Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

ΚΡΙΣΗ στο ψευδοκράτος – Ραγδαίες εξελίξεις στην κατεχόμενη Κύπρο (vid)

 Χαμός με φόντο την παρέμβαση Ερντογάν...

O πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις στα Κατεχόμενα, αρνείται να τερματίσει την πειρατική του πολιτική και

να συμβάλλει στην δημιουργία συνθηκών μείωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η χθεσινή του απόφαση να ανοίξει μέρος της παραλίας της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου (Βαρώσια), ναρκοθέτησε την διαδικασία έναρξης διαλόγου για το Κυπριακό, δείχνοντας πως θέλει να αποφύγει εντέχνως τις διερευνητικές επαφές, άπαξ και αυτές γίνουν με πυρήνα το Διεθνές Δίκαιο.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις «προεδρικές εκλογές» στο ψευδοκράτος θέλησε να παρέμβει υπέρ του εκλεκτού του λεγόμενου «πρωθυπουργού» αλλά και υποψήφιου Προέδρου, Ερσίν Τατάρ, στήνοντας ένα προεκλογικό show με φόντο την Αμμόχωστο και με την ελπίδα να ανατραπούν οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων που δείχνουν επανεκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στην Προεδρία του ψευδοκράτους, ο οποίος έχει έρθει σε σύγκρουση με την Άγκυρα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσε ότι ανοίγει το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων την Πέμπτη, λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα την Κυριακή 11 Οκτωβρίου.

Η παρέμβαση του «Σουλτάνου» προκάλεσε έκρηξη οργής στα κατεχόμενα. Ως απάντηση στην στήριξη Ερντογάν στον Τατάρ (είναι τώρα πρωθυπουργός και θέλει να γίνει την Κυριακή πρόεδρος νικώντας τον Ακιντζί που τα έχει «σπάσει« με τον Ερντογάν), αποχώρησε από την ψευδοκυβέρνηση συνασπισμού το αντίπαλο Λαϊκό Κόμμα (HP), μέσω του λεγόμενου «υπουργού εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι. Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης στα Κατεχόμενα, «εξαπολύοντας πυρά, εναντίον του πολιτικού του εταίρου, Ερσίν Τατάρ, ο Κουντρέτ Οζερσάι, μετά από μία συνεδρίαση, περίπου δύο ωρών, με τα μέλη του κόμματός του, αποφάσισε να αποχωρήσει από τον ‘κυβερνητικό συνασπισμό’ του ψευδοκράτους».

Πλέον, με δεδομένο τον συσχετισμό δυνάμεων αλλά και την πόλωση, θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο το εγχείρημα σχηματισμού νέας «κυβέρνησης» με επικεφαλής το UBP (Κόμμα Εθνικής Ενότητας) του «πρωθυπουργού» αλλά και υποψήφιου «προέδρου» Ερσίν Τατάρ.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, στα Κατεχόμενα, ανακοίνωσε, το βράδυ της Τρίτης (06/10), την αποχώρηση της παράταξής του από την «κυβέρνηση» των τουρκοφρόνων.

Ύστερα από την Γενική Συνέλευση της παράταξης, ο επικεφαλής της, Γενάλ Γιουρς, άφησε αιχμές για την αξιοπιστία της «ψευδοκυβέρνησης» και του ψευδοκράτους.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος είπε:

«Το κόμμα μας ενήργησε υπεύθυνα και διαδραμάτισε τον ρόλο του σε αυτήν την περίοδο που ήμασταν στην “κυβέρνηση”. Ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο αρχιτέκτονας του “Υπουργείου Εξωτερικών” και η πρωτοβουλία Maraş, εξουσιοδοτήθηκαν άμεσα σε σχέση με την “Εξωτερική Πολιτική”. Η Συνέλευση του Λαϊκού Κόμματος αποφάσισε να αποχωρήσει από την “κυβέρνηση”. Θα ενεργήσουμε με αίσθημα ευθύνης έως ότου σχηματιστεί η νέα “κυβέρνηση”».


ΑΚΙΝΤΖΙ Από την πλευρά του, ο Ακιντζί χαρακτηρίζει τις παρεμβάσεις της Τουρκίας τόσο στο ζήτημα της Αμμοχώστου όσο και σε αυτό του αγωγού μεταφοράς νερού προς τα κατεχόμενα «ντροπή για τη δημοκρατία». Ειδικά για την Αμμόχωστο σημειώνει ότι πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος και εκφράζει την πεποίθηση ότι οι τουρκόφρονες θα δώσουν την απάντηση σε όσα συμβαίνουν με την ελεύθερη βούλησή τους στις εκλογές της Κυριακής. «Είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί το ζήτημα του Βαρωσιού με τρόπο που θα συμβάλει στη λύση, δεν θα δημιουργήσει εμπόδιο για τη λύση, και δεν θα έρχεται σε σύγκρουση με τον ΟΗΕ. Πρόκειται για κάτι το οποίο έχω πει εδώ και πολύ καιρό. Ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προετοιμάζεται για πρόσκληση στην ανεπίσημη συνάντηση 5+1 μετά τις εκλογές μας, οι προσπάθειες για το Βαρώσι μόλις λίγο πριν από τις εκλογές είναι ένα παράπτωμα που θα αφήσει τον τουρκοκύπριο λαό σε μια δύσκολη κατάσταση στη διεθνή σκηνή. Έχω το καθήκον να δηλώσω ότι είναι μεγάλο λάθος, λίγο πριν από τις εκλογές μας, η ξεκάθαρη μετατροπή σε εκλογικό υλικό ενός σημαντικού θέματος όπως αυτό του Βαρωσιού, το οποίο εμπίπτει στην ευθύνη της Προεδρίας. Πιστεύω ότι ο τουρκοκύπριος λαός θα δώσει την απαραίτητη απάντηση στα όσα συμβαίνουν με την ελεύθερη βούλησή του», σημειώνει ο κ. Ακιντζί.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;


Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις