Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Βέτο όπου τους «βρίσκει» η Βουλγαρία - Μπλοκάρισε την συμφωνία Σκοπίων-Frontex γιατί αναφέρουν «μακεδονική γλώσσα»


 Σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση που χάρισε τα πάντα στα Σκόπια η Βουλγαρία δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει το ίσιο και μετά το βέτο στις ενταξιακές διαδικασίες των Σκοπίων έρχεται το βέτο και για την Frontex εφόσον η επονομαζόμενη  «μακεδονική» γλώσσα παραμένει εμπόδιο για την υπογραφή της συμφωνίας με τον Frontex ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα Σκόπια.


Προφανές ενδιαφέρον

Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των ΣΚοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ στη διάρκεια της διάσκεψης «Ο ρόλος των ΜΜΕ και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία ένταξης».

Ο ίδιος επισήμανε ότι υπάρχει προφανές ενδιαφέρον για την υπογραφή της συμφωνίας με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής- Frontex, και τη ρύθμιση αυτού του ζητήματος με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι το μόνο εμπόδιο που απομένει για την υπογραφή της συμφωνίας είναι η αναφορά της «μακεδονικής γλώσσας».


Δεν υπογράφει η Βουλγαρία

Η συμφωνία του Frontex με τα Σκόπια, συνάφθηκε τον Ιούλιο του 2018, αλλά μέχρι στιγμής η μόνη χώρα που δεν την έχει υπογράψει είναι η Βουλγαρία.

«Το κύριο και τελευταίο ζήτημα είναι αυτό που έχει προκύψει τώρα με αυτήν την πρόκληση», είπε ο Ντιμιτρόφ.

Η Βουλγαρία έχει επιφυλάξεις σχετικά με τη διατύπωση της «μακεδονικής γλώσσας», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι, από την άλλη πλευρά, η θέση μας είναι ότι αυτή η συμφωνία, καθώς και οι συμφωνίες με όλες τις άλλες χώρες, οι οποίες έχουν υπογραφεί στα σερβικά, στη γλώσσα του Μαυροβουνίου…, θα πρέπει να υπογραφεί και στα «μακεδονικά».


Η απάντηση της Κομισιόν

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων MIA ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη θέση της σχετικά με το καθεστώς της υπογραφής της συμφωνίας για τον Frontex μεταξύ Σκοπίων και της ΕΕ, και η απάντηση ήταν ότι συνιστά πρόβλημα η χρήση της «μακεδονικής γλώσσας», όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του πρακτορείου από τις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Eνωση βρίσκεται στη διαδικασία υπογραφής συμφωνίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για τον Frontex, δηλαδή ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων, ένα από τα στρατηγικά σημεία για την καταπολέμηση της «παράνομης μετανάστευσης» στην ΕΕ, επειδή οι χώρες της περιοχής βρίσκονται στη «βαλκανική διαδρομή»-κλειδί, ήταν η απάντηση της Κομισιόν.


Η «μακεδονική γλώσσα»

Τα τελευταία δύο χρόνια, η ΕΕ έχει υπογράψει τέτοιες συμφωνίες με την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Η συμφωνία με τον Frontex και τα Σκόπια ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2018, αλλά μέχρι σήμερα υπολείπεται η υπογραφή της λόγω άρνησης της Βουλγαρίας, προστίθετο στην απάντηση.

Η αναφορά «μακεδονική γλώσσα» αποτελεί το μόνο εμπόδιο που απομένει για την υπογραφή της συμφωνίας, και για άλλες λεπτομέρειες επικοινωνήστε απευθείας με τις εθνικές αρχές, κατέληγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη γραπτή απάντησή της στο ΜΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις