίο καλούμαστε να κινηθούμε, στη Διπλωματία δεν χωράνε αδιέξοδα. Ακόμη και αν αυτό διαφαίνεται είναι παροδικά και αυτό που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα, υπομονή, επιμονή και ξεκάθαροι στόχοι”, υπογράμμισε.

“Ο διάλογος, αν υπάρχει πραγματική θέληση και βούληση από όλους μπορεί να φέρει αποτελέσματα και η Κύπρος, όπως εξάλλου έπραξε με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο, είναι έτοιμη να συζητήσει και με τα υπόλοιπα γειτονικά Κράτη για καθορισμό των θαλάσσιων της συνόρων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και Σχετικής Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας των ΗΕ του 1982”.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, “οι εξελίξεις στην περιοχή θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων αφού όπως οι 27 έχουμε συμφωνήσει η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζει το πλήρες φάσμα των σχέσεων ‘Αγκυρας-Βρυξελλών”.

“Η δική μας προσέγγιση έναντι των Ευρωτουρκικών Σχέσεων, όπως εξάλλου και για τις σχέσεις της ΕΕ με οποιοδήποτε Τρίτο Κράτος, είναι διττή”, ανέφερε. “Μια πολιτική καρότου και μαστιγίου όπου δύναται να υπάρξει συνεργασία εκεί που πραγματικά υπάρχει υποδομή και βούληση, αλλά και ουσιαστική αντίδραση εκεί που παραβιάζονται βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ”.

“Ως ΕΕ οφείλουμε να είμαστε συνεπείς, αποφασιστικοί, αξιόπιστοι τηρώντας ίσα μέτρα και σταθμά. Ήταν αυτές οι προσεγγίσεις εξάλλου, ανάμεσα σε άλλες, που έθεσαν τα θεμέλια για την σύσταση της ΕΕ και είναι η πίστη σε αυτές που θα την οδηγήσουν εκεί που οραματιζόμαστε όσοι πραγματικά πιστεύουν στο μέλλον της”, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Τέλος, όπως επεσήμανε, συζητήθηκε το Κυπριακό, με τις δύο πλευρές να εκφράζουν την ετοιμότητά τους “για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανα αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές”.

“Χωρίς καμία αμφιβολία η παρούσα απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, και θεωρούμε εφικτή την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα στη βάση της συμφωνημένης μορφής λύσης, εάν οι συνομιλίες διεξαχθούν στο κατάλληλο περιβάλλον, όπως ο ΓΓ των ΗΕ ζητά, μακριά από προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων είτε επί του εδάφους όπως βλέπουμε με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, είτε στη θάλασσα με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας”, κατέληξε.


ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΟ ΛΙΝΚ ΠΑΤΑ (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ) ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ:

https://www.facebook.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις