Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

Καταιγιστικές εξελίξεις στη Λιβύη: Χαφτάρ-Καντάφι ενώνουν δυνάμεις


 Ιωάννης Χάρχαρης

Ανακατατάξεις στην ''σκακιέρα'' της Λιβύης

ΟHaftar,  γνωρίζοντας ότι δεν είναι και τόσο νέος ( 76 ετών) και παράλληλα, ότι ο Saif al islam Kadhafi θα εκλεγεί σε περίπτωση προεδρικών εκλογών, καθώς η δημοφιλία του Saif al islam κυμαίνεται στο 85-90% στο λυβικό πληθυσμό, ανακοίνωσε συμφωνία μαζί του για την επίλυση των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Λιβυκός λαός.

Πρόσφατα, εμφανίστηκαν διαρροές που επαληθεύτηκαν από τον τύπο, αναφορικά με την συνεννόηση των δύο πλευρών, μετά από συνάντηση  μεταξύ συμβούλων που συνδέονται με τη Γενική Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων του Χαφτάρ και αυτών, που ακολουθούν τον γιο του  ηγέτη, Saif al-Islam Gaddafi.

Ανακοίνωσαν σχετικά με την τρέχουσα πολιτική σκηνή, ότι συμφώνησαν στην ανάγκη να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο και να παραμερίσουν τυχόν διαφορές, που αποτελούν εμπόδιο στη διάσωση της χώρας.

Πηγές που βρίσκονταν παρών στον διάλογο που πραγματοποιήθηκε, ανέφεραν στο Al-Sa'at 24 υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν, ότι υπάρχει μια κατάσταση αρμονίας στις απόψεις που διατυπώθηκαν, αποκρυσταλλώνοντας μια ενοποιημένη θέση για το τι συμβαίνει επί του παρόντος, και ότι οι συνομιλητές συμφώνησαν σε διάφορα σημεία και κοινές απόψεις.

Με αφορμή όσον αφορά αυτό που η χώρα βιώνει αυτή τη στιγμή, η συνάντησή τους, θα  μεταφραστεί σε πιο πρακτικά βήματα, τα αποτελέσματα της οποίας είναι πιθανό να εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η Λιβύη, είναι σήμερα μάρτυρας του μονοπωλίου, του Αμπντέλ Χαμίντ αλ-Νταμπάιμπα στην εξουσία και του ελέγχου του σε όλα τα υπουργεία και θεσμούς, ενδυναμώνοντας τον λαό της πόλης του Μουζουράτα, ο οποίος επιχειρεί πολιτικό αποκλεισμό στη χώρα.

Μερικά  κόμματα, ζητούν συνταγματική κατοχύρωση όσον αφορά την μέθοδο εκλογής του Προέδρου καθώς και των εξουσιών του, επειδή βλέπουν προσπάθειες  ορισμένων να μειώσουν τις εξουσίες του υπέρ του εκλεγμένου κοινοβουλίου, διαφωνίες που απειλούν, να αναβάλουν τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί στις 24 Δεκεμβρίου.

Να υπενθυμίσουμε, ότι Λίβυοι εκπρόσωποι που συνεδρίασαν στην Τυνησία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, κατέληξαν σε συμφωνία που προβλέπει «εθνικές εκλογές» στη Λιβύη στις 24 Δεκεμβρίου του 2021.

«Οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης, συμφώνησαν για τη διοργάνωση κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών, στις 24 Δεκεμβρίου 2021», είχε δηλώσει η Στέφανι Ουίλιαμς  προσωρινή απεσταλμένη του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

«Η επίτευξη της διοργάνωσης εκλογών, απαιτεί ένα νέο εκτελεστικό ορόσημο στην προσπάθεια για να ενωθεί η χώρα. Αυτό προϋποθέτει τη σύσταση, ενός μεταρρυθμισμένου συμβουλίου προεδρίας και μια αποτελεσματική και ενιαία κυβέρνηση εθνικής ενότητας», δήλωσε η Στέφανι Ουίλιαμς.

Οι συνομιλίες στην Τύνιδα, είχαν πραγματοποιηθεί μετά από συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δύο κύριων πλευρών στον πόλεμο της χώρας,  τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ, που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Ωστόσο, πολλοί Λίβυοι συνεχίζουν να είναι δύσπιστοι, πιστεύοντας, ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες  δεν θα καταφέρουν να τερματίσουν την σχεδόν δέκα χρόνια κατάσταση χάους και αιματοχυσίας στην χώρα.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η Ρωσία, υποστηρίζει τον Haftar ενάντια στον αρεστό του ΝΑΤΟ, Fayez El-sarraj και ότι ο Saïf al islam Kadhafi υποστηρίζεται επίσης από την Ρωσία.

Η σκακιέρα της Λιβύης, είναι εξίσου σημαντική με τη συριακή σκακιέρα, από στρατηγικής άποψης και η δύναμη που θα ελέγξει τη Λιβύη μετά τις εκλογές, θα ελέγξει τη Μεσόγειο !

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις