Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Πολιτική κρίση στα Σκόπια: Τι θα γίνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών εάν πέσει η κυβέρνηση Ζάεφ


 Να ρίξει την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας επιχειρεί η εθνικιστική αντιπολίτευση, που επιθυμεί να αποκαλεί τη χώρα Μακεδονία. Πόσο πιθανό είναι να ανατραπεί η Συμφωνία των Πρεσπών;

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα Σκόπια, μετά τη συντριπτική ήττα του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του Ζόραν Ζάεφ στις δημοτικές εκλογές.

Καθώς 61 βουλευτές του κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας υπογράφουν την πρόταση μομφής που κατατέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, έχουν τη δυνατότητα να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Ζάεφ. Όμως η ψηφοφορία αναμένεται να λάβει χώρα την Πέμπτη και ο πολιτικός χρόνος είναι «πυκνός».

Όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους.

Η πλευρά του κυβερνώντος κόμματος της Βόρειας Μακεδονίας φέρεται να ποντάρει στο ισχυρό σενάριο μη συμφωνίας των αλβανικών κομμάτων με το VMRO.

Κινδυνεύει η Συμφωνία των Πρεσπών;

Ενώ ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μιτσκόσκι υπόσχεται τώρα ότι δεν θα αποκαλέσει ποτέ τη χώρα του «Βόρεια Μακεδονία», δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να καταργήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με την ερμηνεία διπλωματικών κύκλων.

Την άποψη ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών σε κάθε πιθανή εξέλιξη στο πολιτικό σκηνικό της γείτονος, εκφράζει στο Sputnik ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταπέσει. Οι προβλέψεις κάνουν τη μονομερή καταγγελία σχεδόν απίθανη. Αν την καταγγείλουν ή πάψουν να την εφαρμόζουν οι βουλευτές του VMRO θα αναλάβουν το κόστος να "παγώσει" πλήρως η ευρωπαϊκή προοπτική και θα απενοχοποιηθεί η ελληνική πλευρά» υπογραμμίζει ο καθηγητής.

ΚΛΙΚΑΡΕ (ΕΔΩ) ΤΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις