Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Τουρκία: Υποκριτική και γελοία η λίστα των ΗΠΑ για τη στρατολόγηση παιδιών

 


Ενοχλήθηκε η Άγκυρα, έπειτα από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να προσθέσει την Τουρκία στη λίστα των χωρών που χρησιμοποίησαν πέρσι παιδιά-στρατιώτες, απορρίπτοντας την κίνηση αυτή, την οποία χαρακτήρισαν επίσης «υποκριτική», με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί διατηρούν συμμαχία με τους Κούρδους του YPG, τους οποίους οι Τούρκοι θεωρούν «επέκταση» του PKK.

«Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα υποκρισίας και δύο μέτρων και δύο σταθμών, αφού οι ΗΠΑ βοηθούν ανοιχτά, παρέχουν οπλισμό στο PKK/YPG που στρατολογεί παιδιά δια της βίας» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Τουρκία χαρακτηρίζει επίσης «γελοίο» ότι στη λίστα δεν περιλαμβάνονται οι κουρδικές αντάρτικες οργανώσεις που πολεμούν εδώ και 40 χρόνια εναντίον της.

Οι ΗΠΑ θεωρούν τη YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού, η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας) ως βασικό σύμμαχό τους στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η YPG είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε την Τουρκία στη λίστα των χωρών, οι οποίες εμπλέκονται με την στρατολόγηση παιδιών και την ανάπτυξή τους στο πεδίο της μάχης, τοποθετώντας για πρώτη φορά μια συμμαχική χώρα, στο πλαίσιο NATO, στην λίστα αυτή, ενώ στη συνέχεια επικαλείται δεδομένα και στοιχεία από τις ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει στην έκθεση «2021 Trafficking in Persons – TIP» πως η Τουρκία παρέχει «έμπρακτη υποστήριξη» στην διαβόητη Μεραρχία «Σουλτάν Μουράτ» που έλαβε μέρος στις συγκρούσεις της Συρίας, ενώ αποτελεί μια αντιπολιτευτική οργάνωση που μάχεται το καθεστώς Άσαντ, ενώ στις τάξεις της υπηρετούν πολλά παιδιά -στρατιώτες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αντιδράσει ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεσμεύθηκε να αποτρέψει «την στρατολόγηση παιδιών και το να χρησιμοποιούνται στη μάχη» τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, όπως τόνισε ο Πήτερ Στάνο.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά ότι: «Καταγράφουμε την απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ να προσθέσει την Τουρκία σε κατάλογο χωρών που εμπλέκονται στη χρήση παιδιών στρατιωτών, λόγω της υποστήριξης που παρέχει η Τουρκία σε ομάδα στη Συρία που χρησιμοποιεί παιδιά στρατιώτες, σύμφωνα με τις ΗΠΑ. Η χρήση των παιδιών ως αναλώσιμο πυρομαχικό είναι εντελώς απαράδεκτη και η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στο να αποτρέψει την στρατολόγηση και τη χρήση παιδιών στη μάχη, να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους και να διασφαλίσει την επανένταξή τους».

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις