Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Κρίσιμη εβδομάδα για την Ελλάδα! Οι Τούρκοι πρέπει να μας ΝΙΩΣΟΥΝ

Η κρίσιμη συνάντηση της Πέμπτης…
Ελλάδα και Γαλλία αναμένεται αν υπογράψουν την διαλαλούμενη συμφωνία
αμυντικής συνεργασίας στο περιθώριο των συναντήσεων των κρατών μελών της Μεσογείου που θα λάβει χώρα στο νησί του Ναπολέοντα, την Κορσική, την ερχόμενη Πέμπτη.

RAFALE

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά τις τελευταίες μέρες, η Ελλάδα θα προμηθευτεί αρχικά 20 μαχητικά αεροσκάφη Rafale, άγνωστη η σύνθεση, δηλαδή τι τύπος μαχητικών και αν θα είναι 12 μεταχειρισμένα -8 καινούρια ή 12 καινούρια και 8 μεταχειρισμένα. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα με την υπογραφή της συμφωνίας θα προχωρήσει στην  προμήθεια νέου οπλικού συστήματος μετά το… 2005. Εκτενέστερα για το ζήτημα των Rafale και τις προεκτάσεις αυτού, μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://www.el.gr/war/ellas/tha-ginei-toy-aigaioy-tremoyn-oi-toyrk/

MIRAGE ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Μαζί με την υπογραφή για τα Rafale, θα υπογραφούν και οι συμβάσεις υποστήριξης των Mirage, οι επαναπιστοποιήσεις των γαλλικών όπλων που κατέχει η Πολεμική Αεροπορία KAI η επέκταση του χρονικού ορίου ζωής των πυραύλων cruise SCALP-EG. Πιθανή θεωρείται από αρκετούς, η προμήθεια επιπλέον βλημάτων SCALP μαζί με τα Rafale για επιπλέον δυνατότητες κρούσης. Η συμφωνία που είχε υπογραφεί για τα ανταλλακτικά των Mirage  έχει κολλήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο με τον Υπουργό Αμύνης κ. Παναγιωτόπουλο να προσπαθεί να ξεκολλήσει το πρόγραμμα από τις αγκυλώσεις του νόμου περί εξοπλισμών.

ΦΡΕΓΑΤΕΣ

Άγνωστο παραμένει αν η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει τελικά στην επιλογή των φρεγατών Belhara από την Γαλλία λόγω της μεγάλης έκτασης του οικονομικού κόστους, που θα έχει τυχόν προμήθειά τους. Έχουν γίνει προσπάθειες από την γαλλική πλευρά να βρεθεί κοινός τόπος με την Ελλάδα προτείνοντας τα πλοία να έχουν την γαλλική διαμόρφωση ( η οποία είναι ανεπαρκείς για τα δεδομένα του Πολεμικού Ναυτικού), έτσι ώστε να πιεστεί προς τα κάτω το κόστος. Η προσπάθεια και άλλων μνηστήρων να λάβουν το πρόγραμμα των νέων φρεγατών είναι ακόμα ένας παράγοντας που έχει δυσκολέψει την τελική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης αφού, ως συνήθως, πρέπει να κρατηθούν οι ισορροπίες και με άλλους παίκτες της παγκόσμιας σκακιέρας.

ΤΟΠΡΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ

Εκκρεμεί η προμήθεια των τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια Τ-214 και το “Ωκεανός” του Πολεμικού Ναυτικού. Η αρχική επιλογή αφορούσε τις τορπίλες DM2A4 Seahake από την Γερμανία. Εν τούτοις, η γερμανική στάση απέναντι στην Τουρκία, το προηγούμενο διάστημα, έχει δυσαρεστήσει την ελληνική πλευρά και ως εκ τούτου, η ιταλική επιλογή κερδίζει έδαφος. Η αλήθεια είναι ότι οι ιταλικές τορπίλες θα ήταν ορθότερη επιλογή. Φθηνότερες, καλύτερες κατά πάσα πιθανότητα( βάση προδιαγραφών) και άγνωστες στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο έχει αναπτύξει αντίμετρα με βάση τις δικές του DM2A4. Το πρόγραμμα των 105 εκ. ευρώ πρέπει να προχωρήσει άμεσα και είναι από τις πρώτες προτεραιότητες.

Με βάση το οικονομικό ύψος της προμήθειας των Rafale, θα εξαρτηθούν και άλλες προμήθειες αμυντικού υλικού, ενώ η απόφαση της Κυβέρνησης να επενδύσει άμεσα στην Άμυνα λόγο της τουρκικής επιθετικότητας, θα έχει σαν αποτέλεσμα ραγδαίες αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις.ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΟ ΛΙΝΚ ΠΑΤΑ (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ) ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ:

https://www.facebook.com/Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις