Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

«Βάφτισαν» χαλάρωση του lockdown την κατάργηση των «έξυπνων» μέτρων: Τι θα ανακοινωθεί την Παρασκευή


 Με θριαμβευτικούς τίτλους παρουσιάζουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ την χαλάρωση των μέτρων η οποία έρχεται, με τους πολίτες να πιστεύουν πως επιτέλους θα πάρουν τη ζωή τους πίσω. 

Η λαϊκή αποδοκιμασία και τα πεσμένα ποσοστά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή του Pronews TV με τον Τάσο Γκουριώτη, οδηγούν την κυβέρνηση στο να χαλαρώσει, λίγο, το lockdown και την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί η άρση ορισμένων μέτρων. 

Ποια θα είναι αυτά; Τα «έξυπνα» μέτρα! Ουσιαστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναμένεται να ανακοινώσει πως καταργούνται τα «έξυπνα» μέτρα, τα οποία πριν από λίγες ημέρες υποτίθεται πως θα «έσωζαν» τη χώρα από τον κορωνοϊό. Αυτό θα παρουσιαστεί ως χαλάρωση μέτρων. 

Συγκεκριμένα αν και οι αποφάσεις φαίνεται να έχουν «κλειδώσει», οι «ειδικοί» ακύρωσαν την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση και θα πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις στην τακτική σύσκεψη της Παρασκευής.

Ο λόγος που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτή τη κίνηση είναι γιατί οι λοιμωξιολόγοι θέλουν μελετήσουν ενδελεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα μετά το εορταστικό τριήμερο όπου τα τεστ ήταν πολύ λιγότερα απ’ όσα γίνονται τις καθημερινές.


Lockdown: Τι αναμένεται να αλλάξει στις μετακινήσεις

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το πρώτο μέτρο που συζητείται είναι η μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από αυτό το Σαββατοκύριακο. Αυτό είναι το πρώτο μέτρο που πιθανότατα θα χαλαρώσει, με τον Νίκο Χαρδαλιά βέβαια να αναμένεται να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις την Παρασκευή.


Να τονιστεί πως μέχρι τώρα, για Σάββατο και Κυριακή ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Αυτό που εξετάζεται και αναμένεται να «κλειδώσει» είναι το ωράριο για τα Σαββατοκύριακα να ξεκινάει από τις 9 το βράδυ. Οι «ειδικοί» οδηγούνται προς την κατεύθυνση αυτή συνυπολογίζοντας και την κόπωση των πολιτών από τον συνεχή εγκλεισμό, καθώς και ότι η ημέρα πλέον μεγαλώνει και οι πολίτες θα μπορούν να κινηθούν για περισσότερες ώρες εκτός σπιτιού, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συνωστισμού.

Το δεύτερο μέτρο που έχει να κάνει με τις μετακινήσεις είναι ότι θα σταματήσει να ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλον δήμο με αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας τον κωδικό 6. Υπενθυμίζεται πως έως και σήμερα το SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 προβλέπει τη μετακίνηση για σωματική άθληση και βόλτα με το κατοικίδιο χωρίς τη χρήση ΙΧ, αλλά πεζή ή με ποδήλατο εντός δήμου ή ως 2 χιλιόμετρα απόσταση από τον τόπο κατοικίας.


Τα κομμωτήρια ακολουθούν στην λίστα

Ένα άλλο μέτρο που συζητούν οι λοιμωξιολόγοι είναι ένα πρώτο άνοιγμα της αγοράς. Προτεραιότητα φαίνεται πως έχουν τα κομμωτήρια, τα οποία αναμένεται την Παρασκευή να πάρουν το «πράσινο φως» προκειμένου να επαναλειτουργήσουν, κάτω πάντα από τα προβλεπόμενα μέτρα. Το σενάριο λέει πως η πιθανότερη ημερομηνία ανοίγματός τους είναι η Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Όπως και στο προηγούμενο lockdown, τα κομμωτήρια είχαν ανοίξει πρώτα από την αγορά, όπως φάνηκε, δεν επιδείνωσαν την πορεία της πανδημίας. Τα παραπάνω μέτρα χαλάρωσης φυσικά θα κριθούν από τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων οι οποίοι θα μελετήσουν όλα τα δεδομένα και αυτής της εβδομάδας, καθώς η έξαρση της πανδημίας εξακολουθεί να τους πονοκεφαλιάζει.

Η κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και σταδιακά θέλει να ανοίξει η αγορά καθώς η κατάσταση για τους επιχειρηματίες έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη. Και αυτό που στοχεύουν είναι να αποφασιστεί ένα της σταδιακής άρσης τους ώστε να επιστρέψει η κοινωνία στην κανονικότητα. Πιθανή ημερομηνία ανοίγματος του λιανεμπορίου είναι η 29η Μαρτίου, ενώ από Απρίλιο αναμένεται το άνοιγμα στα σχολεία.

Προς άνοιγμα και τα δικαστήρια

Προς άνοιγμα και των δικαστηρίων κινείται εν τω μεταξύ η κυβέρνηση. Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, υπάρχει η βούληση να ξεκινήσουν κανονικά την λειτουργία τους, τηρώντας όλους τους απαραίτητους κανόνες λόγω της πανδημίας.

Μιλώντας στην επιτροπή δημόσιας διοίκησης, ο κ. Τσιάρας εξήγησε πως μέχρι την προσεχή Πέμπτη θα κατατεθεί τροπολογία όπου θα ρυθμίζονται τα ανοιχτά ζητήματα επαναλειτουργίας των δικαστηρίων. «Οι επιδημιολόγοι δίνουν έναν οδικό χάρτη! Ερχόμαστε να προτείνουμε το άνοιγμα των δικαστηρίων αλλά αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή και η δημόσια υγεία και εκεί στεκόμαστε», είπε ο υπουργός.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός ζήτησε την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, με όλα τα απαραίτητα μέτρα. «Δεν μπορεί σε μια ευνομούμενη πολιτεία να λειτουργεί η εφορία και όχι το υποθηκοφυλακείο», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «δεν μπορεί να συνεχίσει να μην απονέμεται δικαιοσύνη και να μη δίνεται στους πολίτες δικαίωμα δικαστικής προστασίας ούτε καν προσωρινής, γιατί εκδίδονται μεν αποφάσεις, αλλά δεν εκτελούνται». 

Τα δικαστήρια, ενδέχεται να επαναλειτουργήσουν μερικώς από τις 22 Μαρτίου και να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών από τις 29 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις