Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Άγριο «φακέλωμα» ανεμβολίαστων: «Όποιος μπει σε μαύρη λίστα δεν βγαίνει» - «Τσακίζουν» την εστίαση με «λουκέτα»


 Ένα «μπαράζ» ελέγχων έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες οι ελεγκτικοί μηχανισμοί με αφορμή την εφαρμογή των νέων μέτρων που επιβλήθηκαν για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα οποία εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα πρέπει να δείχνουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να μπουν σχεδόν σε όλους τους χώρους. 

Ήδη έχουν ξεκινήσει να «πέφτουν» τα πρώτα πρόστιμα, ενώ μπήκε «λουκέτο» 60 ημερών σε γνωστό νυχτερινό μαγαζί στο Γκάζι γιατί φέρεται να επέτρεψε την είσοδο σε άτομα που δεν είχαν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού. 

Ενδεικτικό, πάντως, της συστηματικότητας των ελέγχων αποτελεί το γεγονός ότι την περασμένη Παρασκευή, παραμονή της εφαρμογής των νέων μέτρων, διενεργήθηκαν 94.673 έλεγχοι σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, επιβάλλοντας συνολικά πρόστιμα ύψους 100.500 ευρώ και προσωρινό λουκέτο σε 382 επιχειρήσεις, κυρίως λόγω της μη χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, της απουσίας αναγραφής του μέγιστου αριθμού ατόμων στο κατάστημα, αλλά και της μη τήρησης του μέτρου των αποστάσεων.

Για την εφαρμογή των νέων μέτρων μίλησε ο διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης σε τηλεοπτική εκπομπή και αποκάλυψε ουσιαστικά ότι γίνεται «φακέλωμα» των όσων δεν κυκλοφορούν με το πιστοποιητικό ανά χείρας. 

Ο Α.Μπίνης ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τους ελέγχους, καθώς η βάση δεδομένων που διαμοιράζονται όλοι οι φορείς που τους διεξάγουν, τους δίνει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να έχουν το πλήρες ιστορικό για κάθε ΑΦΜ για τους τελευταίους 18 μήνες. 

«Με τα tablets και τα smartphones που διαθέτουμε, έχουμε τη δυνατότητα, ανεξάρτητα από την αρχή που έχει επιβάλλει το πρόστιμο, να βλέπουμε το ιστορικό και αυτό μας βοηθάει σε δύο πράγματα. Πρώτον στον σχεδιασμό των ελέγχων ώστε να μην κουράζουμε τους ελεγχόμενους και δεύτερον να αποφασίζουμε το ύψος του προστίμου που θα επιβληθεί σε περίπτωση δεύτερης ή τρίτης υποτροπής», τόνισε. 

Παράλληλα μίλησε για την περίπτωση του νυχτερινού μαγαζιού στο Γκάζι, όπου εντοπίστηκαν πελάτες χωρίς τα πιστοποιητικά, σημειώνοντας ότι επειδή ήταν υπότροπο για τρίτη φορά, επιβλήθηκε ανάκληση της άδειας λειτουργίας για 60 ημέρες. 

Ο Α.Μπίνης υποστήριξε ότι πελάτες και επιχειρηματίες συμμορφώθηκαν στα νέα μέτρα τονίζοντας ότι «η καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, αλλά και των επιχειρηματιών σχετικά με τα νέα μέτρα είχε αποτέλεσμα. Οι έλεγχοι που έγιναν το μεσημέρι σε εμπορικούς δρόμους, καταστήματα, mall, που μπήκαν τώρα σε αυτή τη διαδικασία, έδειξαν ότι υπάρχει συμμόρφωση, υψηλό αίσθημα ευθύνης και οι πελάτες που σέβονται τον υγιή επιχειρηματία έδειχναν τα πιστοποιητικά τους χωρίς προβλήματα».

Τέλος, όπως ανέφερε, το σύστημα δείχνει ευαίσθητες δομές, γηροκομεία, προνοιακές δομές, όπου από τον Σεπτέμβριο διενεργούνται έλεγχοι για να βεβαιωθούν οι αρχές ότι τηρούνται τα μέτρα.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις