Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Το Facebook επαναφέρει δημοσιεύσεις όπως της υδροξυχλωροκίνης και ζητάει συγνώμη στους χρήστες!


 Μάλλον πάνε να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, με έκπληξη μαθαίνουμε, ότι το Facebook έχει ένα ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αναφέρεται ως “Ανώτατο Δικαστήριο” της εταιρείας και ιδρύθηκε το 2019. Αυτό έγινε για να ελέγχει τις πολιτικές εποπτείας περιεχομένου (fact chekers) και αν αυτές το παρακάνουν…

Εκτός από την έκδοση μιας σειράς ετυμηγοριών, το Συμβούλιο Επιτήρησης έδωσε στο Facebook εννέα συστάσεις πολιτικής και αποκάλυψε ότι περισσότερες από 150.000 υποθέσεις έχουν ασκηθεί έφεση από τους χρήστες.

Οι πρώτες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου δεν περιελάμβαναν τελεσίδικη απόφαση σχετικά με την αναστολή του λογαριασμού του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μετά την επίθεση στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Το Facebook αναφέρθηκε για το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα και η απόφαση ήταν, ότι θα ανοίξει την υπόθεση του Trump με δημόσια σχόλια αύριο.

10 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κάνε και εσυ like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Οι πρώτες αποφάσεις

Το πρώτο σύνολο ετυμηγοριών έδωσε κάποιες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων του 20μελούς συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από νομικούς εμπειρογνώμονες, δημοσιογράφους και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Οι δημοσιευμένες αποφάσεις περιελάμβαναν συχνές αναφορές σε διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την ελευθερία του λόγου και πρότειναν στα μέλη διοικητικού συμβουλίου του Facebook να προτιμούν την ελεύθερη έκφραση και να μην έχουν σαν μόνο κριτήριο τις περιπτώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη.

Οι πέντε περιπτώσεις – τις οποίες το Facebook θα κρίνει αν ορθά αποφασίστηκε η διαγραφή τους – περιέχουν την απόφαση για την κατάργηση μιας ανάρτησης που υποδηλώνει υποτιμητικά ότι οι Μουσουλμάνοι είναι κατώτεροι, μια ανάρτηση σχετικά με τον καρκίνο του μαστού που απεικονίζει γυναικείες θηλές, μια θέση που φέρεται να αναφέρει έναν Γερμανό ηγέτη ναζί και μια ανάρτηση που αφορά θεραπεία για το COVID-19 

Η Αντιπρόεδρος του Facebook για την Πολιτική Περιεχομένου, Monika Bickert, δήλωσε ότι η εταιρεία “θα λάβει υπόψη της” τις προτάσεις του διοικητικού συμβουλίου. “Οι συστάσεις τους θα έχουν μόνιμο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνουμε τις πολιτικές μας”, είπε. 

Το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε μόνο μία από τις αποφάσεις του Facebook.

Η πρώτη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου αφορούσε έναν χρήστη απο την Μιανμάρ που δημοσίευσε στα Βιρμανικά, κάτι που αμφισβητούσε την ανταπόκριση των Μουσουλμάνων στη μεταχείριση των Ουιγούρων στην Κίνα. 

Αφού το Facebook αφαίρεσε την ανάρτηση, το Συμβούλιο Επιτήρησης διαπίστωσε ότι η απόφαση του Facebook ήταν ανακριβής και έκρινε ότι ενώ η δήλωση ήταν θρησκευτικού περιεχομένου για τους μουσουλμάνους, δεν περιείχε ρητορική μίσους. 

Μια άλλη απόφαση αφορούσε μια ανάρτηση στο Instagram που καταργήθηκε από ένα αυτοματοποιημένο σύστημα για παραβίαση των κανόνων σχετικά με το γυμνό. 

Η ανάρτηση αυτή ήταν ενός χρήστη απο τη Βραζιλία και είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση για τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού και περιελάμβανε φωτογραφίες γυναικείων μαστών και θηλών που παρουσίαζαν σημάδια καρκίνου. 

Το Συμβούλιο Επιτήρησης έγραψε ότι, το Facebook διέγραψε την ανάρτηση και αποκάλεσε την αφαίρεση ως τεχνικό σφάλμα, στη συνέχεια ζήτησε από το διοικητικό συμβούλιο να μην ασχοληθεί με αυτήν την υπόθεση. 

Το διοικητικό συμβούλιο διαφώνησε, γράφοντας ότι η υπόθεση ήταν σημαντική. “Η λανθασμένη κατάργηση αυτής της ανάρτησης δείχνει την έλλειψη κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού στην εποπτεία του, και εγείρει ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα”, έγραψε το διοικητικό συμβούλιο. 

Ο οργανισμός παρότρυνε το Facebook να αλλάξει τις πολιτικές του και να ενημερώνει τους χρήστες όταν το περιεχόμενό τους εποπτεύεται από αυτοματοποιημένα συστήματα και να μη κατεβάζει αναρτήσεις χωρίς προειδοποίηση.

Σε μια άλλη απόφασή του, το διοικητικό συμβούλιο επέλεξε να αποκαταστήσει μια θέση που απέδωσε λανθασμένα σε ένα απόσπασμα του ηγέτη της ναζιστικής Γερμανίας Joseph Goebbels.

Η πολιτική του Facebook είναι να αντιμετωπίζει αποσπάσματα που αποδίδονται σε επικίνδυνα άτομα, εκτός εάν ο χρήστης προσθέσει περιεχόμενο που καταδικάζει αυτό το άτομο. 

Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε, ωστόσο, ότι αυτές οι πολιτικές δεν περιγράφηκαν σωστά στο κοινό, και ο χρήστης δεν ενημερώθηκε ποια πολιτική παραβίασε η ανάρτησή του.

Το διοικητικό συμβούλιο συμβούλεψε το Facebook να ενημερώνει καλύτερα τους χρήστες σχετικά με τους κανόνες του και να προσδιορίζει με μεγαλύτερη σαφήνεια ποιες οργανώσεις και άτομα μπορούν να θεωρηθούν «επικίνδυνα».

Η τελική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου αποκατέστησε μια θέση που επέκρινε τη στρατηγική υγείας της Γαλλίας και ισχυρίστηκε ψευδώς ότι υπάρχει θεραπεία για το COVID-19. 

Η δημοσίευση επέκρινε μια Γαλλική ρυθμιστική αρχή που αρνήθηκε να εγκρίνει την υδροξυχλωροκίνη για χρήση κατά του COVID-19 – ένα φάρμακο που υποστήριξαν ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του κ. Trump. 

Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ότι ενώ η ανάρτηση προέβαλε ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με μια θεραπεία COVID, θα έπρεπε να αποκατασταθεί, διότι δεν προκαλούσε επικείμενη βλάβη, ένα κρίσιμο στοιχείο των πολιτικών του Facebook για παραπληροφόρηση.

Το διοικητικό συμβούλιο είπε επίσης ότι οι κανόνες παραπληροφόρησης του Facebook ήταν ασυνεπείς και ασαφείς. “Ένα συνονθύλευμα πολιτικών που βρέθηκαν σε διαφορετικά μέρη του ιστότοπου του Facebook καθιστά δύσκολο για τους χρήστες να κατανοήσουν ποιο περιεχόμενο απαγορεύεται”. 

“Οι αλλαγές στις πολιτικές COVID-19 του Facebook που ανακοινώθηκαν στο Newsroom της εταιρείας δεν αντικατοπτρίζονταν πάντα στα Πρότυπα της Κοινότητας, ενώ μερικές από αυτές τις αλλαγές φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση.” Τόνισε

Ο Bickert είπε ότι το περιεχόμενο σε τρεις από τις υποθέσεις είχε ήδη αποκατασταθεί και το περιεχόμενο με την τέταρτη υπόθεση αποκαταστάθηκε πέρυσι.

Αυτό το αυστηρό “διοικητικό συμβούλιο” που εμφανίστηκε απο το πουθενά, μάλλον το χρησιμοποιεί το Facebook σε περιπτώσεις που είναι φανερό πως το παράκαναν με την λογοκρισία και προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, με δήθεν ανεξάρτητες αρχές επιτήρησης…

Πηγή www.cbsnews.com

Δείτε περισσότερα https://anazitiseis.gr/to-facebook-tha-paradidei-dedomena-christon-sto/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις