Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Θρασύτατη ανακοίνωση από τουρκικό ΥΠΕΞ: «Με δική σας υπαιτιότητα φτάσαμε στην κρίση - Γιατί κάνατε άσκηση στην Θράκη;»!


 Το non paper έξι σημείων του τουρκικού ΥΠΕΞ: «Τα βήματα κλιμάκωσης της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος από τις 12 Σεπτεμβρίου»

Τη δική του ερμηνεία για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο παρουσιάζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και πολλά κυβερνητικά στελέχη της χώρας μας να διαμηνύουν πως δεν θα διεξαχθούν οι διερευνητικές συνομιλίες με την Άγκυρα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, παρουσιάζει τη δική του σκοπιά σχετικά με τους λόγους που κλιμακώθηκε η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπως και γιατί επιδεινώθηκαν οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, σε αρχείο έξι σελίδων με τίτλο: «Τα βήματα κλιμάκωσης της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος από τις 12 Σεπτεμβρίου» και σχετικές φωτογραφίες, η Τουρκία δίνει τη δική της εξήγηση για τους λόγους κλιμάκωσης.

Mάλιστα, στον λογαριασμό του στο Τwitter, το ΥΠΕΞ της Τουρκίας έχει επισυνάψει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (European External Action Service), τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον Σαρλ Μισέλ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

111
1.Τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ μεταξύ 14 και 18 Σεπτεμβρίου στη Θράκη όπου ζει η «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα».

2. Την NAVTEX που εξέδωσε στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα για στρατιωτικές ασκήσεις στη Χίο «η οποία τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης» και στις ανάλογες ασκήσεις στη Λήμνο που «επίσης τελεί υπό το ίδιο καθεστώς».

3. Το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί ακόμη την Ελλάδα για εναέριες ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο και στην εκδοθείσα NOTAM μεταξύ 27ης και 2ας Οκτωβρίου που «επίσης επηρέασε την ελευθερία της αεροπλοΐας».

4. Η Άγκυρα διαμαρτύρεται επίσης για τις χρονικά παρατεταμένες και γεωγραφικά εκτεταμένες NAVTEX που εκδίδει η Ελλάδα στο Αιγαίο, παραθέτοντας «παραδείγματα».

5. Επίσης το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι πέραν των παραβιάσεων των «αποστρατιωτικοποιημένων» ζωνών, η Ελλάδα παραβιάζει και το διμερές moratorium του 1988 ορίζοντας δύο ξεχωριστές ασκήσεις για την 29η Οκτωβρίου που είναι η Εθνική Εορτή της Τουρκίας, κάτι που προκάλεσε όπως αναφέρουν την αντίστοιχη απάντηση της Αγκυρας για την 28η Οκτωβρίου.

6. Τέλος το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα και για την πρόσφατη NOTAM μεταξύ 13 και 18 Οκτωβρίου επειδή καλύπτει την περιοχή δραστηριοτήτων του Ορούτς Ρέις, ενώ διαμαρτύρεται και για τις πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να προμηθεύεται UAV από το Ισραήλ για χρήση στην περιοχή.

​Όπως αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ: «Το Oruc Reis έφτασε στο λιμάνι της Αττάλειας στις 12 Σεπτεμβρίου 2020 για εργασίες ρουτίνας και επανεφοδιασμού. Μαζί με το Oruc Reis, επέστρεψαν και τα πλοία του Ναυτικού μας που το συνόδευαν για σκοπούς αυτοάμυνας, σε πρόγραμμα συντήρησης επίσης. Αμέσως μετά την επιστροφή του Oruc Reis, η Ελλάδα ανέπτυξε ναυτικές δυνάμεις στο νησί του Καστελλόριζου στις 13 Σεπτεμβρίου 2020. Διάφορες δυνάμεις εξακολουθούν να σταθμεύουν στο Καστελλόριζο από τότε».

Στη συνέχεια, η Άγκυρα αναφέρει πως από τις 14 ως τις 18 Σεπτεμβρίου «Ελλάδα και ΗΠΑ διεξήγαγαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Δυτική Θράκη όπου ζει η τουρκική μειονότητα της Ελλάδας. Τα τανκς Leopard των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μαζί με τα αμερικνικά τανκς M1 Αbrams διεξήγαγαν ασκήσεις κοντά στο Πετροχώρι, χωριό στην Ξάνθη» και παρά τις τουρκικές εκκλήσεις για ματαίωση των ασκήσεων σε μια περίοδο με ένταση, «η άσκηση προχώρησε κανονικά».

Ακόμη, στις 15 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα, όπως καταγγέλλει το τουρκικό ΥΠΕΞ, εξέδωσε NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις στη Χίο, η οποία «βρίσκεται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης».

Η Άγκυρα συνεχίζει, λέγοντας πως η Ελλάδα εξακολουθεί να πραγματοποιεί ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέσα και γύρω από το νησί της Λήμνου και στις 23-24 Σεπτεμβρίου 2020, ενώ μάλιστα και το συγκεκριμένο νησί θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Τουρκία προσθέτει πως η Ελλάδα διεξήγαγε εναέριες ασκήσεις γύρω από τα αποστρατικοποιημένα νησιά της Χίου, της Κω αλλά και της Ρόδου, ενώ εξέδωσε και ΝΟΤΑΜ για ασκήσεις μεταξύ 27 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου 2020, επηρεάζοντας την ελευθερία κίνησης σε μια μεγάλη περιοχή διεθνούς εναέριου χώρου.

Ακολούθως, την 1η Οκτωβρίου, η χώρα μας ανακοίνωσε πως θα διεξαχθούν στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχές νότια του Καστελλόριζου, η μία στις 6 Οκτωβρίου του 2020 και η άλλη στις 8 Οκτωβρίου 2020.

«Η Ελλάδα εκδίδει διαρκώς ναυτικές προειδοποιήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος, οι οποίες αφορούν μια μακρά περίοδο καθώς και μια μεγάλη περιοχή του διεθνούς εναέριου χώρου. Αυτή τη φορά ανακοινώθηκε μια άλλη NOTAM (A2931 / 20) για δραστηριότητες του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων με πυρά σε όλο το Αιγαίο Πέλαγος μεταξύ 11 Νοεμβρίου και 29 Δεκεμβρίου 2020» επισημαίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Επίσης, όπως τονίζει στις 8 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε ακόμη μια άσκηση για πυρά στη Λέσβο «καλύπτοντας μια περιοχή που βρίσκεται ακριβώς έξω από την Τουρκία».

«Σε ακόμη μια παραβίαση της αποστρατικοποιημένης κατάστασης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ανακοινώθηκαν ασκήσεις στις 9 Οκτωβρίου για 12-16
Οκτωβρίου στο νησί της Χίου, ενώ το ίδιο ισχύει και για το νησί της Λέσβου την ίδια περίοδο» υπογραμμίζει η Τουρκία.

Στη συνέχεια εξαπολύει νέα επίθεση στην Ελλάδα, λέγοντας ακόμα πως «μαζί με τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του καθεστώτος αποστρατικοποίησης, η Ελλάδα παραβιάζει και τη συμφωνία της Αθήνας του 1988, η οποία προβλέπει πως και οι δύο χώρες θα απέχουν από τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων σε εθνικές και θρησκευτικές ημέρες».

Δηλαδή, όπως τονίζει η Άγκυρα, η Αθήνα εξέδωσε ναυτικές προειδοποιήσεις για δύο χωριστές ασκήσεις που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν στις 29 Οκτωβρίου 2020, δηλαδή την Ημέρα Δημοκρατίας της Τουρκίας, και σε απάντηση, η Τουρκία ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις στις 28 Οκτωβρίου 2020, στην Επέτειο του «ΟΧΙ».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, η Ελλάδα άρχισε και πάλι να προκαλεί ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με την έκδοση νέας NOTAM για στρατιωτικές δραστηριότητες μεταξύ 13-18 Οκτωβρίου, την περίοδο που το Oruc Reis θα πραγματοποιεί τις δραστηριότητές του στην ευρύτερη περιοχή (12-22 Οκτωβρίου 2020).

Τέλος, η Τουρκία αναφέρει πως η χώρα μας σχεδιάζει να αποκτήσει μη επανδρωμένα οχήματα από το Ισραήλ και σκοπεύει να τα αναπτύξει στην περιοχή, συμπεραίνοντας πως η Αθήνα ευθύνεται για την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αυτές οι εξελίξεις δείχνουν τα απόκρυφα κίνητρα της Ελλάδας την παραμονή των διερευνητικών συνομιλιών.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;


Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις