Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Ανασχηματισμός-φιάσκο: Η αντικατάσταση του Ε.Αποστολάκη «γκρεμίζει» την κυβέρνηση -Σε αναζήτηση λύσεων ο Κ.Μητσοτάκης

 


Σε μέγα φιάσκο εξελίχθηκε ο ανασχηματισμός που ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, καθώς ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος θα αναλάμβανε το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας δεν αποδέχθηκε εν τέλει την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ένα τεράστιο επικοινωνιακό πλήγμα για την κυβέρνηση, την ώρα που ήδη βρίσκεται στα σχοινιά λόγω των χειρισμών της σε μια σειρά από μείζον θέματα. Και τώρα το ερώτημα είναι... ποιος; 

Ποιος θα αναλάβει το υπουργείο στη θέση του Ευάγγελου Αποστολάκη; 

Μια από τις επιλογές που έχει ο πρωθυπουργός είναι να μην προχωρήσει τελικά στα σχέδια για δημιουργία ενός ξεχωριστού υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Παρόλα αυτά κάτι τέτοιο δεν προκρίνεται, καθώς ο ίδιος θεωρεί ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης δομής και σύμφωνα με πληροφορίες αναζητά το κατάλληλο πρόσωπο στον χώρο της κεντροαριστεράς επιμένοντας στην ανάγκη διακομματικής συναίνεσης στο συγκεκριμένο ζήτημα που «αφορά την προστασία των ανθρώπινων ζωών και του φυσικού περιβάλλοντος».

Ο χρόνος πιέζει, καθώς πλέον μπήκαμε στον κρίσιμο Σεπτέμβριο (λόγω πανδημίας) και η κυβέρνηση έχει μια σειρά από θέματα και αντιδράσεις να διαχειριστεί. Η αντικατάσταση του Αποστολάκη πρέπει να αποφασιστεί άμεσα, καθώς ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται και για ανακοινώσεις στη ΔΕΘ και θα ήταν απαραίτητο να έχει ολοκληρωμένο το κυβερνητικό σχήμα. 

Όσον αφορά τον αντικαταστάτη του Ευάγγελου Αποστολάκη η μέχρι σήμερα υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή φαντάζει η ιδανική. 

Ο Α.Στεφανής έχει βαθιά γνώση των αναγκών Πολιτικής Προστασίας της χώρας αφού χειρίστηκε και το μεταναστευτικό για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει την μενταλιτέ και την πυγμή για μία τέτοια θέση, η οποία κατά 50% συνεργάζεται με τα στρατιωτικά σώματα και βέβαια, μπορεί να συνεισφέρει πολλά στην συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Επίσης έχει και μία «προσωπική» κόντρα με τον Ε.Αποστολάκη, οπότε θα ισορροπούσε σε προσωπικό επίπεδο το «χαστούκι» Αποστολάκη στον Ε.Μητσοτάκη.

Άλλωστε με αυτή την λογική είχε επιλεγεί και ο Ε.Αποστολάκης, συν βέβαια το γεγονός ότι πολιτικά «πλαγιοκοπούσε» τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση.

Παρόλα αυτά θα πρέπει να υπολογίσουμε πως ο Α.Στεφανής τέθηκε «εκτός» λόγω της διαφωνίας του στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον Νίκο Χαρδαλιά να τον αντικαταστεί. Το να τον επαναφέρει μετά από μια ημέρα στην κυβέρνηση και μάλιστα πλέον ως υπουργό Πολιτικής Προστασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήταν ένα πλήγμα για τον εγωισμό του πρωθυπουργού. 

Το παρασκήνιο του φιάσκου Αποστολάκη

Ο Α.Τσίπρας ξεκαθάρισε στον Ε.Αποστολάκη ότι η ανάληψη του υπουργείου και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση αλλά πρόσκληση σε αποστασία.

Ο Ε.Αποστολάκης του απάντησε ως εξής: «Πρόεδρε με παγίδευσαν. Μου είπαν ότι υπάρχει συναίνεση γιατί αυτό το σχέδιο μπορεί μόνο έτσι να προχωρήσει. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω από την αντίδρασή σας, συναίνεση δεν υπάρχει. Θα κάνω δήλωση που θα λέω ότι δεν αποδέχομαι την πρόταση».

Ο Ε.Αποστολάκης τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός του Κ.Μητσοτάκη. Στην απόφαση αυτή τον ενθάρρυνε και μεγάλος επιχειρηματίας, στενός φίλος του Ε.Αποστολάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από αυτά τα δεδομένα, υποστηρίζει ότι ο ανασχηματισμός εξελίσσεται σε «ιστορικό φιάσκο» και καταλογίζει στον πρωθυπουργό προσπάθεια «εξαγοράς» του κ.Αποστολάκη.  

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:  

«Ο πολυδιαφημισμένος ανασχηματισμός του κ. Μητσοτάκη εξελίσσεται τελικά σε παγκοσμίων διαστάσεων ιστορικό φιάσκο. Τελικά έμεινε με τους ακροδεξιούς που υπουργοποίησε και τις απαράγραπτες ευθύνες του για την αποτυχία του «επιτελικού κράτους».

Όπως προκύπτει, από τη δήλωση του κ. Αποστολάκη, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει, ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή του χωρίς τη συναίνεσή του. 

Μάλλον θα συνειδητοποίησε ότι δεν ενστερνίζονται όλοι την οικογενειακή του παράδοση. Υπάρχουν στο δημόσιο βίο και άνθρωποι έντιμοι, που θεωρούν την αξιοπρέπεια σημαντικότερη από τα αξιώματα».

Το τελευταίο τηλεφώνημα του Ε.Αποστολάκη με τον Α.Τσίπρα αποδείχθηκε καθοριστικό για την απόρριψη από  τον πρώτο της πρότασης Μητσοτάκη (είχε ανακοινωθεί ήδη) για την θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας.

Φυσικά στην κυβέρνηση «το φυσάνε και δεν κρυώνει» το φιάσκο, το οποίο εκτός των άλλων δείχνει και πόσο ελάχιστος βίος της απομένει: 

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε σχετικά:

«Ο Πρωθυπουργός κάνοντας πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την ίδρυση υπουργείου με αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο. Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και διακομματική αποδοχή: Τον υπουργό Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη.

Τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:

Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου. Μόλις χθες, άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του. Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.

Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του.

Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού.

Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα.

Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του.

Κατόπιν αυτών, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις