Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Τι αλλάζει στο νόμο περί προμηθειών για τις Ένοπλες Δυνάμεις


 Του Χρήστου Μαζανίτη

Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε τις αλλαγές που προωθούνται σε ότι αφορά τους διαγωνισμούς

και τις προμήθειες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Όπως έγινε γνωστό, βασική επιδίωξη είναι η βελτίωση της διοικητικής διαδικασίας σε όλες τις φάσεις συμβάσεων στρατιωτικού εξοπλισμού με σκοπό την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο που προσδιορίζεται από τις σύγχρονες συνθήκες της αγοράς, το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο και τις απαιτήσεις ελέγχου και διαφάνειας. Ειδικότερα, προτείνονται:


α) τροποποίηση του ορίου της απευθείας ανάθεσης από 20.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ,

β) μη ανασταλτικό αποτέλεσμα της προδικαστικής προσφυγής ή ένστασης,

γ) μείωση του ποσοστού της συμπληρωματικής εγγύησης καλής εκτέλεσης (από 5% επί του ποσού της αύξησης χωρίς Φ.Π.Α. σε 4%), που υποχρεούται να καταθέσει ο ανάδοχος σε περίπτωση τροποποίησης της σύμβασης η οποία συνεπάγεται αύξηση της συμβατικής αξίας.

Θα περίμενε κανείς πιο γενναίες αποφάσεις, δεδομένου ότι εδώ και χρόνια έχει διαπιστωθεί – και μάλιστα με οδυνηρό τρόπο – ότι ο νόμος προμηθειών από τον νόμο Βενιζέλου έχει φρενάρει και συνεχίζει να φρενάρει κομβικά προγράμματα και των τριών Κλάδων. Ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, διαβεβαίωνε σε σχετικές δηλώσεις ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση του «Νόμου Βενιζέλου» (ν. 3978/11) και μάλιστα «λίαν συντόμως» με «απώτερο σκοπό να τρέξουν ταχύτερα τα κατά προτεραιότητα προγράμματα». Αντ΄ αυτού έγιναν ελάχιστες διορθωτικές κινήσεις.​

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;


Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις